Medimagazin logo

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ekonomik saldırı en çok sağlığı etkileyecek, yerlileştirme projelerimizi sırasıyla uygulayacağız

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Tıbbi cihaz, sarf, ilaç ve aşı konusunda dışa bağımlılığımızı azaltacak yerlileştirme ve millileştirme projelerimizi sırasıyla uygulamaya koyacağız." dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Ekonomik saldırı en çok sağlığı etkileyecek, yerlileştirme projelerimizi sırasıyla uygulayacağız
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Sağlık Koordinasyon Merkezi'nde (SAKOM) video telekonferans (VTC) sistemi üzerinden, 81 ilin sağlık müdürleri ve sağlık çalışanlarının Kurban Bayramı'nı kutladı.

İl sağlık müdürlerine seslenen Koca, kritik bir zamanda hep birlikte önemli bir sorumluluğun yükünü omuzlarında taşıdıklarını belirterek, "Sağlık camiamız ambargolar, ekonomik krizler ve doğal afetler gibi olağanüstü durumlarda her zaman geçmişten gelen tecrübesi ile görevini başarı ile yürütmesini bilmiştir." ifadesini kullandı.

Toplumun en fazla mağdur ve en kırılgan olduğu durumlarda fedakarca görev yapmayı hayat tarzı haline getiren bir ekibin mensupları olduğunu vurgulayan Koca, "Bu fedakarlığın sürekliliği, doktorundan hasta bakıcısına kadar tüm çalışanlarımızın huzurlu ve güvenli bir ortamda gelecek kaygısı duymadan hizmet vermesine bağlıdır. Hasta ve sağlık çalışanının kendini güvende hissedeceği, karşılıklı güvenin en üst düzeyde olduğu bir çalışma ortamı oluşturmak zorundayız." diye konuştu.

"Kendi üretimimizi yapacak potansiyelimiz var"

Son günlerde maruz kalınan ekonomik saldırıların, tüm sektörlerde olduğu gibi, belki daha da fazla, sağlık sektörünü etkileyebileceğine işaret eden Koca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Böyle risklere maruz kalmamak için uygulamaya konacak uzun vadeli çözümlerin içinde aktif olarak yer almanın milli bir vazife olduğuna inanıyorum. Tıbbi cihaz, sarf, ilaç ve aşı konusunda dışa bağımlılığımızı azaltacak yerlileştirme ve millileştirme projelerimiz sırasıyla uygulamaya koyacağız.

Maruz bırakıldığımız durumu fırsata çevirecek, bu vesileyle israftan kaçınacak ve kendi üretimimizi yapacak potansiyelimiz vardır. Bizler sağlık camiası olarak bunun öncüsü olmaya en uygun adayız. Milli duyarlılık, birlik ve beraberlik içinde olma gereğinin ortak bir duyguya dönüştüğünü gördüğümüz bu günlere önümüzdeki Kurban Bayramı ayrıca bir katkı sağlayacak ve bu ruhu güçlendirecektir."

saglik bakani
ekonomik saldırı
yerlileştirme projesi
Yorum (3)
Dr.Cevdett
''Çok geç kalmışız canım, vakit bu vakit değil'' şarkısı geldi aklıma. O UCUZ ve YERLİ ilaç üreten SSK fabrikalarını neden ve kim kapattı? Dolar ve Euro ile Robotlar alıyoruz, marifetmiş gibi robotik cerrahiyle tiroid ameliyatı yapmakla öğünüyoruz. Laparoskopi cihaz ve sarf malzemelerimiz hep dövize bağlı. Memleket adeta MR ve CT çöplüğüne döndü. Gerçekçi bir ihtiyaç planlaması yapılmadan her yer tıbbi cihaz deposu haline geldi. Bakanlığımız tıbbi cihaz envanterini gözden geçirmeli. Sözde değil, özde yerli ve milli olmak zorundayız vesselam.
2
Cevapla
ömer hayyam
türkiye hurda tıbbi cihaz çöplüğüdür, 5000 dolara hurda ultrasonlar ülkeye sokulup 20000 - 35000$ aralığında satılıyor, özel sektördeki ultrasonların %75 i hurda vasfındadır, emekler hurda cihazlara peşkes çekildi, çooook geç kalındı devlet piyasada satılan tıbbi cihazların fiyatına tavan getirmelidir, çünkü simsar medikalciler, yeni ve iyi cihazlara 50000 -150000$ arası fahiş fiyatlar vererek sizleri 412.el olmuş cihazlara mahkum ediyor. ölümü gösterip sıtmaya razı etmek... 50 bin doları şuan 300000 lirayı biriktirmek 5-10 yılını alıyor bir hekimin, ev almak yerine bunu cihaza verdiğinde kiralarda oturmaya devam ediyorsun, doktor sömürülmesi engellenmezse ülkenin ağır tahribatı artarda artar....
2
Cevapla
Hasan Akdemir
20 yıla yakın bir zaman önce Sağlık Bakanlığı'ndan gelen " hastanelerde lisanslı MS Ofis yazılımları kullanılmasına dair” yazıya cevaben, yöneticilik yaptığım hastaneden karşı bir yazı göndermiştim. MS Ofis gibi maliyetli ve kodları bilinmeyen bir yazılım yerine, Apache-Open Ofis gibi açık kaynak kodlu ve ücretsiz bir yazılım kullanarak hastane bütçelerine yük binmesine engel olabiliriz, bu konuda bakanlık hastanelere online yazı gönderdiğinde, macroların açık kaynak kodlu programda çalışmasını sağlayacak şekilde olması yeterli diye belirtmiştim. 20 yıldır cevap yazılmaya değer bile görülmeyen önerimin ülkemize maddi kazandıracakları yanında, Almanya'da bir zamanlar gerçekleşen casusluk olayında MS ürünlerinin kullanıldığı ve Alman hükümetinin demiryolları ve resmi bankalarında MS ürünlerinin kullanımına kısıtlama getirdiğini hatırlatarak güvenlik bazında ne kadar önemli olduğunu hatırlatmakta fayda var. Velhasıl, Türk'ün aklı sıkışmadan gelmiyor sözünü sürekli haklı çıkarmamz gerekmiyor.
7
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir