Medimagazin logo

Acil doktorunun fotoğrafla konsültasyon isteğinde gerçek ortaya çıktı

Acil doktorunun fotoğrafla konsültasyon isteğinde gerçek ortaya çıktı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Medimagazin Gazetesi Editörlüğüne

İlgi : 09.02.2105 tarihinde gazeteniz haber portalında yayınlanan “Acil Doktoru Fotoğraf Çekerek Uzmandan Konsültasyon İstedi” haberi 

Sn Editör; yazınızdaki bilgiler gerçeği yansıtmamakta olup, olayın basına yansıtılması ve akabinde Acil Servis girişi ve içindeki kamera kayıtlarının mükerrer defalar incelenmesi ve yapılan tahkikat sonucu olarak;     
1-Olay yerine giden 112 ekipleri, ön tanı olarak Tibia kırığı olduğu düşündükleri ve genel durumu stabil olan ve damar yolu açık olarak,  hastayı en yakın hastane olan hastanemize 20:38’de getirmişlerdir. 
2- Acil Serviste görevli Pratisyen Hekim tarafından ilk muayenesi ve akabinde müdahalesini yaparken ayrıca direkt grafiler istenmiş ve hastanın direkt grafileri PACS sistemi ile 20:55’te sisteme ve hemen hemen bütün hastanelerde olduğu gibi, Ortopedi Uzmanının Cep telefonuna görüntü olarak düşmüştür. Açık Tibia-fibula kırığı olarak değerlendirilen hasta için Ortopedi Uzmanı: “Hastanın müşahadeye alınmasını ve yaklaşık 15 dakika içinde Hastanede olacağını beyan etmiş ve yola çıktığını” belirtmiştir. 
3-Hasta yakınları, Ortopedi Uzmanının niçin Hastanede hazır bulunmadığını sorun ederek, münakaşa etmeye başlamış ve ortalığı velveleye vererek başka bir hastaneye sevklerini istemişlerdir. 
4-Acil Hastaların sevk işlemleri ASKOM kararları ile 112 aracılığı ile ayrıca gidecek Hastane ayarlandıktan sonra gönderilebilmektedir. 
5-Olay esnasında farklı bir nedenle Hastanemizde bulunan Polis ekiplerince ve Polis aracı ile Hastaneye ait sedye ile apar-topar AÜ Tıp Fakültesi Hastanesine kendi isteği ile gitmiştir. 
6-Olayı basına yansıttığı belirtilen kişi MD ise Hastaneye hiç gelmemiştir. 
    7-Sedyemizin çalındığına dair ifademiz olmamış, aksine geri getirmeleri istenmiştir. Bu konu ile ilgili hiçbir kuruma da şikayetimiz bulunmamaktadır. 
    Sonuç olarak ilgili olayın yansıtılış ve özellikle yerel medyada yayınlanış tarzı ile ilgili olarak ilgililer hakkında yasal işlemler başlatılmıştır. 
    Saygılarımla.
     

  
Uzm. Dr. Seyfettin YAHŞİ
  Mesul Müdür    
 

acil
sevk
antalya
cep telefonu
Yorum (8)
aydin sinal
olayin tamamen sayin mesul müdür Seyfettin Yahsinin yazdigi gibi olduguna inanirim.Yalniz acik tibia -fibula kirigi ilk iki saat icinde ameliyata alinmasi gerekli ,acaba hastahanenin bu imkani varmi? yoksa hemen ameliyat edebilecek baska bir hastahaneye yollanmali.hastanin kendisi gitmesine mahal birakilmamaliydi.
12
Cevapla
Bora Akalın
Aydın Sinal Bey, yazdıklarınıza bakarsak bu işlerin pek de içinde değilsiniz. Yasa ve yönetmeliklerle belirlenmiş sevk prosedürüne göre hastayı kabul eden bir merkez bulunması gerekir. Bunun için 112ye faks çekilir 112 hastaneleri tek tek arar. Kabul eden olursa hasta uygun araç ile (havayolu veya karayolu ambulansı) sevk edilir. Malesef bu işlemler genellikle uzun sürer. Size ameliyat olmak istemediğini bildiren hastayı zorla ameliyat edemezsiniz. Hayati tehlikesi varsa bile edemezsiniz. Gitmek isteyen birini hayati tehlikesi varsa dahi zorla alıkoyamazsınız. Son olarak 2 saat sınırı koymanız da yanlış. Eğer tibia kırığına damar yaralanması eşlik ediyorsa çok hızlı davranılmalıdır. Damar sağlamsa axeleye gerek yok ablamına gelmesin. Ama 2 saat sınırı söz konusu değil. Ne kadar erken müdahale edilirse kemiğin iltihaplanma riskini o kadar azaltır. Kemik iltihaplanmasında kemik zarının durumu ve hastanın genel durumu ile yaralanmanın şekli, daha önemli risk faktörleridir. Bu durumda yaranın temizlenip temiz bir pansuman yapılması ve ameliyat için 6 saatlik açlık süresinin beklenmesi gerekir. Hastanın hemen ameliyata alınması ve ameliyat sonrasında midesindeki yiyeceklerin ciğerine kaçması sonycu kronik tibia osteomiyelitinden daha ölümcül olan aspirasyon pnömonisi riski vardır. Buraya hem yanlış bilgi veriyorsunuz hem de bu yanlış bilgi meslektaşımızı haksız yere töhmet altında bırakıyor
19
Cevapla
dr
Ben defalarca şef nöbeti tuttum... Gördüğüm şu ki, kemiğinizi kıracaksanız ve istanbulun dibindeki bir ilçedeyseniz mümkünse mesai saatlerinde olsun...Acilde pratisyen hekimin çaresizliği mi dersiniz, şef nöbetçinin 112 ile telefon trafiği mi... ilk nöbetimde icapçı gelmeyince başka bir 2. basamağın icapçısına rica etmiştim. Allah razı olsun hastayı da bizi de kurtardı...Bizim icapçı mı? " 3-5 saat sonra gelip ,başhekime üstelik: "ooo ben her nöbette geleceksem istifa ederim.Ortopedi teknisyenleri var... vs... vs.." İstanbul a kapağı atınca nasılsa özel seçeneği de bol... Hakları ödeşilmez, cansiperane çalışan arkadaşlarımı tenzih ederim, ancak hastanede nöbetçi genel cerrah olduğu ve hastanedeki odasında olduğu halde, acil servise geç teşrif edip, acil hekimini kendisini çağırmamakla suçlayıp, hasta yakınlarınca darp edilmesine sebep olanların da hakkının kendilerine iletilmesi lazımdır. Hasta ilk iki saatte ameliyat edilecekse hekimler de 100 km ötede ikamet etmemeli...İcaba gidebilecekleri mesafede oturmalı, icapta da mümkünse telefonlarını açmalıdırlar.
27
Cevapla
dr.
ACİLİN PERİŞAN HALİNE BİR ÖRNEK OLMUŞ.SAĞLIK BAKANLIĞI ACİLLERİN SORUNLARI İLE KESİNLİKLE İLGİLENMİYOR.DAHA BİR ÇOK HAYATİ ÖNEMLİ SORUNLA ACİLDE BOĞUŞUYORUZ.BAKANLIK MAİLLERİMİZE CEVAP BİLE VERMİYOR.
32
Cevapla
aydin sinal
sayin Bora akalin ismimi zikrederek yazdiginiz yoruma cevap vereyim:(40 yil anestesinin,acil tipbin icinde olan bendeniz) acik(acil)kiriklarda ilk 2 saat platin,sonra ikisaat altin,sonraki 2 saat gümüs prensibiyle ameliyata alinir.Almanyada bu gibi acik kiriklar ambulans arabasinin sedyesi ile acilden direk röntgene yollanir,rontgen sonrasi hasta direk ameliyathaneye gider.ameliyathane hasta hazirlamada daha önce hastayi gören anestesist devralir.asagi eklemlerde umumiyetle spinal anestesi yapilir,acil vakalarda hicbir zaman 6 saat beklenmez beklemek tipbi hatadir,zaten cerrah beklemez coktan yikanmis ameliyathanede beklemektedir.,hastanin hastahaneye gelmesi ile ameliyata baslama suresi arasinda gecen zaman en fazla yarim saattir.Enterese eden cerrahlara bir bilgi:almanyada bu vakada fixartur externa yapilir yara temizlenir tam kapatilmaz ,yara icine antibiyotik tesbih koyulur. ileriki günlerde hastadan alinan deri grafi ile kapatilir. Sayin Bora bey belliki pek tecrübeniz yok bu gibi acil vakalarda ama ögrenin diye yaziyorum:kabul eden hastahane bu ameliyati en kisa zamanda yapmak MECBURIYETINDEDIR,acil durumlarda aclik süresi 6 saat prensibi gecerli DEGILDIR.eger bir anestesist acil narkozu yapamiyorsa zaten o hastahane degil saglik yurdudur.Bir acik tibia kirigi ayni bir damar yaralanmasi gibi kanar,zaten ambulans arabasi icinde bu yaraya basincli sargi konmustur,,bu basincli sargi ameliyathanede hasta spinal anestesi veya nadir ITN den altinda femur turnikesinden sonra acilir ki kanama olmasin diye,bu sebeple bile iki saat icinde hasta ameliyata alinmalidir denir.soracaklariniz varsa yazarim.selamlar.
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir