Medimagazin logo

Mamografi taramalarının faydası yok mu?

Yeni yapılan bir çalışmada, meme kanseri taramalarının göğüs kanseri ölümlerini azaltmada etkisi olmadığı ama yüzde 60 oranında gereksiz tanı ve tedaviye yol açtığı söyleniyor.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Mamografi taramalarının faydası yok mu?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Tıp bilimi, geç teşhis konulan kanserlerin tedavisinin ne kadar zor olduğunu bildiklerinden insanları erken teşhise yönlendiriyor. Bu yüzden, bugün her kadının düzenli mamografik taramadan geçmesi için çaba harcanıyor, ileri evre göğüs kanserinin ve ölümlerin önüne geçilmeye çalışılıyor. Ancak bu taramalar düşünüldüğü kadar etkili olmayabilir.

 

 

 

BMJ’de “Effectiveness of and overdiagnosis from mammography screening in the Netherlands: population based study” başlığıyla yayımlanan yeni bir çalışmada, Hollanda’da 23 yıllık süre içerisinde, meme kanserlerinde ne ölümlerin ne ileri evrelerin azaltılabildiğini söylendi. Bunun yerine, X-Ray cihazlarıyla yapılan teşhislerin yüzde 60 oranla aşırı tanı ve tedaviye yol açtığı belirtildi.

 

Çalışmaya, 1989-2012 yılları arasında mamografi taramasından geçen yaklaşık 8 milyon Hollandalı kadın dahil edildi. Epidemiyoloji uzmanı Dr. Philippe Autier önderliğindeki

çalışmada, meme kanseri taramasının tümörün ileri evrelere taşınmasını azaltmadığını, aksine mamogramlar tarafından tespit edilen lezyonların yaklaşık yüzde 60’ının tedaviye ihtiyaç duyulmadan kanser olarak adlandırıldığını ifade etti.


Mamografi gereksiz tedavi mi yaptırıyor?


Araştırmacılar, mamografilerin tümörleri değil de tümörün etrafındaki göğüs dokusundaki değişiklikleri algıladığını, göğüs dokusunun önemli oranda değişmediği tümörleri ise belirleyemediği için meme kanserlerinin ileri evreye taşınıyor olabileceğini söyledi.

 

“Varolan bilgilerimizle, mamografik taramaların iyi bir çözüm olduğunu düşünmüyorum. Özellikle de, aşırı tanı ve tedavinin kadınlara her yönden maliyeti düşünüldüğünde…” diyen Autier, gereksiz tanıların fazladan biyopsilere ve birçok yan etkisi olan tedavilere neden olabileceğini ifade etti.

mamografi
tarama
meme kanseri
Yorum (1)
GENEL CERRAH
Aksini söyleyen bunca çalışma varken , WHO(dünya sağlık örgütü)'nun önerdiği tarama yönteminin bir çalışma ile değişmesi mümkün müdür? Bilim bize her bilgiye şüpheyle yaklaşılmasını emreder ve doğrudur. Ancak evrensel olarak kabul edilen doğrular da değişmesi için birçok araştırma ile desteklenmesi gerekir.
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir