Medimagazin logo

Türkiye tüp bebekte dünyaya açılacak konumda

Avrupa'nın 10 yıl gerisinden tüp bebek uygulamasına başlayan Türkiye, bu alanda yaşanan gelişmeler sayesinde Avrupa ve ABD ile boy ölçüşüyor.
Türkiye tüp bebekte dünyaya açılacak konumda
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Tüp Bebek Merkezi Direktörü Prof. Dr. Erol Tavmergen, tüp bebekte gelişen tıp imkanlarını yakından takip ettiklerini belirterek, “Bunların en yenisi de tüp bebekteki mikro çip uygulaması” dedi.

Erkek kısırlığında kullanılan mikro akışkanlı çiple, DNA’sı en sağlam sperme ulaştıklarını belirten Prof. Dr. Erol Tavmergen, "Spermlerin doğal ortamda hareket ve davranışlarını taklit ederek geliştirilen mikro akışkan cip teknolojisi en sağlıklı spermleri bulmamızı sağlıyor. Çip içindeki mikro kanalcıklar da tıpkı doğal ortamındaki gibi hedefe doğru yarıştırılan spermlerin en sağlıklıları sona ulaşırken, sağlıksız spermler yarıştan elenerek ayrı bir tarafta kalıyor. Böylece en sağlıklı spermle, sağlıklı bir embriyo oluşturmak mümkün oluyor" diye konuştu.

"DÜNYAYA AÇILACAK KONUMA GELDİK"
Türkiye’nin tüp bebek uygulamalarına batı ülkelerinden 10 yıl geride başlamasına rağmen zaman içinde büyük atılım gösterdiğini kaydeden Prof. Dr. Erol Tavmergen, “Özellikle 1990’lı yıllarda özel sektörün de büyük katkısıyla çok başarılı tüp bebek merkezleri oluşturuldu. Yasal boşlukların giderilmesi bir yana kullanılan yeni teknolojiler sürekli takip edilerek geliştirildi, doktorların eğitim ve deneyimleri arttı, laboratuvar personelinin eğitimlerine ağırlık verildi. Türkiye, bu alanda dünyaya açılacak bir konuma geldi” ifadelerini kullandı.

TÜP BEBEKTE BAŞARI, YAŞLA ORANTILI
Kadınlarda 30’lu yaşlardan itibaren yumurta rezervinde kayıp ve yumurta kalitesinde düşme başladığını belirten Prof. Dr. Erol Tavmergen, “Bu kayıp 35-40’dan sonra çok süratleniyor. 40’dan sonra ise neredeyse dibe vuruyor. Kariyer yapma ya da öğrenim gibi nedenlerle evlilik ve ilk doğum yaşı geciktiriliyor. Tüp bebekte başarı, yaşla doğru orantıdır. Bu yüzden hanımlar 30’lu yaşlarda çocuk doğurmayı düşünmüyorlarsa mutlaka yumurtaları ile ilgili önlem almalılar” dedi.

KADINLARA YUMURTALARINI DONDURMA HAKKI
Türkiye’de embriyo transferine getirilen çok kısıtlayıcı tedbirler olmasına rağmen bekar kadınlara yumurtalarını dondurma şansı verildiğini belirten Prof. Dr. Tavmergen, "Yakın zamanda çok önemli bir yenilik oldu. Özellikle yumurtalık rezervi azalmış bekar hanımlara yumurtaları dondurma şansı verildi. Belki bu, belli yaştan sonra herkese verilmeli. Şu anda yasal düzenlemelerle kanser tedavisi, ağır ilaç tedavisi görecek kadınlarla yumurtalık rezervinin azaldığı kurul raporu verilmiş hanımlara bu; yumurtalarını dondurma hakkı verildi” diye konuştu.

Bunun yararları olduğu kadar sakıncalarına da değinen Tavmergen, “Bu uygulamaya fazla yönelme olursa, yalancı bir güven unsuru oluşabilir. ‘Nasılsa yumurtalarım var, ben ileri yaşta evlenirim, o zaman düşünürüm’ fikri hakim olabilir. Bu konuyu düşünenlerin, uzman doktor tarafından iyice bilinçlendirildikten sonra karar vermeleri daha doğru olur“ dedi.

 

kadın doğum
in vitro fertilizasyon
ivf
ege universitesi tip fakultesi
kadin hastaliklari ve dogum
prof. dr. erol tavmergen
tup bebek merkezi
up bebek
mikro cip
sperm
yumurtalari dondurma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir