Medimagazin logo

Erkek çocuklarında bu probleme dikkat!

Halk arasında “peygamber sünneti’’ ve “yarım sünnet” olarak adlandırılan “hipospadias” doğuştan meydana gelen bir problem. Ameliyat edilmemesi durumunda çocuklarda ayakta çiş yapılmasını engel olan bu sorun, yetişkinlik döneminde ise sertleşme sırasında penisin eğilmesi, testis kanseri, sperm kalitesi ve sayısında azalma gibi çok sayıda probleme neden olabiliyor. 
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Erkek çocuklarında bu probleme dikkat!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN - Her 200 erkek bebekten birinde görülen ve halk arasında “peygamber sünneti’’ ve “yarım sünnet” olarak adlandırılan “hipospadias” doğuştan meydana gelen bir problem. İdrar çıkışını sağlayan deliğin penisin ucunda değil, alt kısmında olması şeklinde tanımlanan bu sorun; ayakta çiş yapılmasını engellediği gibi, yetişkinlik döneminde ise sertleşme sırasında penisin eğilmesi, testis kanseri, sperm kalitesi ve sayısında azalma gibi problemlere neden olabiliyor. 

Üroloji alanında son gelişmelerin ele alındığı 26.Ulusal Üroloji Kongresi’nde Medimagazin’e açıklamalarda bulunan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Kliniği’nden Prof.Dr.Tarkan Soygür, 

‘’Dünyaya gelen her 200 bebekten bir tanesinde bu durum ile karşılaşıyoruz. Bu durum cerrahi olarak düzeltilmesi gereken önemli bir sorun. Doğru cerrahi yapılmaması durumunda tekrar eden ameliyatlara ya da ileride çözümü olmayacak problemlere neden oluyor.” dedi.

“6-18 aylıkken ameliyat edilmeli”

Önerilen ameliyat zamanının 6-18 aylık dönem olduğu bilgisini veren Soygür, ‘’Özellikle yeni gelişen tekniklerle tek bir ameliyat ile başarı şansı yüzde 70-80’lere çıktı. Ancak burada önemli olan sünnet öncesinde bu problemin tespit edilmiş olması. Ülkemizde hala hekim dışı sünnet uygulamaları var ve bu kişilerin problemi fark etmeleri zor. ‘’ şeklinde konuştu.

Bu problem ile dünyaya gelen çocuklarda sünnet yapılmıyor ve cerrahi olarak müdahale edilebilecek merkezlere yönlendiriliyor. Sünnet derisinin de kullanıldığı bu ameliyatın önemine dikkat çeken Soygür, “Peniste meydana gelen bu problem toplu yapılan sünnetlerde atlanabilir. Çok sayıda çocuğun sünnet edildiği bu organizasyonlarda hekimlere daha çok iş düşüyor.’’ dedi.

Sünnet öncesi ürolog muayenesi önemli!

Hastanede doğan çocuklarda rutin kontrol sırasında bu durumun tespit edildiğini ifade eden Soygür, “Hastanede doğan bebeklerde muayene sırasında durumun gözden kaçabilme ihtimaline karşı aileler sünnet öncesi çocuklarını üroloji ya da çocuk ürolojisi uzmanına muayene ettirmeli.’’ ifadelerini kullandı.

Koruyucu gıda maddeleri risk oluşturuyor

Nedeni tam olarak bilinmeyen hipospadias tüp bebek tedavisi nedeni ile ya da doğum öncesi hormonal tedavi alan annelerin bebeklerinde ve ailesinde bu problemi yaşayan  bebeklerde daha sık görülüyor. Çevresel ve hormonal bozulmalar neticesinde ortaya çıkabilen bu rahatsızlığa konservelerin içinde bulunan koruyucu maddeler ve oyuncaklarda bulunan boya maddeleri neden olabiliyor. 

sünnet
peygamber sünneti
erkek
sağlık
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir