Medimagazin logo

Sağlıkta tek fiyat özel hastanelerin korkulu rüyası

Meclis'te bekleyen Genel Sağlık Sigortası tasarısı yasalaşırsa sosyal güvence sahibi tüm hastalar istediği hastanede tek fiyat üzerinden tedavi olabilecek. Bunun büyük yatırımlara giren A sınıfı özel hastaneleri olumsuz etkilemesi bekleniyor
Sağlıkta tek fiyat özel hastanelerin korkulu rüyası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Meclis'te bekleyen Genel Sağlık Sigortası tasarısı yasalaşırsa sosyal güvence sahibi tüm hastalar istediği hastanede tek fiyat üzerinden tedavi olabilecek. Bunun büyük yatırımlara giren A sınıfı özel hastaneleri olumsuz etkilemesi bekleniyor.

Kapıdan girenler ikiye ayrılıyor. Bir kısmı üstünde “özel hasta” yazan bankoya daha yaklaşırken karşılanıp hemen doktoruna yönlendiriliyor. Diğer grup önünde kuyruk olan bankolara dağılıyor. SSK, Emekli sandığı ve Anlaşmalı Kurum masalarına ulaşıp kayıt yaptırmak için sıraya giriyor. Süreç biraz zahmetli. Kayıt yaptırmak, karneye işletmek, doktora çıkmak için sık sık arızalanan bilgisayar sisteminin çalışmasını, önündeki hastaların provizyon almasını beklemek gerekiyor. Ama her şeye rağmen memnunlar: “En azından oturma yerimiz var” diyor çocuğunu hastaneye getiren Aysel Oktar. Elindeki SSK karnesine bakarak “Daha sakin oluyor özel hastaneler. SSK hastanesine gittiğin an hemen ilaç yazıp yolluyorlar burada inceliyorlar. SSK’ya sabahın köründe gidiyorsun ne zaman çıkacağın belli değil. Bazen işlem yapılmadan da eve dönüyorsun" diye konuşuyor.


Oktar da kamu yerine özel hastaneleri seçen milyonlarca SSK'lıdan birisi. Özel hastanelerin sosyal sigortalılara açılmasıyla aradaki fiyat farkını ceplerinden ödeyip kamuya nazaran daha kısa kuyrukları, çabuk randevu almayı, istedikleri tetkikleri yaptırmayı seçenler Genel Sağlık Sigortası'nın yaşama geçmesiyle fark ödemeden tedavi olacaklarını duyunca seviniyorlar. Sonra hastanelerin fark almazlarsa GSS ile anlaşma yapmayabileceklerini duyunca sessizlik çöküyor. Ama Oktar'ın “Fark alınsa da alınmasa da özel hastaneye gelirim. Paramı verir özel hasta olurum, SSK’ya dönmem”sözleri birçok kişinin ortak görüşü.

IMF istedi, oldu
1970'ten bu yana hükümet programlarındaki "Tüm sağlık kurumlarında herkese eşit sağlık hizmeti verilmesi" vaadi sonunda ete kemiğe büründü. IMF'nin gönderdiği niyet mektubunda altı çizilen sosyal güvenlik konusu hükümet tarafından Genel Sağlık Sigortası'yla gündemde yerini aldı. Tasarı halinde mecliste bekleyen Genel Sağlık Sigortası çerçevesinde SKK, Emekli Sandığı ve Bağ-Kur tek bir çatı altında toplanıyor. Ocakta görüşmeleri başlayacak ve yürürlüğe girdikten bir sene sonra Mart 2007'de tam uygulamaya geçilmesi planlanan GSS ile devlet 7.9 milyar dolarlık kamu sağlık harcamalarını özel sektörle paylaşmayı amaçlıyor. Özel hastanelerin sosyal sigortalılara tek fiyat üstünden açılması beklenen yasa tasarısına göre herkes istediği hastanede, istediği doktorla tedavi olabilecek.

Hasta memnun, hastane değil

Ancak hastaların aksine özel hastaneler bu durumdan pek memnun değil. Devletin açıkladığı ödeme tutarlarının özel hastane fiyatlarıyla uyuşmaması ve tasarıdaki ayakta hastalardan fark alınmamasına yönelik madde nedeniyle hastanelerin yatırımlarını durdurmak zorunda kalacakları, hizmet kalitesinin düşeceği, bir çok hastanenin kapanma riski altında kalacağı iddia ediliyor.


Türk sağlık sisteminin yüzde 15'ini oluşturan özel hastanelerin GSS ile ilgili en önemli şikayetleri, devletin Bütçe Uygulama Talimatı’nda belirlediği fiyatların düşüklüğü. Özel hastanelerin aradaki farkı hastalardan talep etmesine şimdilik izin verilse de lyasanın yaşama geçmesiyle farkların kaldırılması, herkese aynı fiyattan hizmet verilmesi öngörülüyor.


Tasarıya göre GSS ile anlaşan hastaneler fark alamayacak. Devletle anlaşma yapmayan hastaneler için de devlet caydırıcı nitelikte bir uygulamayla hastaya uygulama talimatı fiyatları üzerinden masrafın yüzde 70'ini ödeyecek. Özel hastane temsilcileri bu durumda kendilerine iki seçenek kaldığını belirtiyorlar. Ya özel hastaneler GSS ile anlaşma yapmayacak ya da maliyetlerini düşürmek için yatırımlarını kesecek.

Referans
sağlıkta
tek
fiyat
özel
hastanelerin
korkulu
rüyası
Yorum (1)
halil öztürk
işi uzmanına bırakırsan,çözüm kolay ama işi ehli olmayan birisine bırakırsan sonuç HEP ORTADA,dır.yıllarca acilde çalışmış birisi olarak hocamın söylediklerine katılmamak elde degil.seçimden sonra dananın kuyruğu kopar gibi.sgk öyle şeyler istiyorki insanın cıldırası geliyor.inşallah iyi olur diyelim
2
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir