Medimagazin logo

Sağlık Bakanı Bütçe sunumu bitti, işte eleştiriler!

CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devrinin ileride sorunlara yol açacağını savunarak, "Dünyada sıhhiye sınıfı olmayan bir ordu yok. Sıhhiye sınıfının olmadığı bir Türk Silahlı Kuvvetleri düşünülemez. Bu yanlışın çok uzun süre devam ettirilmemesi lazım." dedi.
Sağlık Bakanı Bütçe sunumu bitti, işte eleştiriler!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Sağlık Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerine devam ediliyor.

CHP'li Kuşoğlu, görüşmelerin başında usül üzerinde söz aldı.

Kuşoğlu, bir gazetecinin, yazısında, ismini vermediği bir bakanın Plan ve Bütçe Komisyonu çalışmalarına ilişkin "muhalefetin kendilerine soru bile sormadığı, görüşmelerin çok kolay geçtiği" yönünde değerlendirmede bulunduğunu yazdığını aktardı.

Bülent Kuşoğlu, komisyon başkanlığından, yazıda geçen bakanın kim olduğunun araştırılmasını ve gerekli tepkinin gösterilmesini istedi.

CHP İzmir Milletvekili Zekeriya Temizel de iktidarın ve muhalefetin özveriyle gerçekleştirdiği komisyon çalışmalarına ilişkin böyle bir yorum yapılmasının doğru bir yaklaşım olmadığını söyledi.


İşte Sağlık Bakanının TBMM'deki bütçe sunumu! Döner sermaye bütçesinde yüzde 15'lik artış!


Komisyon Başkanı AK Parti Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise bu yorumun hangi bakana ait olduğuna dahi yer verilmeyen bir yazıyı komisyon olarak ciddiye almalarının söz konusu olmadığını, önemli görevler yapan Plan ve Bütçe Komisyonunun çalışmaları karşısında, değerlendirmeyi kimin yaptığının yer almadığı böyle bir yazının, bir anlamının bulunmadığını vurguladı.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ de konuya ilişkin söz aldı.

Plan ve Bütçe Komisyonunun, Meclis için bir okul özelliği taşıdığını ifade eden Akdağ, kendisinin ve bakan arkadaşının bu komisyonun özellikle müzakere bölümlerinde çok yararlı bilgiler edindiklerini belirtti. Akdağ, "Böyle bir yorumu bir arkadaşımız yapmışsa, çok büyük yanlış yapmıştır. Ama isim bile verilmeyen bir haberle de bakan arkadaşlarımıza yönelik hüküm vermemek gerekir." dedi.

Daha sonra Sağlık Bakanlığı bütçesi üzerinde milletvekilleri söz aldı.

CHP'li Temizel, Sağlık Bakanlığının obezite ile mücadele kapsamındaki çalışmalarına değindi.

Bakanlığın, insanları egzersize yönlendirmek amacıyla bisiklet dağıtmasına işaret eden Temizel, bunun Gençlik ve Spor Bakanlığının görevi olması gerektiğini, Sağlık Bakanlığının ise beslenme alışkanlıklarına yönelik çalışmaları önceliğine almasını istedi.

Temizel, "Beyaz ekmek, Türk insanının sağlık sisteminin canına okuyor. Diyabet ve obezitenin temel kaynaklarından biri bu. Sağlık Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla koordineli olarak doğru beslenmeye yönelik çalışma yapmalıdır." dedi.

MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da Sağlık Bakanlığının bütçesine ilişkin sunumda verilen harcama bilgilerinin, bakanlığın bütçesinin yarısına karşılık geldiğini ileri sürerek, "Esas gelir ayrı, faaliyet gelileri ayrı, ödenekler ayrı, döner sermaye ayrı. Biz neyin bütçesini denetliyoruz, anlamıyorum. Denetlediğimiz büyüklük ne, açıkçası ben şaşırıyorum. Bütçede bu kadar sapma olursa bizim yaptığımız işin, denetimin, verdiğimiz bütçenin ne anlamı kalır?" ifadelerini kullandı.

Askeri hastanelerinin Sağlık Bakanlığına devri konusunda bakanlığın yeterli bilgilendirmeyi yapmadığını ifade eden Günal, bu durumun, basında yanlış haberlerin yer aldığını ve kamuoyunda bilgi kirliliğine yol açtığını kaydetti.

-"Yardımcı personel sayısında ciddi sıkıntımız var"

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, Sağlık Bakanlığının 14 yıldır hiçbirşey yapmadığını söylemenin doğru olmayacağını, bazı yararlı düzenlemelerin hayata geçirildiğini, ancak genel itibariyle uygulanın sağlık politikasını tartışmalı bulduğunu söyledi.

Dünya genelinde küresel sermayenin sağlık alanına yönelik saldırısı ile karşı karşıya olunduğuna işaret eden Bekaroğlu, Türkiye'de sağlıkta dönüşümün bu kapsamda olup olmadığının sorgulanması gerektiğini belirtti.

Bekaroğlu, sağlık alanında personel sorunu yaşandığını belirterek, "Yardımcı personel sayısında ciddi sıkıntımız var. Hemşire sayımızda çok açık var. Neden kadrolar yardımcı personele doğru kaymıyor?" diye sordu.

Aile hekimliği uygulamasına da değinen Bekaroğlu, bu hizmetin kapsamının günün koşullarına göre belirlenmesi gerektiğini kaydetti. Bekaroğlu, "Koruyucu hekimlik dediğimiz eskiden aşıydı, bulaşı hastalıklarla mücadeleydi. Şimdi koşullar değişti. Programlama yapılırken toplumdaki yoksulluklar, eşitsizlikler, eğitimsizlik gözönüne alınmalı." diye konuştu.

-"Kaynaklarımızı rasyonel kullanmamız lazım"

AK Parti Balıkesir Milletvekili Kasım Bostan ise bakanlığın çok ciddi hizmet ve yatırımlar gerçekleştirdiğini belirterek, Recep Akdağ ve tüm personeline teşekkür etti.

Bostan, yeni düzenlemelerle sağlık hizmetlerinin üç basamaklı yeni bir yapıya kavuşturulduğunu dile getirerek, bu üç basamak arasında koordineli çalışmanın önemine işaret etti.

Kasım Bostan, "Kaynaklarımızı rasyonel kullanmamız lazım. Hastane yatırımlarını yaparken, yetiştirdiğimiz doktorlarla bir planlama yapılması, bir bağlantı kurulması gerektiğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, Sağlık Bakanlığı bünyesinde istihdam kargaşası olduğunu, çok farklı mali ve sosyal haklara sahip 9 istihdam modeli bulunduğunu söyledi.

Yeni düzenleme ile Türk vatandaşı olmayanların sözleşmeli çalışmalarının önünün de açıldığını hatırlatan Kalaycı, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Hükümet yabancı iş gücüne, özellikle Suriyelilere verdiği değeri, kendi çalışanlarına vermiyor. Kendi vatandaşlarının pek çok ihtiyacı varken yabancıların çalışabilmesine ilişkin düzenleme yapıldı. Sağlık çalışanlarına verilen pek çok söz yerine getirilmedi. Sağlık çalışanlarına yıpranma payı hakkı sözünü veren Adalet ve Kalkınma Partisi değil miydi? Verilen sözlerin biran önce yerine getirilmesi lazım. Sağlık çalışanları farklı statülerde istihdam edilerek, birbirine küstürüldü. Özellikle bu alanda taşeronlaşmadan vazgeçilmeli."

-"Sağlık harcamalarında farklı bir döneme girildi"

CHP'li Kuşoğlu, Akdağ'ın görev dönemlerine ait pek çok bütçe sunumu izlediğini, ancak 2017 bütçesinin en fazla eleştirilecek bütçelerden biri olduğunu söyledi.

"2010 yılı sonrası sağlıkla ilgili bir çok tespitimiz olumsuza doğru gidiyor" ifadesini kullanan Kuşoğlu, sağlık harcamalarında farklı bir döneme girildiğini söyledi.

Askeri hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri konusunda da görüşlerini aktaran Kuşoğlu, şunları söyledi:

"Dünyada sıhhiye sınıfı olmayan bir ordu yok. Türkiye'nin de olması lazım. Sıhhiye sınıfının olmadığı bir Türk Silahlı Kuvvetleri düşünülemez. Bu konuyla ilgili epey sıkıntı, şikayet var. Siz her ne kadar size devredildikten sonra yatak doluluk oranını arttığını söylüyorsunuz da orada amaç daha farklı. Bütün ordularda olduğu gibi Türk Silahlı Kuvvetlerinde de sıhhiye sınıfına ihtiyaç vardır. Bu yanlışın çok uzun süre devam ettirilmemesi lazım. İleride çok büyük problemler yaşanacaktır. Bu konu tartışılmadan, KHK ile değiştirildi. Bunun mutlaka tartışılması lazımdı."

-"Bebek ölüm hızında başarınız yok"

CHP Antalya Milletvekili Niyazi Nefi Kara ise sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlemesine ilişkin yasal düzenlemenin biran önce yapılması gerektiğini belirterek, bunun hayata geçirilebilmesi için iş birliği yapmaya hazır olduklarını söyledi.

MHP Antalya Milletvekili Ahmet Selim Yurdakul, konuşmasında bebek ölüm hızı konusunda bakanlık sunumundaki rakamlarla farklı bir algı yaratılmaya çalışıldığını ileri sürerek, "Lütfen kamuoyunda farklı algı yaratmayalım. Bebek ölüm hızında başarınız yok. İyi niyetle çalışıyorsunuz ama yanlışlar var. Sağlıkta dönüşüm programı başarıya ulaşmadı." değerlendirmesinde bulundu.

Sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi gerektiğinin altını çizen Yurdakul, yardımcı sağlık personelinin kadro sorunun da çözülmesini talep etti.

tbmm
plan ve butce komisyonu
saglik bakanligi
Yorum (5)
kamil
emekli hekimler unutulmuş?
51
Cevapla
Selçuk
Emekli hekimler ve Kurumsal Ek ödemesi olmayan hekimler gene yok?
41
Cevapla
Serkan can
Fetö ile bağlantısı olmayan ve kapatılan özel sağlık kuruluşu çalışanları da unutulmuş...Bu neden ile aylarca işsiz ve parasız dolaşan sağlık çalışanları için vede mağdur bırakılan çalışanların hali ne olacak acaba..niçin bu kişiler ile kimse ilgilenmiyor..bu kurumlarda çalışan tıbbi sekreter ,hasta bakıcı ve temizlik personellerin için geriye dönüş yapıldı.Nicin hemsire ve diğer sağlık çalışanları için çalışmalar yok..Artık bizim de sesimizi duymanızı istiyoruz.Sevgili cumhurbaşkanımızın dediği gibi mağduriyetler giderilecektir..Aylardır hiç bir problem bulunamayan bizler için halen bir çözüm bulunamadı. Allah rızası için geriye dönüşler de bizleri de unutmayın..Aile gecindiriyoruz.İs imkanı istiyoruz. Bu kadar çok hemsire açığı varken değerlendirilme yi bekliyoruz.Milli eğitim bakanlığı nasıl öğretmenleri geriye aldı ise sağlık Bakanlığı da alabilir diye düşünüyoruz..Sayın cumhurbaşkanım ve sayın başbakanım,Sayın sağlık bakanım allah rızası için bizleri de görün...Sizden tek ricamız budur....sevgiler hepinize....
3
Cevapla
seyfi şencan
kurumsal ek ödemesi olmayan ve kurumlarda çalışan hekimler zorla mı çalışıyor kurumlarda ? ayrılıp geçsinler sağlık bakanlığına, o kurumların yöneticilerinin de burnu sürtülsün. sizde ek ödeme alın.
10
Cevapla
HYAYKMAN
100 KG bir astteğmen olarak Bolu dağ komando da gabar dağı yağızoymak,fındık üst bölgesinde 27 kere operasyona çıkmış biri olarak söyleyebilirim ki tsk sıhhıye sınıfı sadece ankara da var.tsk ihtiyacı sözleşmeli 5 yıl sonrası kamu garantili yüksek ücretli bir sisteme ihtiyaç var.en çok ihtiyaç olan dr değil operasyonda birliklerin içinde paramedic veya özel sertifikalı att dir. her Türk asker doğarın canlı kanıtıyım ben...:)
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir