Medimagazin logo

'Kaynak artarsa kansere karşı zafer kazanılabilir'

Dünya Kanser Kontrol Örgütü UICC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, 'Kanser tedavisine harcanan paranın yüzde birini korunmaya harcayabilirseniz, kansere karşı zafer kazanabilir' dedi.
'Kaynak artarsa kansere karşı zafer kazanılabilir'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Kanser Kontrol Örgütü (UICC) Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tezer Kutluk, dünya genelinde kanser harcamalarının büyük bölümünün tedaviye gittiğini belirterek, "Kanser tedavisine harcanan paranın yüzde birini korunmaya harcayabilirseniz, kansere karşı zafer kazanabilir" dedi.

Kutluk, AA muhabirine, dünyada her yıl 14 milyon insanın kansere yakalandığını ve bunlardan 8 milyonunun hayatını kaybettiğini, Türkiye'de ise yılda 175 bin civarında insanın kanser olduğunu söyledi.

Dünyada da her yıl 200, Türkiye'de de 3 bin çocuğun kansere yakalandığını vurgulayan Kutluk, "Ancak tedavideki gelişmelerle 1960'lı yıllarda yüzde 20-30'larda olan kanserden iyileşme oranlarının erişkinler için yüzde 70'lere çocuklar için yüzde 85'lere geldiğini görüyoruz. Bu, 50 yıllık zaman diliminde çok önemli bir gelişme ancak daha gidilecek çok yol var. Günümüzde yeni geliştirilen tedavi yöntemleriyle baş döndürücü gelişmeler gözlemlenmekte" ifadesini kullandı.

"Tüm kanserlerde üçte bir oranında korunma mümkün"

Kanser kontrolünün, hastalığın önlenmesi, erken tanısı, doğru ve etkin tedavisi ile kanserli hastaların yaşama kazandırılmasına kadar giden geniş bir yelpaze olduğunu belirten Kutluk, şunları söyledi:

"Tütün, beslenme ve fiziksel aktiviteye dikkat ederek tüm kanser türlerinden üçte bir oranda korunma mümkün. Yine meme, kalın bağırsak ve rahim kanserlerinde tarama yöntemleriyle erken tanı mümkün. Bir de bunlara tedaviyi eklediğiniz zaman bugün dünyada her yıl kanserden ölen 8 milyon kişinin alınabilecek tedbirlerle çok kısa bir dönemde yüzde 50 oranında indirilebileceğini, yani 4 milyon ölümün önlenebileceğini biliyoruz.

Dünya genelinde kanser harcamalarının büyük bölümü tedaviye gidiyor. Kimse 'tedaviye harcama yapılmasın' demiyor ancak dünyada korunmaya harcanan paranın biraz daha arttırılması gerekiyor. Kanser tedavisine harcanan paranın yüzde birini korunmaya harcayabilirseniz kansere karşı zafer kazanabilir." 

kanser
prof. dr. tezer kutluk
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir