Medimagazin logo

Cerrahların ameliyathane profili: Dinlenme yok hastalık kapıda

Ameliyathane çalışanları için dinlenme odaları, dinlenme aralıkları ve dinlenme sürelerini ortaya koymak; konu ile ilgili kaynak oluşturmak için bir araştırma yayımlandı. Araştırma sonuçlarına göre ameliyathanede uzun süre ayakta ve kesintisiz çalışan sağlık çalışanları birçok kas iskelet sistemi ve periferik damar hastalıkları açısından risk altında olduğu tespit edildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Cerrahların ameliyathane profili: Dinlenme yok hastalık kapıda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN- Daha önce konu ile yapılan araştırmaları derleyen makalede, ameliyat süresince küçük molalar vererek yapılan vücut germe hareketleri ameliyat süresini uzatmaksızın cerrahın ağrısını azaltmak, performansı artırmak ve zihinsel konsantrasyonu artırmak için pratik ve etkili bir yöntem olarak belirtildi.

Kısa molalar kas iskelet ağrılarını ve stresi azaltabilir

Ameliyat öncesi ve sonrası stres hormonlarına mercek tutan bir diğer araştırmada, her saatte verilen 5 dakikalık kısa molaların karmaşık laparoskopik cerrahi sırasında çalışma süresinin uzamadan psikolojik stresi azaltabildiği ve performansı koruyabileceği belirtildi.

Cerrahların bir ameliyattan sonra yaklaşık 15 dakika dinlenirken, bazılarının ise bir sonrakine birkaç dakika içinde başlayabildiği söylenen araştırmada; cerrahların yaklaşık yüzde 43’ünün, ağrı semptomlarının çok şiddetli olduğu ve mola vermek zorunda kaldıkları belirtildi.

Ameliyathane hemşireleri: Çalışma ortamı düzenlenmeli

Cerrahların yeterli mola veremedikleri belirtilen araştırmada ameliyathane hemşirelerine yöneltilen sorularda cerrahlar ile benzer yanıtların alındığı görüldü.

Kas-iskelet ağrılarını işteki devamsızlığın ana nedeni olarak belirten ameliyathane hemşireleri çalışma ortamında düzenlemelere gidilmesi gerektiği yönünde açıklamaları ile çalışmaya katkı sağladı.

Ameliyathanedeki dinlenme koşullarının ortaya çıkarıldığı açıklamada anestezistlerin yüzde 89,33’ü hemşirelerin yüzde 89,23’ü, cerrahların da yüzde 53,15’i vardiyaları süresince dinlenme zamanı bulduklarını ancak ameliyathane dinlenme odalarının ergonomik açıdan uygun olmadığını belirtti. Yapılan araştırmaya göre, ameliyathanede görev yapan sağlık çalışanları vardiyaları süresince dinlenme zamanı bulduklarını ancak ameliyathane dinlenme odalarının ergonomik açıdan uygun olmadığını kaydetti.

Ameliyathane çalışanlarına dinlenme alanı oluşturulması gerekli

Araştırma çerçevesinde incelemelerin sonucuna göre; çalışan verimliliği, iş performansı, çalışan sağlığı ve güvenliği gibi pek çok nedenden dolayı ameliyathane çalışanlarının dinlenme araları, dinlenme alanları/odaları oluşturulması gerektiği açıkça belirtiliyor.

 Ameliyathane çalışanlarının karşı karşıya kaldıkları riskler ve ameliyat sürecinin kesintisiz sürdürülmesi gerekliliği düşünüldüğünde çalışma saatleri ve dinlenme aralarının diğer tüm birimlerden ayrı olarak ele alınması gerektiği önemle vurgulanıyor.

Bu araştırma Arzu Özcan İlçe ve arkadaşları tarafından hazırlanıp Abant Tıp Dergisinde yayımlandı.

ameliyathane
cerrah
hemşire
stres
kas-iskelet ayrımı
Yorum (12)
aydin sinal
ameliyathanelerdeki yorgunlugu önlemenin bir yoluda ameliyathanelere günes isiginin girmesi,ne yazikki türkiyedeki bütün hastahanelerde ameliyathaneler bodrumda,hic isik almayan yerlerde yapilmislar,bu bodrum katlarinda zararli isinlardan izole etmek icin röntgen,nüklear tip gibi bölümlere yer verilmeli .almanyada hic bir ameliyat hane bodrum katinda degildir,üst katlarda her zaman günes alacak mimaride insa edilmislerdir,ameliyat odalarida disaridan icerisi görünmeyecek sekildeki camlarla kaplidir ,gün isigi ameliyat odalarina akseder.calisanlar da yorgunluk kismen de olsa önlenir(kendimden bilirim),beni hicbir maddi veya manevi güc bodrum katindaki izbe ameliyathanede calistiramaz,(16ay)askerligimi yaptigim etimesut hava hastahanesinin ameliyathanesi ikinci katta her zaman günes isigi alirdi cünki NATO standartlarina göre amerikan mimarisi ile insa edilmisti,anestesi ihtisasina basladigim HÜTF ameliyathanesi ne yazikki yerin iki kat altinda hic isik almazdi,ameliyathaneyi terk ettigim zamanlar maden ocaginda calisan insanlarin yorgunlugunu duyardim,sonra geldigim almanyada sehir hastahanesin ameliyathanesi 3.katta büyük pencereli günes isigi alirdi,12 saat ameliyathaneden hic cikmadigim zamanlar da bile hacettepe tiptaki yorgunlugum yoktu.
17
Cevapla
mert
ısparta şehir hastanesi yeni yapıldı. ameliyathane 2. katta güneş felan almıyor.heryeri kapalı.
19
Cevapla
Suleyman
Komsum sordu , saglik calisanlarinin suratı neden asık ? Calısma sartlarimizi anlattim. Yorgunuz , dinlenmiyoruz , düşük kazanç , öğlen fırsat olursa 5 dakikada yemeği çignemeden yutuyoruz , tuvaletimizi tutuyoruz fırsat bulursak tuvalete gidiyoruz dedim. Mutlu olursam sana mutluluk veririm , mutsuz oldugumuz icin suratımıza yansıyor , dedim . Böyle bilmiyordum dedi.
36
Cevapla
mserdar
Sn.Aydın Sinal gene bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmuşsun Türkiye de 25 yıl Cerrahlık yaptım,Ankara hastanesi,Bodrum,Sungurlu,Merzifon,Amasya,Havza,Suluova,Manavgat,Eğirdir,Kumluca,Finike,Elmalı Devlet hastanelerinde ameliyatlar yaptım sadece Eğirdir hastanesinde ameliyathane zemin kattadır o da 1950 yılında yapılmıştır,diğerlerinde 2-3 kattadır,Almanya da çalışıp Türkiye sağlık sistemine bu kadar hakim olmana bu kadar isabetli yorumlar yapmana şaşırıyorum,şaka şaka ,çık biraz dolaş temiz hava belki iyi gelir.Frankfurta selamlar
26
Cevapla
UZ DR
HERŞEYE YORUM YAPAN AYDIN SİNAL (HEKİM) DİYE BİRİ VAR BİRDE BAYDIN SİNAL (NARKOZCU) DİYE BİRİ VAR. BU ŞAKA MI GERÇEK Mİ?
18
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir