Medimagazin logo

Memurlar usulüne uygun nasıl istifa eder, hangi görevlere başlayabilir?

Memurlar usulüne uygun nasıl istifa eder, hangi görevlere başlayabilir?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Memur istifa edip hangi görevlere başlayabilir?

AHMET ÜNLÜ-Yenişafak

Daha önceki yıllardaki uygulamalar göz önüne alındığında 2008 yılında da hem ortaöğretim hem de yüksek öğrenim mezunları için bir KPSS sınavı açılacaktır. Açılacak olan bu KPSS sınavlarına, memurlar da girebilmektedir. Ancak, başka bir kadroya yerleşen bir memur, eğer muvafakat alamaz ise hemen istifa yolunu düşünmektedir. Oysaki, bir memurun istifa edip yeni bir memuriyete başlaması mümkün değildir. Bu konudaki kısıtlama ise 657 sayılı Kanunun 97'inci maddesinden kaynaklanmaktadır. Aşağıda, istifa eden bir memurun yeniden başka bir memurluğa geçemeyeceğine dair hususlar başlıklar halinde incelenmiştir.

Memurun istifa ediş şekli
657 sayılı Kanunun 94. maddesine göre devlet memurları, çekilme isteğinde (istifa etme) bulunabilir. İki durum vardır. Birincisi, çekilme isteğinin yazılı olarak başvurulmak suretiyle yapılması ve bunun kabul edilmesi veya yerine bir kimsenin atanması; İkincisi ise buna hiç uymaksızın görevin terk edilmesidir. Görevin haber verilmeden terk edilme halinin 10 gün sürmesi halinde memur çekilmiş sayılmaktadır. Birinci durum usulüne uygun istifa şekli, ikinci durum ise usulüne uygun olmayan istifa şekli olarak tanımlanmaktadır.

Usulüne uygun istifanın önemi nedir?
En çok karıştırılan husus, usulüne uygun istifanın önemine ilişkindir. Bazı okurlar, usulüne uygun istifa edilmesi halinde memuriyete geri dönüşlerin çok daha kolay olacağını düşünmektedir. Oysak, buradaki farklılık sadece memurluğa dönüş süresini etkilemektedir.

İstifa sonrası dönüşte süre sınırı
Çekilen veya çekilmiş sayılan memurun yeniden eski görevine dönmesi ise 657 sayılı Kanunun 97'inci maddesinde düzenlenmiştir. Bu maddeye göre;
1- Usulüne uygun istifa edenler (yani yazılı olarak başvurduktan sonra başvurularının kabul edilmesini veya yerine bir memur atanmasını bekleyenler) 6 ay boyunca,
2- Usulüne uygun istifa etmeyenler yani çekilmiş sayılanlar 1 yıl boyunca,
3- Devir ve teslim ile yükümlü olanlar, bu işlemlerin sonuna kadar görevlerini bırakamazlar. Buna uymayanlar 3 yıl boyunca,
4- Olağanüstü hal, sıkıyönetim, seferberlik ve savaş hallerinde veya genel hayata müessir afetlere uğrayan yerlerde çalışmakta olup, yerine birisi atanana kadar görevde kalması gerekirken buna uymayanlar hiçbir surette, hem daha önce çalıştığı kurumda hem de diğer kamu kurumlarında memur olarak çalışamaz.

Yukarıdaki açıklamamızda görüleceği üzere, usulüne uygun istifa etmiş olan devlet memuru, en iyi halde, 6 ay sonra memur olarak yeniden işe başlayabilmektedir. Diğer taraftan, istifa ederek başka bir memurluğa geçmeyi düşünenler, kamu kurumlarının bunu tespit edemeyeceğini düşünmemelidir. Zira bilgi işlem teknolojilerindeki gelişme ile bir çok bilgide merkezileşmeye gidildiği gibi, sosyal güvenlik işlemlerinde de merkezileşmeye gidilmiştir. Artık bu tür durumlar çok daha kolay tespit edilmektedir. Böyle bir tespit halinde, kişi hem istifa etmiş olduğu için önceki görevini hem de yeni görevini kaybedecektir.

Memurun istifa edip geçebileceği statüler
Memur olarak çalışanlar; hakim ve savcı adaylığı dışında, aşağıda belirtilen statülere istifa ederek geçebilirler. Bu statülere geçişler için yukarıda belirtilen süre sınırlamaları beklenmemektedir.
1- 657 sayılı Kanunun 4/B maddesine göre istihdam edilme,
2- İşçilik statüsü (Geçici ve daimi işçilik dahil),
3- 2914'e tabi akademik personel kadroları,
4- 4924'e tabi sözleşmeli sağlık personeli kadroları,
5- 399'a tabi sözleşmeli pozisyonlar,
6- 926'a tabi askeri kadrolar (subay ve astsubaylık).

Hakim ve savcı adaylığının özel durumu
2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun “Adaylık” başlıklı 7. maddesine göre aday hakim ve savcılar, 657sayılı Kanundaki GİH sınıfına dahildir ve haklarında Devlet Memurları Kanununun 2802 sayılı Kanuna aykırı olmayan hükümleri uygulanmaktadır. Hakim ve savcı adaylığı hakkında 657 sayılı Kanun hükümleri uygulandığından, bir memurun kazandığı idari veya adli hakim adaylığı görevine, istifa ederek geçişi mümkün değildir. Memurun, böyle bir durumda, kurumlar arası muvafakat yoluyla geçiş yapması gerekmektedir.
memurlar
usulüne
uygun
nasıl
istifa
eder
hangi
görevlere
başlayabilir?
Yorum (1)
celaleddin gürkan
2015 haziran Seçimler nedeniyle istifa eden bir memur, aday gösterilmediği takdirde eşinin çalıştığı ilde göreve başlayabilir mi? fikri olan kaynağını bilen arkadaşlar yorumlarınızı bekliyorum
4
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir