Medimagazin logo

Ambulans personeli psikolojik destekle rahatlayacak

Görevleri sırasında karşılaştıkları kan ve ceset görüntüleri nedeniyle kâbuslar gören, yemek yemekte zorlanan ambulans personeline psikolojik destek verilecek
Ambulans personeli psikolojik destekle rahatlayacak
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Görevleri sırasında karşılaştıkları kan ve ceset görüntüleri nedeniyle kâbuslar gören, yemek yemekte zorlanan ambulans personeline psikolojik destek verilecek.

Sağlık Bakanlığı, ambulanslarda görevli doktor ve yardımcı personelden gelen talepler üzerine Psikologlar Derneği’yle işbirliği yaparak toplam 9 bin personele yönelik psikolojik destek eğitimi çalışması başlattı.

Mayıs ayında başlayacak projenin ilk etabında 112 Acil Sağlık İstasyonlarının bulunduğu 14 bölge merkezinde il eğitimcileri yetiştirilecek. Bu kişiler daha sonra ambulans personelinin görevleri sırasında yaşadıkları sorunları çözmek için çalışma yapacak. 5 yıl ambulans doktorluğu görevini yürüten bir 112 Acil sağlık istasyonu yetkilisi, müdahale ettikleri olaylar sırasında kan, kopmuş organ ve ceset gören ambulans personeli açısından psikolojik destek uygulamasının son derece önemli olduğunu vurguluyor. Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’na bağlı toplam 900 adet acil sağlık istasyonu bulunuyor. İstasyonlarda 4500’ü doktor, 4500’ü yardımcı sağlık personeli ve şoför olmak üzere toplam 9 bin personel görev yapıyor. Her ambulansta bir doktor, bir yardımcısı sağlık personeli ve bir de şoför bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı 80 ambulansın bulunduğu İstanbul’da 112 ekipleri 2004 yılında 90 bin olaya müdahale etti. 112 ekipleri günde ortalama 300’ün üzerinde vakaya gidiyor.

Görevleri gereği zamanla yarışan ambulans personeli yanmış cesetlerden kopmuş organ parçalarına kadar değişik feci görüntülerle karşılaşıyor. Hasta yakınlarıyla “Niye geç geldiniz?” şikayetleri ile yaşanan gerginlikler ve hastanelerin kabul etmemesi nedeniyle hastayı başka bir hastaneye yetiştirme stresi ambulans personelini zor durumda bırakıyor. Türkiye’nin farklı noktalarında görev yapan ambulans personelinin bu tür şikayetlerini değerlendiren Sağlık Bakanlığı, 9 bin personeli psikolojik açıdan eğitecek bir proje hazırladı. Türk Psikologlar Derneği ile görüşüp, projenin ayrıntılarını hazırlayan Acil Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı projeyi mayıs ayında devreye sokuyor. Buna göre Psikologlar Derneği’nin belirleyeceği psikologlar, 14 bölge merkezinde il eğitimcilerini yetiştirecek. 112 Acil Sağlık İstasyonları’nda görev yapan ambulans personeli Sağlık Bakanlığı projesinin bir an önce hayata geçirilmesini istiyor. İstanbul 112 Acil sağlık hizmetlerinden sorumlu başhekim Dr. Türkay Esin, “Hastanın yakını başınıza silah dayayıp, “Bu hasta ölmeyecek.” diyebiliyor. Trafiğe bağlı olarak yaşanan geç kalmalarda fatura doktora ya da şoföre kesiliyor.” diyor.

‘Günlerce yemek yiyemeyen arkadaşlarımız var’

12 yıldır ambulanslarda görev yapan Parla Işık adlı hemşire, vücudunun yüzde 80’i yanmış olan bir cesedin görüntüsünün zaman zaman gözünün önünde canlandığını kaydediyor. 10 yıllık ambulans şoförü Tamer Kurtuluş, parçalanmış bir insan cesedinin kendisini çok etkilediğini belirtiyor. Olayın heyecanıyla gördükleri manzaralardan ilk etapta çok etkilenmediklerini; ancak zamanla olayın etkisini hissetmeye başladıklarını belirten Kurtuluş, “Şoför arkadaşlarımızdan bazıları günlerce yemek yiyemiyor.“ şeklinde konuşuyor.


Zaman
ambulans
personeli
psikolojik
destekle
rahatlayacak
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir