Medimagazin logo

Müezzinoğlu: Aile hekimi hafta sonu da çalışacak

Türkiye-Rusya gerginliğini değerlendiren Müezzinoğlu, 'Ruslar estetik ve onkoloji için geliyor dere yatağında akar' diyerek, krizin sağlık turizmini olumsuz etkilemeyeceğini söyledi. Müezzinoğlu aile hekimlerinin hafta sonu 12'şer saat çalışacaklarını belirtti.
Kaynak: MİLLİYET - ABDULLAH KARAKUŞ
Müezzinoğlu: Aile hekimi hafta sonu da çalışacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Rusya ile yaşanan uçak düşürme krizinin sağlık turizmini etkilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin sağlıkta dünya çapında çok başarılı olduğunu belirten Müezzinoğlu, "Suriye Hadisesi 5 yıldır ülkemizi etkileyen bir hadise. Ama sağlık turizmine ve sağlık hizmetlerimize olumsuz bir etkisini söyleyemeyiz. Körfez ülkeleri estetiğe, Avrupa ülkeleri göz ve onkoloji, Rusya onkoloji ve estetik için geliyor. Geçici olarak bir iki ay durağanlık olur ama işin tabiatı yani dere yatağında akar deniyor ya, dere yatağında akar. Türkiye'nin sağlıkta yaşadığı önemli bir başarı var" dedi.

Müezzinoğlu, şunları söyledi: "Sağlık alanında da hekimlerimizin bilgi ve tecrübe birikimi ile dünyanın en iyi hizmet sunan kadroları Türkiye'de. Avrupa'dan çok daha güçlü organ nakli yapılıyor. Estetikte çok iyiyiz. Tıbbi, sunum ve maliyet anlamında iyiyiz. Bölgenin en avantajlı ülkesiyiz. 3 saatlik uçuş mesafesindeyiz, 1,5 milyar nüfusa hitap ediyoruz. Bunun 1 milyonunu hedefliyoruz. Binde 0.75 demek bu da. Şimdi bu rakam Rusya ile Türkiye arasında şu mu olmuş bu mu olmuşu etkileyen bir rakam olmaz. Bir de tek bölgemiz Rusya değil. Yani Almanya'dan Balkan ülkelerinde, Körfez ülkelerinden gelen çok. 20 ülkeden bir tanesi ile olan sorunumuz."

'Türkiye güçlü bir ülke'

Müezzinoğlu, bakanlıkta ağırladığı Milliyet'in sorularına şu yanıtları verdi:

 

Rusya ile yaşanan son gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

- Öncelikle tatsız bir hadise, keşke olmasa. Ama neticede Türkiye Cumhuriyeti ve hükümeti bağımsız ve güçlü bir ülke. Sınır ihlalleri olduğunda da kendi angajman kurallarını kendi iradesiyle kullanabilecek bir ülke. Uyarı yapılmasına rağmen ihlal oluyorsa tabiki dün gereği yapıldığı gibi yarın da böyle bir şey olursa gene gereği yapılır. Ama arzu edilir mi? Arzu edilmez. Ekonomik anlamda da siyasal anlamda da çok güçlü ilişkilerimiz olan Rusya ile bu sorunu da daha çok büyütmeden soğukkanlılıkla reel değerlendirmeler yaparak çözülmesi gerekir. Önümüzdeki kısa sürede de çözülebileceği kanaatindeyim.

 

Ticari anlamda tehditler geliyor, Rusya'da işadamlarını gözaltına aldılar...

- Bu süreçte kamuoyunun duygusal reaksiyonlarını ve olayın reel analizine kadar geçecek süreçlerde duygusal reaksiyonlar tepkiler olur. Ama ben sürecin yine sağduyu ile yönetileceği döneme kısa sürede geçileceği kanaatindeyim.

 

Son gelişmeler Rusya ile sağlık turizmini etkiler mi?

- Suriye hadisesi 5 yıldır bu ülkeyi etkileyen bir hadise. Temel projelerimize, sağlık turizmine ve sağlık hizmetlerimize olumsuz bir etkisini söyleyemeyiz. Bütün bu sorunlar hiç olmasaydı biz bugünkü noktadan çok daha iyi olabilir miydik, varsayım olarak olabilirdik tabii.

 

 

Estetik için geliyorlar

Sağlık turizmimiz ne aşamada? Ne için geliyorlar?

- 2014 rakamları yaklaşık 500 bin yabancı Türkiye'ye sağlık hizmeti almak için geliyor. Yaklaşık 3 milyar dolar Türkiye'ye hizmet karşılığı bedel ödüyor. Ama bu bizim memnun olduğumuz noktada mı? Hayır değil. Biz yılda yaklaşık 1 milyon yabancıya sağlık turizminde hizmet verebiliriz. 9-10 milyar dolar gibi bir gelir elde edebiliriz.

Yedi ülkede sağlık turizmi ofisleri açıyoruz. Buradan Türkiye'nin sağlıkta başarılı ve güçlü alanlarını yani organ naklinde hangi kurumlarımız güçlü, estetikte nereleri vb anlatacağız. Körfez ülkeleri mesela daha çok estetiğe geliyor. Avrupa daha çok göz ve onkoloji için geliyor. Rusya'dan onkoloji ve estetik için geliyorlar.

 

Son gelişmeler etkilemez mi diyorsunuz?

- Geçici olarak bir-iki ay durağanlık olur ama işin tabiatı, yani dere yatağında akar deniyor ya dere yatağında akar. Türkiye'nin sağlıkta yaşadığı önemli bir başarı var. Sağlık alanında da hekimlerimizin bilgi ve tecrübe birikimi ile dünyanın en iyi hizmet sunan kadroları Türkiye'de. Avrupa'dan çok daha güçlü organ nakli yapılıyor. Estetikte çok iyiyiz. Tıbbi, sunum ve maliyet anlamında iyiyiz.

Bir, kaliteyi iyi bulacak. İki, huzurlu ortamı bulacak. Sağı solu gezecek. Dönerken de 'ben paramın bütün karşılığını aldım, helal olsun' diyebilsin. Türkiye bu anlamda bölgenin en avantajlı ülkesi. 3 saatlik uçuş mesafesindeyiz, 1.5 milyar nüfusa hitap ediyoruz. Bunun 1 milyonunu hedefliyoruz. Binde 0.75 demek bu da. Şimdi bu rakam Rusya ile Türkiye arasında şumu olmuş, bumu olmuşu etkileyen bir rakam olmaz.

Bir de tek bölgemiz Rusya değil. Yani Almanya'dan, Balkan ülkelerinden, Körfez ülkelerinden gelen çok. 20 ülkeden bir tanesi ile olan sorunumuz. Tabii ki anlamsız bulmuyorum. Sorunun da biran önce biteceğine inanıyorum. Sağlık turizminde bizi en güçlü hale getirecek olan şehir hastaneleri projesidir. Bir-iki yıla ihtiyacımız var. 2017'ye geldiğimizde Türkiye sağlık turizminden 9-10 milyar doları elde eden ve 1 milyon yabancıya hizmet sunan bir noktaya gelecek.

'Muhalefet milleti anlamıyor'

Muhalefetin tavrına nasıl bakıyorsunuz?

- Türkiye'nin temel sorunlarından biri de milleti anlayan ve milleti dert edinen bir muhalefet yok.

Yani muhalefet sorunu muhalefetsizlik sorunu. Reel, dünyayı okuyabilen bir muhalefetimiz ne yazıkki olmadı.

Muhalefet daha iyi çözüm önerileri üretebilmektir. Ama bizim böyle bir muhalefetimiz yok. CHP der ki, 'Darbenin en ağır bedelini biz ödedik. Darbe Anayasasına en çok biz karşıyız'. MHP, '80 darbesinin en çok mağduru biziz' der. Peki Ak Parti kurulduğundan beri yeni anayasa diyor. Gelin yapalım diyoruz ama yok.

 

'MİLLETİN HUKUKUNU KORUYAN SİSTEM OLMALI'

Başkanlık sistemi olmalı mı?

- Türkiye'nin 1980 darbe anayasası nedeniyle bir sistem sorunu var. Öncelikle anayasa sorunu ve bu anayasadan kaynaklanan bir sistem sorunu var. Milletimiz bu anayasa ve bu sistem nedeniyle belirli aralıklarla çok bedeller ödedi. Sistem demokrasi ise millete bedel ödetmeyen milletin hak ve hukukunu koruyan, milleti geleceğe güvenle taşıyan bir sistem olmalı. Bunun en güçlü dayanağı anayasadır. Bu anayasa milli iradenin sağlıklı geleceğini koruyan bir anayasa olmalı. Bu sistemde bir tarafta cumhurun seçtiği Cumhurbaşkanı diğer taraftan milletin seçtiği bir milli irade. Burada bu sistem çatışan bir sistemdir. Bugün Ak Parti'nin çatışmıyor olması sistemin doğru olduğu anlamına gelmez. Bu sistem yanlış bir sistem. Bu sistemin biran önce milletin lehine milletin hak ve hukukunu koruyan bir sisteme dönüştürmemiz lazım.

 

'Aile hekimi hafta sonu da çalışacak'

Sağlıkta yeni dönemde neler yapılacak?

- Yeni dönemde bizim en çok önemsediğimiz, Aile Sağlığı Merkezleri. Yeniden fiziki mekanlarını yapacağız. Vatandaşımızın karşısına aile hekimlerimizi cumartesi pazar da dahil olmak üzere 12 saatlik bir muhataplıkla çıkaracağız. Yani Sabah 8, akşam 8. Bunu aile hekimi sayısını önümüzdeki 2 yıl içinde 30 binlere çıkararak vatandaşımızı aile hekimi ile daha güçlü muhatap kılarak, koruyucu sağlık hizmetlerini daha iyi vermek istiyoruz. Bir de sağlık okur yazarlığı dediğimiz sağlık bilincini yükseltecek eğitim programlarını yapacağız.

gündem
saglik bakani
mehmet muezzinoglu
rusya
aglik turizmi
'aile hekimi
hafta sonu
Yorum (17)
Ayşe Coşkun
Koruyucu sağlık hizmeti vermek devamlılık ister. Hasta aynı hekim tarafından takip edilmelidir. 12 saat açık olan asm lerde bu mümkün olmaz. Bunu nasıl çözmeyı düşünüyorlar. Amaç koruyucu sağlık hizmeti ise bu zaten şu anda eskiye gore en iyi düzeyde. Ama amaç acilin yükünü hafifletmek. Bunlar hep çelişkili uygulamalar. Biraz da bize Sorun lütfen. . Sahaya inin ya da ....
40
Cevapla
UZMAN CERRAH
AİLE HEKİMLERİ, ÇOK ÖZEL VE YORUCU BİR EĞİTİM SÜRECİNDEN GEÇTİKLERİ VE SAYILARI ÇOK OLUP TTB GİBİ KURUMLARDA ÇOK SESLERİ ÇIKTIĞI İÇİN; DİĞER UZMANLAR GİBİ AYDA 4-5 DEĞİL 1 TANE BİLE NÖBET TUTAMAZLAR, ÖLÜ DEFİN RAPORU YAZAMAZLAR, ACİLDE NÖBET TUTAMAZLAR SADECE %99'UNUN YAPTIĞI GİBİ RPT YAPIP HER TÜRLÜ ŞİKAYETTE HASTANIN HANGİ UZMANA GİDECEĞİNİ SÖYLERLER VE BUNUN İÇİNDE DEVLETTEN 8-10 BİN TL ALIRLAR.
15
Cevapla
Gökhan
Yok Asm de yatalım. Hekimler Rusya'ya benzemez, yaptırımları daha fena olur. Bu şiddet, artan iş yükü, Suriyeli hastaları ücretsiz bir şekilde hekimlere kakalama olayları öyle bir patlak verecek ki süresiz grevler başlayacak.
14
Cevapla
dr
sayın bakan isteseniz 24 saat kalalım ,evide aile sağlığı merkezine taşıyalım.
16
Cevapla
uz
Aile hekimi kendi arabası ile mobil hizmet verir peki burada araba kimin arabası .tabiki dr un. eskiden nasıl olurdu.haftada bir çalışan şöförler şimdiki para ile işçi statünde 4000 lira alırdı.iyide şimdi sen şöfor parası ödemiyorsun,araba parası ödemiyorsun,benzin parası ödemiyorsun.sağlık ocağında elektrikler her odada yanardı.şimdiki para ile rakamı 1000 leri bulan elektrik faturasını ödemiyorsun.eskiden bir ocakta 5 tane hizmetli çalışırdı.ocak pislikten geçilmezi şimdi onların işini tek hizmetli çok rahat yspıyor.hizmetliye para ödemiyorsun.her ocaktan adam başı kira alıyorsun.eskiden kira alablirmiydim.şu an istanbulda tek bir ocakta bile malzeme gideri ödemiyorsun.eskiden bu malzeme gideri dünyanın parası idi. çoğu zaman sağlık malzemesi kaybolur hesabı bile sorulamazdı.şimsi beş kuruş sağlık malzemesi gideri ödemiyorsun.aile hekimine gider olarak verdiğin para 4 yıldır aynı.eski dönemde bu verilen para,sağlık ocağının boya parası bile olmazdı.AİLE HEKİMLİĞİ ÇIKTIKTAN SONRA NE ZARARINI GÖRDÜNÜZKİ ONU GERİLETMEYE ÇALIŞIYORSUNUZ.
30
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir