Medimagazin logo

TUS’ta en çok tercih edilen branşlardan oldu, bilinmeyen yönlerini en iyi bilen anlattı!

Tıpta Uzmanlık Sınavından alınan puanlar, branşların geleceğini göstermesi açısından önemli. En çok tercih edilen branşlardan biri olan Radyasyon onkolojisini Prof.Dr.Dilek Öztürk anlattı
TUS’ta en çok tercih edilen branşlardan oldu, bilinmeyen yönlerini en iyi bilen anlattı!
Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü, radyasyon onkolojisi uzmanı Prof.Dr.Dilek Öztürk
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

MEDİMAGAZİN-Uzmanlık süresi 4 yıl olan radyasyon onkolojisi TUS’ta en çok tercih edilen branşlar arasında yer alıyor. Az kadro açılan radyasyon onkolojisi, 2017 Eylül TUS’unda en fazla puan alan hekimler içinde 4. Sırada tercih  edildi.

DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR

Radyasyon Onkolojisinin, kanser tedavisinde yer alan önemli tedavi yöntemlerinden birisi olduğunu vurgulayan Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof.Dr.Dilek Öztürk,  günümüzde son derece gelişmiş tedavi cihazları ile uygulanan radyoterapinin giderek daha çok tercih edilen bir branş haline geldiğini belirtti.


TUS'ta tercih sıralaması nasıl değişti? En çok puan alanlar hangi branşları tercih ediyor?


YARI-KLİNİK BİR BRANŞ

 TUS  sıralamasında tercihleri etkileyen en önemli etkenlerin hasta-doktor ilişkilerinde yaşanan değişimler ile teşhis, tedavi ve komplikasyon ücgeninde yaşanan algı bozuklukları olduğunu hatırlatan Prof.Dr.Öztürk ‘Bu açıdan ele alındığında radyasyon onkolojisinin yarı-klinik bir uzmanlık dalı olması daha cok tercih edilir hale gelmesine neden olmaktadır’ dedi.

 

 

TEŞHİS STRESİ YOK, TEDAVİ VE TAKİP VAR 

Radyasyon onkolojisinin tercih edilmesinin bir nedenini de ‘Modern cihazlar kullanıldığında uluslararası protokollerin uygulanması ile komplikasyon olasılığı düşük olan bir tedavi yöntemi’ olarak açıklayan Prof.Dr.Dilek Öztürk, teşhis sonrası hastanın yalnızca tedavi ve takip için başvurduğu bir branş olmasının, teşhis aşamasındaki stresten uzak olmayı da sağladığını kaydetti. 

TAKİP CİDDİ POLİKLİNİK YÜKÜ OLUŞTURUYOR

Onkolojik tedaviler sonrası takibin ciddi bir poliklinik yükü yarattığı gerçeğinden uzman hekim adaylarının haberi olmadığının da altını çizen Prof.Dr.Öztürk  ‘Radyoloji bölümü ile son derece ters orantılı bir şekilde hasta ile iletisim halinde olan radyasyon onkolojisi uzmanlığına, tıp egitim müfredatında pek yer verilmemesi nedeniyle sadece teknik bir branş olarak bilinmesine neden olmaktadır. Ciddi bir fizik bilgisine de ihtiyac duyan bu uzmanlığa aday olan hekim arkadaşlarımın tercih öncesi bölüm ile ilgili bilgi almalarını öneririm’ dedi.

MADALYONUN DİĞER YÜZÜ

 Ölumle boğuşan ve iyi sonucların nispeten sınırlı olduğu radyasyon onkolojisinde Tükenmişlik sendromunu madalyonun diğer yüzü  olarak ifade eden Prof.Dr.Dilek Öztürk ‘Psikolojik destek alması gereken hastaların onkologlardan beklentisi, sınırları zorladığı durumların dışında, tedavi sonrası yaşama devamda egzersiz ve spor bilimlerinden de destek  alınma ihtiyacı gibi çok yönlülüğü Saglık Bakanlığı çatısı altında henüz başaramadığımız gerçegini de vurgulamak isterim. Tüm bunların yanında hekimligin onuru ile sorunların aşılacagına inancım tamdır’ diye konuştu. 

radyasyon onkolojisi
prof.dr.dilek ozturk
tus tercihleri
branş tercihleri
Yorum (7)
m. murat
Hasta-hasta yakınlarıyla muhatap olup stres-saldırı yaşamamak uğruna, radyasyona maruz kalma riskini göze almak...
7
Cevapla
Hasan Akdemir
Aceba, beynimizi uyararak bizi canlı kılan teşhis stresi olmadan, zihinsel aktivitelerimizi sürekli belli düzeyde tutabilecek miyiz ? Ömer Seyfettin'in Pire' si geldi aklıma da.
16
Cevapla
Bubaku
Murat bey, radyasyon onkoloji doktorlar radyasyona maruz kalmiyorlar.
4
Cevapla
Kamil Ömür
Toplam kontenjanı 5 olan bir branşı en çok tercih edilen branşlardan biri diye lanse etmek komik. Kontenjanın sıfır olduğu zamanları biliyorum. 3 yıl bir asistan bile alınmadı. İhtisası bitiren gidiyor bilmemne şehrine bakıyor ki radyoterapı cihazı yok. Şöyle bir avantajı olduğunu biliyorum. Radyoterapi yanında tıbbi onkologların kemoterapi işini de yapabiliyorlar. Yapamazsın diyen yok. Bu yönden dahiliye üzerine onkoloji yapacağına direkt radyasyon onkoloğu ol daha iyi. Ancak karşınızdaki bütün hastaların kanser hastası olduğunu unutmayalım. Herkes yapamaz.
17
Cevapla
Osman D
Bana hiç de çekici gelmeyen bir bölüm. Bir kere, yaptığınız tedavinin sonucu uzun zaman sonra ortaya çıkıyor. Çoğu da, palyatif kalıyor, yüz güldürücü olmuyor. Ancak gelin görün ki, artık gençler "en az çaba ile, hukukla başı en az derde girecek şekilde, en az yorularak, en rahat ve en kazançlı çalışma ortamını nerede bulabiliriz?" arayışındalar. Çaba bu olunca, bu bölümün popüler olması da süpriz değil tabii ki. Bu davranış şekli, hükümette kan revan içerisinde boğuşup, adliye koridorlarından çıkamayan cefakar bölümlerin çalışanları için bir çözüm düşüncesi uyandırırsa ne ala. Değilse bölümü seçen arkadaşlara başarılar diliyorum. Ne diyeyim?
22
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir