Medimagazin logo

Golf arabasıyla 'sedyeden düşme'ler bitiyor

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastaların daha hızlı ve güvenli taşınması için 'golf arabalı taşıma sistemi'ne geçti.
Golf arabasıyla 'sedyeden düşme'ler bitiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, hastaların daha hızlı ve güvenli taşınması için 'golf arabalı taşıma sistemi'ne geçti.


Hastaların ameliyata daha hızlı ve güvenli götürülmesi için 'golf arabalı taşıma sistemi' devreye girdi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde kullanılan araçlar sayesinde sedyeden hasta düşürme vakaları sona erdi.



Klasik sedyeyle hasta taşıma devri tarihe karışırken, hastalar, akülü golf arabalarıyla hem daha hızlı hem de sarsıntısız taşınıyor. Akülü araçların sedye kısmı inip kalktığı için hasta yatırmada da büyük kolaylıklar sağlanıyor.

Hastanenin başhekimi Doç. Dr. Metin Doğan, hasta ve doktorların yeni uygulamadan memnun olduğunu söyleyerek, "Kalp ve beyin gibi önemli operasyonlarda saniyeler dahi önemli oluyor. Bu araçlar sayesinde ciddi vakalar zamanında ameliyata alınıyor ve hayatlar kurtarılıyor." dedi. Araçların kullanılması için hastanenin bina yapısının yatay olması gerektiğine dikkat çeken Doğan, "Hastanelerde bu araçların kullanılabilmesi için Sağlık Bakanlığı'nın yeni hastane projeleri benzer mimariyle yapılacak." bilgisini verdi. Şu an 3 tane golf arabalarının olduğunu aktaran Doğan, bunların hastaneye 30 bin YTL'ye mal olduğunu ifade etti. Doğan, 2008 model golf arabalarının 20 yıl boyunca arızalanmadan kullanılacağını bildirdi.

'Elektronik hasta taşıma sedyesi' olarak da adlandırılan sistemde üç araba ayrı katlarda bulunuyor. 550 yataklı hastanede kardiyoloji, nöroloji, röntgen, ameliyathane ve laboratuvar servislerine gidecek hastalar golf arabalarıyla hızlı şekilde taşınıyor. Yatay mimariyle yapılan hastanedeki rampalar, asansörler kullanılmadan hasta nakline imkan tanıyor. Diğer hastaların güvenliğini tehlikeye atmamak için golf arabalarında hız sınırlaması bulunuyor. Şoför ne kadar gaza basarsa bassın 20 km'yi geçemiyor.

Hasta bakıcılar yeni uygulamadan memnun

Üzerinde siren lambası bulunan araçlar, vatandaşların şaşkın bakışları arasında hasta taşırken, hasta bakıcılar eskisinden daha az yoruluyor. "Acil hastaları taşırken mecburen hızlı davranmak zorunda kalıyoruz. Bu durumda sedyeden düşme tehlikesi çok yüksekti. Şimdi emniyetli şekilde hasta taşıyoruz." diyen hasta bakıcılar, sistemin uygulanmasının ardından hasta yakınlarıyla yaşanan tartışmaların da sona erdiğini söylüyor. Konforlu taşımadan en çok memnun olanlar ise hasta ve hasta yakınları. Anjiyo için ameliyathaneye golf arabasıyla götürülen Kerim Yılmaz, "Eskiden takur tukur sesler arasında ameliyata gidiyorduk. Şimdi sarsılmadan uçak rahatlığında ve hızında arabalarla gidiyoruz." diyor.

Zaman / Hasan Bozkurt

golf
arabasıyla
'sedyeden
düşme'ler
bitiyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir