Medimagazin logo

İnsülin enjeksiyonu yerine inhale insülin!

İnsülin enjeksiyonları tarih mi oluyor? Nefesle içe çekerek kullanılan (inhale) insülinle ilgili çalışmalar gittikçe artıyor
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İnsülin enjeksiyonu yerine inhale insülin!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

 Amerikan Diyabet Cemiyeti tarafından hazırlanan ve diyabet camiasında en sık izlenen yayınlardan Diabetes Care dergisinin Aralık 2015 sayısında yayınlanan bir bilimsel araştırma yazısında daha önce hiç insülin kullanmamış ve kontrol altında olmayan tip 2 Diyabet hastalarında öğün öncesi KOAH veya astım ilaçları gibi inhalasyon (derin nefes alarak içine çekme) yoluyla kullanılan insülin 24 hafta boyunca denendi.

Çalışmayı Medimagazin için değerlendiren Uzm.Dr.Erdinç Yavuz şu bilgileri verdi:

Karşılaştırma grubuna göre özellikle tokluk kan şekerlerinin kontrol altına alınmasında oldukça etkili bulundu. Yan etki olarak hastaların %23.7’sinde geçici kuru bir öksürük gözlendi; hastaların sadece %1.1’i bu yan etkisinden dolayı ilaca devam edemedi.

Yine aynı sayıda yayınlanan diğer bir çalışmada inhale insülin insülin kullanması zorunlu genç yaşta başlayan Tip 1 diyabetik hastalarda enjekte insülin ile karşılaştırıldı ve inhale insülinin kan şekerinin düzenlenmesi konusunda enjekte insülinden daha etkisiz olmadığı; yani benzer etki gösterdiği saptandı.

Hipoglisemi  inhale insülin kullanan hastalarda daha az görüldü. Yine bu çalışmada da öksürük (%31.6) en önemli yan etkiydi. Hastaların %5.7’si bu nedenle tedaviye devam edemedi. Her iki çalışmada da yapılan solunum fonksiyon testleri çalışma süresince inhale insülinin akciğer üzerine önemli bir olumsuz bir etkisi olmadığını gösterdi.  2014 yılında Amerika’da FDA (Food and Drug Administration) onayını alan enjeksiyonsuz tedavi fırsatı olan ilacın özellikle akciğer üzerine uzun dönem etkileri merak konusu.

 

yeni araştırma
diabet
diabetes care
insulin
inhale insülin
dr.erdinc yavuz
hipoglisemi
Yorum (1)
boşver
10 yıldır gelecek yav !
1
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir