Medimagazin logo

İkinci yüz naklini yapan doktor: Hepimizin yüzü gibi oldu

Türkiye'de ikinci yüz naklini yapan Hacettepe Üniversitesi Plastik Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Serdar Nasır, Cengiz Gül'ün yoğun bakımda tedavisinin sürdüğünü söyledi.
İkinci yüz naklini yapan doktor: Hepimizin yüzü gibi oldu
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

En iyi yüz naklinin kişi aynaya baktığı zaman 'bu yüz bana yakıştı' dediği anda olduğunu kaydeden Nasır, Cengiz Gül'e nakledilen yüz ile ilgili "Hepimizin yüzü gibi bir yüz oldu. Tam bir yüz nakliydi. Saç çizgisinden başlayıp boyun ve çene altına kadar gidildi. Hastanın kendi göz kapaklarını koruduk." diye konuştu.

Hacettepe Üniversitesi Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda Türkiye'nin ikinci yüz naklini yapan ekip basın toplantısı düzenledi. Duvara yansıtılan ameliyat sırasında çekilen fotoğraf eşliğinde Üniversite Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, Plastik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Figen Özgür, Anestiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Ülkü Aypar, Erişkin Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Arzu Topeli ile Doç. Dr. Serdar Nasır katıldı. Rektör Tuncer'in ardından ekipte yer alan doktorlar sırasıyla ameliyatlarla ilgili bilgi verdi. Nakillerin Sağlık Bakanlığı ruhsat sırasına göre yapıldığı bilgisini veren Nasır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nden bir hastanın tüm organlarını bağışladığı bilgisinin ardından Sağlık Bakanlığı'nın tahsis ettiği uçak ile organların Ankara'ya getirildiğini belirtti. 3 tane cerrahi ekip oluşturduklarını dile getiren Nasır, bunlardan birinin organları alıp geldiğini ve yüz naklini yaptığını. diğer ekiplerin kol ve bacak naklini yaptığını kaydetti. Her iki hastanın da yoğun bakıma alındığını söyleyen Nasır, kol ve bacak nakli yapılan hastanın bu sabaha karşı ameliyathaneden yoğun bakıma getirildiğini belirtti.

Nasır, bir gazetecinin 'Siz yaptığınız yüzü beğendiniz mi? Olmazsa B planınız var mı?' sorusuna, "B planımız olmasa buna kalkışmazdık." cevabını verdi. Ameliyatın güçlü bir ekibin işi olduğunu kaydeden Nasır, "En iyi yüz nakli kişi kendisine baktığı zaman 'bu yüz bana yakıştı' diyorsa odur. Hepimizin yüzü gibi bir yüz oldu. En iyisini biz yapmışız gibi. Tam bir yüz nakliydi. Saç çizgisinden başlayıp boyun ve çene altına kadar gittiğimiz şekilde. Hastanın kendi göz kapaklarını koruduk." dedi.

Bundan sonra yeni yüz nakilleri yapıp yapmayacakları sorusuna Nasır, "Sayıların peşinde değiliz skor peşinde değiliz. En uygun hastaya en uygun nakli yapmaktır." karşılığını verdi. Kol ve bacak nakliyle ilgili detay veren Nasır, kollardan birinin tamamen omuzdan, diğer kolun yarısının eklendiğini belirtti. Nasır, bacaklarda uyluğun orta kısmı ve biraz daha yüksek kısımdan nakledildiğini ifade etti. Kompozit organ nakli yönergesine göre bu tür nakilleri yapabilen 4 hastane bulunduğu bilgisini veren Nasır, Hacettepe, Gazi, Akdeniz ve GATA'nın bu tür operasyonları yapma ruhsatı bulunduğunu belirtti.

HASTA GÜLÜP AĞLAYABİLECEK Mİ?

Yüz nakli yapılan Cengiz Gül'ün iyileştikten sonra gülüp ağlama gibi mimikleri yapıp yapamayacağının sorulması üzerine Nasır, "İnsan yüzünün kasları var. O sinirleri korursanız ağlama gülme geri gelebilir. Plastik cerrahinin ortopedinin en büyük sorunu motor hareketleri sağlayan sinirlerde büyük zorluklar çekiyoruz." şeklinde cevap verdi.

AMELİYATLARDA BEKLEMEDİĞİMİZ BİRŞEY OLMADI, ZORLU GÜNLER BİZİ BEKLİYOR

Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Arzu Topeli, 41 yılını üniversitede geçiren kişi olarak bu kadar büyük bir operasyona şahit olmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti. Ameliyatlar sırasından beklenmeyen bir şey olmadığına işaret eden Topeli, yüz naklinde ameliyatın son derece stabil seyrettiğini dile getirdi. Ameliyatlarda arada sırada ufak kanamaları ufak cerrahi müdahalelerle sızmaları engellediklerini kaydeden Topeli, hastalara nakil sırasında diyaliz yapıldığını söyledi. Nakillerle ilgili bundan sonraki sürecin daha büyük önem taşıdığına dikkat çeken Topeli, "Önümüzde zorlu günler bizi bekliyor. Her çeşit komplikasyon olabilir. İnşallah iyi sonuçlanacak." dedi. Topeli, kol ve bacak naklinin 10-12 saatte yüz naklinin 4-6 saatte bittiğini söyledi.

90 ÜNİTE KAN, 120 ÜNİTE PLAZMA VERİLDİ

Hastalara dün sabah 07.30'dan bu sabah 08.00'e kadar 90 ünite kan 120 ünite plazma verildiğini söyleyen Hacettepe Üniversitesi Rektörü Murat Tuncer, kan ihtiyacının devam ettiğini yeniledi. Ameliyatlarda dünya tıp literatürüne girecek yeniliklerde uygulandığını söyleyen Tuncer, ameliyat yapılan hastalar için dua istedi.

'DÜŞTÜ' DENEN MALZEMELER DOKU DEĞİL EVRAK

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, organların taşınırken düştüğüne dair haberlerin hatırlatılması üzerine şu cevabı verdi: "Organların taşınmasıyla ilgili basına bazı şeyler söylenmiş. Böyle yanlış bilgilendirme oluyor. Organı almaya giden ekip bizim malzemelerimizle gidip geliyorlar. Görüntülerde olan düştü denen malzemeler evraklar. Enjektörlerimiz sıvılarımız dikiş malzemeleri var. Dokular böyle taşınmaz. Ama yine de ne taşınırsa taşınsın daha standart olması lazım. Her şeyin taşınma kutusunun dokuların ayrı renk, evrakların ayrı renkte olması lazım. Sizin de o renklere bakarak neyin taşıdığını bilmeniz lazım. Biz hastalarımızla ilgili kısmına bakıyoruz."

serdar nasır
hacettepe
yüz nakli
Yorum (4)
dr
Nakil, yani işin ''cerrahi ve mekanik'' kısmı elbette çok önemli. Yani mikroskop altında saatlerce damar sinir bağlamak önemli.Ancak asıl tıp, doktorluk ameliyat sonraki kısımla ilgili.Sorunlar çoğunlukla bu kısımla ilgili. Neden ABD ya da Rusya ya da Çin ya da Almanya bu işte öncü olmadı? Elbette saydığım bu ülkelerde yüzlerce, eli cerrahiye yatkın, anastomoz yapmayı bilen yetenekli cerahlar vardır. Hatta bizimkiler gidip oralarda öğreniyorlar bu işleri. ABD gibi ülkelerde bu işler insan üstünde de öğrenilmiyor, hayvan hastaneleri var, maymunları ameliyat ederek yapıyorsunuz çoğu ilki, deneyi. Ameliyatı yapacak onlarca ekip çıkar her ülkeden. Yapmıyor ve bekliyorlar çünkü ameliyat sonrası komplikasyonların ne olacağını kestiremiyorlar, bizim 20 yaşlarındaki delikanlılardan öğrenecekler. ya da yaptıkları kişilerin gerçekten yüzleri yok, bundan daha kötü olamaz diyerek ameliyat yapıyorlar. Kişisel düşüncelerin ve bakanlığın Türkiye'yi sağlık turizmine açma düşüncelerinin , kolay ameliyat kararlarında etkili olduğunu düşünüyorum. Bu delikanlının ''ameliyat sonrası spikerlik yapma hevesi'' beni ziyadesiyle üzdü. Filmlerdeki gibi olacak sanıyor, yüzü tıpkı Allah yaratmışcasına hatasız ve izsiz olacak diye düşünüyor. Konuşabileceğini, hem de spiker olarak çalışacak kadar her uzvunu rahatça kulanabilecek şekilde konuşabileceğini düşünüyor olmalı. Bunu düşünmesine kim vesile olduysa büyük vebal altında. Umarım dileği gerçek olsun. Allah ekibi de utandırmasın. Bu yorumu yazan ben de haksız çıkayım. İnşallah
0
Cevapla
Frankie Bellevan
hocalarımızın ellerine sağlık.nakil yapılan hastaların sağlığı ve hocalarımızın operasyon başarısı için duacıyız.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
dr(dr):jane doe'dan yorum eklemen güzel ama teşekkür etmeyi unutmuşsun.jane doe'nun yerinde olsam senden telif hakkı talep ederim.
0
Cevapla
dr.sinan
Son 2 aydır basın takmış yüz nakline.Sanki Türkiye nin başka sağlık sorunu yokmuş gibi.Tamam anladık önemli bir ameliyat ama her yerde sorun varken, sanki bizim sağlık sektörümüz mükemmelmiş gibi yansıtılıyor.Yakında bu SGK faturalarınızı ödemezse görüşürüz. 90 Ü kanı ödemem diyecek, şunu ödemem bunu ödemem diyecek.Bakalım bu balon ne kadar sürecek.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir