Medimagazin logo

Sağlıkta zorunlu hizmet geri geliyor

Sözleşmeli personel kanunuyla birlikte uygulamadan kaldırılan zorunlu hizmet uygulamasına tekrar dönülüyor. Konuyla ilgili kanun teklifi hazırlandı
Sağlıkta zorunlu hizmet geri geliyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Sözleşmeli personel kanunuyla birlikte uygulamadan kaldırılan zorunlu hizmet uygulamasına tekrar dönülüyor. Konuyla ilgili kanun teklifi hazırlandı.

Sözleşmeli personel uygulaması doğudaki doktor açığını kapatmada yeterli olmayınca zorunlu hizmete tekrar dönüş yapılmasına karar verildi. TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl ile 2 milletvekili zorunlu hizmete ilişkin bir kanun teklifini Meclis Başkanlığına sundular. 10 maddelik kanun teklifine göre, tıp eğitimini tamamlayarak tabip ve uzman tabip unvanlarını kazanan herkes zorunlu devlet hizmeti yapmakla yükümlü olacak. Zorunlu hizmet süresi için Devlet Planlama Teşkilatı'nın (DPT) ilçelere ilişkin sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralaması ölçüt alınacak. İşte doktorlara getirilecek zorunlu hizmet yükümlülüğünün ilçelere göre dağılımı:

Altıncı grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerlerinde 200 gün

Beşinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile altıncı grup ilçe merkezlerinde 250 gün

Dördüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile beşinci grup ilçe merkezlerinde 300 gün

Üçüncü grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile dördüncü grup ilçe merkezlerinde 350 gün

İkinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile üçüncü grup ilçe merkezlerinde 400 gün

Birinci grup ilçe merkezlerine bağlı yerleşim yerleri ile ikinci grup ilçe merkezlerinde 450 gün

Birinci grup ilçe merkezlerinde 500 gün

İzinler zorunlu hizmetten sayılmayacak

Zorunlu hizmet süreleri Sağlık Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu kararı ile kısaltılabilecek. Yıllık, mazeret ve hastalık izni ile geçirilen günler zorunlu hizmet süresine dahil olmayacak, yükümlülük süresine ilave edilecek. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı olarak ya da yurt dışında devlet bursu almadan kendi nam ve hesabına okuyarak tıp öğrenimini tamamlayanlar ise zorunlu hizmete tabi sayılmayacaklar. TSK hariç, herhangi bir kurum veya kuruluşu adına öğrenim görenlerin yapacağı devlet hizmeti yükümlülüğü ise mecburi hizmet süresinden düşülecek. Tıp fakültesinden mezun olan herkes öncelikle zorunlu hizmet yükümlülüğünü yerine getirecek. Zorunlu hizmetini yapmayanların doktorluk mesleğini icra etmelerine izin verilmeyecek.

Yenişafak
sağlıkta
zorunlu
hizmet
geri
geliyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir