Medimagazin logo

Ölümcül hastalık için gaita nakli antibiyotiklerden daha iyi sonuç verdi

Fekal Mikrobiyata Transplantasyonu (Gaita Nakli), tekrarlayan Cl.Difficile enfeksiyon tedavisinde, antibiyotiklerden daha etkili bulundu.
Ölümcül hastalık için gaita nakli antibiyotiklerden daha iyi sonuç verdi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Psödomembranöz enterekolit bigi mortalitesi yüksek hastalığa neden olan Cl.Difficile enfeksiyonun tedavisiyle ilgili araştırma yapıldı. Danimarkada 64 hasta üzerinde yapılan araştırmada tekrarlayan Clostridium difficile enfeksiyonunun tedavisinde, Gaita Naklinin yanısıra Fidaksomisin ve Vankomisin kullanıldı. 
Hastaların 24’üne gaita nakli uygulanırken, 24’üne fidaksomisin, 16’sına da vankomisin 10 hafta süreyle verildi.

Gastroenterology Dergisinde yayınlanan araştırma sonucuna göre gaita nakli olanlarda yüzde 92 klinik başarı sağlanırken, fidaksomisinde yüzde 24, vankomisinde ise yüzde 19 başarı sağlandı. 


Türk bilim insanlarından dünyadaki ilk araştırma: MS’te gaita nakli


Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu: Endikasyonlar ve Uygulamalar

Fekal mikrobiota transplantasyonu (FMT), antibiyotik tedavisinin yetersiz kaldığı tekrarlayan Clostridium difficile enfeksiyonlu hastalar için tercih edilen bir tedavi yöntemidir. FMT, hem C. difficileyi eradike edebilmekte, hem de bozulmuş barsak mikrobiyotasını düzeltebilmektedir. Diğer hastalıklarda FMT uygulanmasına yönelik yayınlanmış kontrollü çalışmalar ise maalesef azdır. Bu sebeple klinisyenler için uygun bir endikasyon kararı verebilmek kolay değildir. Diğer taraftan, FMT çok değişken ve karmaşık bir konu olup, rutin olarak kalitesini değerlendirmek de zordur. İşlemin bir diğer önemli yönü donör seçimidir. Donörler, dikkatlice seçilmeli ve fekal materyal mikrobiyolojik kurallara uygun olarak dikkatlice hazırlanmalıdır. Bu makalede FMT'nin güncel klinik endikasyonlarını, uygulamalarını ve metodolojik yönlerini gözden geçirdik.

Yazının devamı...

gaita nakli
dışkı nakli
fekal mikrobiyata transplantasyonu
clostridium difficile enfeksiyonu
vankomisin
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir