Medimagazin logo

Valilik talimatıyla konferansa katılan öğretim üyesine rektörden soruşturma

Dicle Üniversitesi (DÜ) yolsuzluk iddialarının ardından öğretim üyelerine yönelik soruşturmalarla yeniden gündemde
Valilik talimatıyla konferansa katılan öğretim üyesine rektörden soruşturma
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Dicle Üniversitesi (DÜ) yolsuzluk iddialarının ardından öğretim üyelerine yönelik soruşturmalarla yeniden gündemde.


Bugüne kadar hakkında 70’e yakın soruşturma açılan ve iki kez maaş kesintisi cezası verilen Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Leyla Çolpan’a, son olarak 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde katıldığı bir programdan dolayı tekrar soruşturma açıldı. Valilik kararı doğrultusunda ‘Lider Kadın Yetiştirme Programı’na katılan ve burada geçecek 3 günlük sürenin senelik izninden düşülmesini bir dilekçeyle Tıp Fakültesi Dekanlığı’na sunan Çolpan’a, üniversite rektörlüğü, 1/2 oranında maaş kesintisi cezası verilmesini istiyor. Çolpan, ceza verilmesi halinde üniversite ile yollarını ayıracak.


Edinilen bilgiye göre Başbakanlık Güneydoğu Anadolu Projesi Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyarbakır Valiliği’nden bölgede kadınlara yönelik programlar düzenlenmesini istedi. Bunun üzerine valilik, ABD’nin Ohio Kent Eyalet Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi’nin desteğini de alarak 2004 Kasım’ında ‘Lider Kadın Yetiştirme Programı’nı başlattı. Programın ikinci aşamasında sivil toplum örgütlerinin de katıldığı 2 günlük bir program düzenlendi. 8-10 Mart 2005’te Mardin ve Şanlıurfa’da düzenlenen programa Diyarbakır Valiliği, Gül Pembe Kadın Eğitim ve Yardımlaşma Derneği üyesi olarak Doç. Dr. Leyla Çolpan’ı görevlendirdi. Valiliğe bağlı İl Dernekler Müdürlüğü de Çolpan’ın görevlendirildiğini 2.3.2005 tarih ve BO54VLK4210800 sayılı yazı ile DÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı’na bildirdi. Çolpan, 8 Mart saat 15.30’da Diş Hekimliği Bölümü’nde derse kendisinin yerine aynı bölümde çalışan Prof. Dr. Belkız Aydınoğlu’nun katılacağını ve programda geçecek üç günlük sürenin de yıllık izninden sayılmasını içeren dilekçesini Biyokimya Bölüm Başkanlığı’na vererek programa katıldı. Ancak rektörlük tüm resmi yazışmalar yapılmasına rağmen Lider Kadın Programı nedeniyle Doç. Dr. Çolpan hakkında 3 ayrı soruşturma açtı. Son soruşturmanın tarihi ise 10 Mayıs 2005.


Çolpan hakkında rektörlüğün açtığı soruşturmaların tarihi 1993 yılına kadar uzanıyor. Bu tarihte Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı’nı kuran, 2000 yılına kadar da Biyokimya bölüm başkanlığı yapan Çolpan, yeni Rektör Fikri Canoruç tarafından Ekim 2000’de görevinden alındı. Aynı bölümde öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlayan Çolpan’ın yerine Rektör Fikri Canoruç, eşi Naime Canoruç’u bölüm başkanı olarak atadı. İzinden dönen Çolpan, odasının yıkılmasını dilekçe ile bildirmesi üzerine de hakkında ‘rektörlüğü gereksiz meşgul ettiği’ gerekçesi ile soruşturma açıldı.


Çolpan’a maaş kesintisi cezası verilmesiyle sonuçlanan diğer bir soruşturma ise ‘bozulan optik okuyucu’ yüzünden açıldı. Çolpan, hakkındaki kararların objektif olmadığı iddiasıyla YÖK’e başvurur. Ancak buna karşılık olarak 10 Mayıs 2005 tarihinde maaşının yarısı kesilerek cezalandırılır.


Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç, yolsuzluk iddiasıyla yargılanıyor

Dicle Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Merkez Laboratuvarı'na malzeme alımında usulsüzlük yapılarak üniversitenin zarara uğratıldığı iddiasıyla, Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç'un da aralarında bulunduğu çoğunluğu öğretim üyesi 19 kişinin yargılanmasına başlandı. Duruşmaya Rektör Prof. Dr. Fikri Canoruç katılmadı. Bir ihalede daha düşük bedel teklif eden firmaların tekliflerinin değerlendirmeye alınmadığı, yüksek bedel teklif eden firmaların ürünlerini alarak üniversiteyi zarara uğrattıkları iddiasıyla yargılanan sanıklardan Prof. Dr. Ali Kelle, YÖK’ün, kendileri hakkında yanlış yorum yaptığını savundu. İddianamede, ihalede düşük bedel teklif eden firmaların tekliflerinin değerlendirmeye alınmadığı belirtiliyor. Üniversitenin 442 milyar 484 milyon lira zarara uğratıldığı kaydedilen iddianamede, sanıkların TCK'nın 205. ve 240. maddelerinden yargılanması isteniyor.


Zaman
valilik
talimatıyla
konferansa
katılan
öğretim
üyesine
rektörden
soruşturma
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir