Medimagazin logo

Doçentlik Sınav takvimi ne zaman açıklanacak?

Doçentlik Sınav takvimi ne zaman açıklanacak?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yılda 2 defa (Nisan 15-30 ve Ekim 15-30) başvuruları alınan Doçentlik Sınavları geçmiş yıllardaki takvim göz önüne alındığında en geç ilgili başvuru döneminden önce tamamlanmış oluyordu. Yani Ekim 2015'de başvuranlar Ekim 2016'nın ilk haftasında dosyadan geçtiyse sözlü sınava girmiş oluyordu. Dosyanın sonucu ve sözlü sınav tarihleri de genellikle 1 ay öncesinde açıklanıyor. 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası YÖK ve üniversitelerde OHAL kapsamında yaşanan süreç muhtemeldir ki bu süreçleri geciktirmiş durumda. 

 

Normal şartlarda şimdi kadar Nisan 2016'da SÖZLÜ'den sınava başvuran adayların sınav tarihinin Ağustos'da açıklanması ve Eylül başında sınava girmesi bekleniyordu. Ekim 2015'de İLK defa dosyadan yapılan başvuruların dosya sonucunun belli olması ve sınav tarihinin ŞİMDİYE KADAR verilmesi bekleniyordu. Nisan 2016 İLK defa dosyadan başvurularının da jüri üyelerinin belirlenmesi bekleniyordu. 

 

Ülkemizin yaşadığı bu elim hadise ve OHAL sürecine bağlı bazı aksaklıklar olabileceğini anladığımızı ve bu süreçte ilgili kurumları desteklediğimizi belirtmek isterim. Görevden ihraç edilen ve açığa alınan öğretim elemanı ve memurların olduğunu basından takip ediyoruz. Bunun da sınav jürilerini etkilediği muhakkaktır.

 

Ancak burada yaşadığımız temel sıkıntı kaynağı Doçentlik Sınavı süreçleri ile ilgili henüz bir açıklama yapılmamış olmasıdır. Her gün Üniversiteler Arası Kurul'un (UAK) sitesini defalarca kontrol etmek ve iletişim telefonundan (ulaşılamayan) bilgi edinmeye çalışmaktan kimsenin ders çalışma azmi ve konsantrasyonu kalmadı. Aynı zamanda çoğu doçent adayı yıllık ve/veya ücretsiz izin alarak aylarca ders çalışmaktadır. Adeta hayatlarını durdurmuş durumdadırlar. Süreç belirsizliği adayları oldukça olumsuz etkilemektedir.   

 

Doçentlik sınavı ile ilgili süreçten etkilenen en az (Ekim 2016'da başvurmayı planlayanları da dahil edersek) 5000 - 6000 adayın olduğunu tahmin ediyorum.

 

Öneri ve Beklentilerimiz ÖZETLE:

1. Sınav takvimi ile ilgili belirleyici bir açıklamanın UAK tarafından yapılması..

2. Sınava girmeyi bekleyen kişilerden OLASI yayından veya sözlüden başarısız olacak kişilerin EKİM 2016 başvurusuna yetişebilmeleri için; Ekim başvurusunun ileri bir tarihe alındığının açıklanması...

3. Sınav jürilerinde herhangi bir açığa alma durumu olmayan adayların sonuçlarının açıklanması ve sözlü tarihlerinin açıklanması... yada bilgi verilmesi

4. VARSA BÖYLE DURUM... Doçentlik sınavı ile ilgili köklü bir değişiklik..açıklanması. Tamamen kaldırılması veya sözlü sınavının kaldırılması (Söylentiler var bu konuda)

doçentlik sınavı
universiteler arasi kurul
Yorum (7)
esat
oldu olacak tıpta beş senesi dolanı otomatik doçent yapıverin de bu iş bitsin. yok söylentiler varmışmış. 12 sene evvel doçent olduğumda da bu söylentiler vardı ve ben o gün bile bu şekil saçma sapan bir şeyin olması gerektiğine inanmamıştım. adam gibi herkes sınava çalışsın, yayınını yapsın. doçentlik ile ilgili tek bir itirazım var: insanlar bu titri akademik ortamlarda kullansınlar; muayenehane veya özel hastanenin tekinden oturduğu yerde, öğrencisine tek bir konu anlatmamış birisine bu ünvan verilmemeli. geçmişte bu şekilde alınmış ünvanlara yakıştırdığım kelime "ÇAKMA DOÇENTLİK" dir..
30
Cevapla
Doc adayi
Hepimizin ortak sorununu böyle güzel bir şekilde dile getirdiginiz için cok teşekkür ederim.
17
Cevapla
Murat celikten
Doçentlik? Çok matah bir şeymidir? Bunca yalan sınavlardan geçtiğimiz kanıtlarıyla ortadayken... Jürilerin bile cemaate, lobilere göre oluşturulduğu kanıtlanmışken... Doçentlik ve profesörlük kavramlarının bu insanların% 90 ı için öneminin özelde daha fazla para kazanmak olduğunu bilirken... Kamuda düz uzman hekimin alengirli işlerle profesörden 10 kat fazla kazanıyorken... Ülkede Bilimin Bilim değil Filim olduğu gerçekken... Hırsızlık, yolsuzluk, adamcılık, cemaatçilik kavramları ülkeye şah damarından daha yakın iken... Anlamı varmıdır? Vardır 1-) Kendini ordan oraya geçici görevlerden kurtarırsın çakılı kadron olur. 2-) ek ödemen 1-3 bin tl artar. 3-)özelde uzmandan 3 bin tl fazlaya anlaşırsın. Başka da hiçbir şeye yaramaz. Filmler ülkesinden Bilimler ülkesine dönüşebilmek dileğiyle...
9
Cevapla
selim
yıllar önce bir hocamız anlatmıştı. doçentlik sınavına girecek bir aday için adayın hocası aramış.bizim o adayla yayınımız olması sizi yanıltmasın, siz anlarsınız ne yapacağınızı demiş....doçentlik sınavı yada herhangi bir sınav türkiye gibi ülkelerde sözlü olamaz. yazılı board sınavı gibi sınav yaparsın.elinde kimin ne yaptığına dair kanıt olur. sınavıda geçen geçer, kalan kalır.kusura bakmayın ama kimsenin insiyatifine bırakılamaz bu durum.
8
Cevapla
Deniz Gezer
Tamamen sübjektif olan sözlü sınav kaldırılmalıdır. Hiçbir modern ülkede böyle bir sübjektif sınav olamaz. Kriterler ağırlaştırılır ve bu kriterlere uyan geçer doçent olur. 40 yaşındaki adamlara ilkokul çocuğu gibi sözlü yapmanın ve 5 kişinin o günkü duygudurumuna bırakmanın mantıklı bir izahı olamaz.
9
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir