Medimagazin logo

Hava ambulansı için ihale kavgası

Sağlık Bakanlığı’nın, süre uzatım taleplerini reddederek gerçekleştirdiği ambulans ihalesini Koçoğlu İnşaat aldı. İhale dışında kalan firmalar iptal dilekçesi verdi. Bakanlık reddetti. İşlemin ‘kanuna aykırı’ olduğunu iddia eden firmalar İhale Kurulu’nu bekliyor
Hava ambulansı için ihale kavgası
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Nedim Şener-Sağlık Bakanlığı’nın, süre uzatım taleplerini reddederek gerçekleştirdiği ambulans ihalesini Koçoğlu İnşaat aldı. İhale dışında kalan firmalar iptal dilekçesi verdi. Bakanlık reddetti. İşlemin ‘kanuna aykırı’ olduğunu iddia eden firmalar İhale Kurulu’nu bekliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’de ilk kez hizmete sokacağı ve geçen yıldan beri sonuçlandırılamayan hava ambulansı ihalesi, ihaleye katılamayan firmaların tepkisine yol açtı. Süre uzatımı talepleri geri çevrilen firmalar Sağlık Bakanlığı’na yaptıkları itiraz başvurusundan da sonuç alamadı. Bakanlık, Koçoğlu İnşaat’ın, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin helikopterini işleten Güneydoğu Havacılık’ın da yer aldığı konsorsiyumla sözleşme imzaladı. Şirketlerin umudu Kamu İhale Kurulu’na (KİK) kaldı.
Sağlık Bakanlığı’nın beş yıllığına 17 helikopterin kiralanmasını içeren 130 milyon euro’luk ihalesi 2 Nisan günü gerçekleştirildi. İhaleye sadece Koçoğlu İnşaat konsorsiyumu ile Türk Hava Kurumu’na ait Gökçen Havacılık katıldı. Gökçen Havacılık, şartnamede 4 uçak istendiği halde 2 uçak için teklif verdiğinden, teklifi “şartlı” sayılarak teklifi kabul edilmedi. İhaleye ilgi gösteren firmaların itirazları da bu aşamada başladı.
Konuyla ilgili gelişmeler şöyle oldu:
- Sağlık Bakanlığı 17 helikopter ve 4 uçağın, uçuş ekibi ve sağlık personeliyle birlikte beş yıllığına kiralanmasınını içeren hava ambulansı ihalesine ilk kez geçen yıl çıktı.
- O tarihteki ihaleye Koçoğlu İnşaat Nurol grubu ile ortak olarak katıldı. İhale tek katılımlı ve rekabet şartları oluşmadığı gerekçesiyle iptal edildi.
- Bakanlık ihalenin Nisan 2008’de yenilenmesini kararlaştırdı. Toplam 6 şirket (Agusta helikopter fabrikasının Türkiye distribütörü ve helikopter operatörü Başarı Holding, Türkiye’nin en büyük ambulans ve hava ambulansı şirketi Medline-Medair (Esas Holding), Avrupa’da bu alanda en büyük işletmeci olan Heli Portugal ile Zorlu Air, Türk Hava Kurumu’na bağlı Gökçen Havacılık ile Koçoğlu İnşaat’ın başını çektiği konsorsiyum) şartname aldı.

Gözler KİK’te
- Firmalar tekliflerini hazırlarken bakanlık şartnamede uluslararası havacılık kurallarına uymayan yerlerinde değişiklik yaptı.
- Türkiye’de ve dünyada hava ambulansı işletmeciliği yapan ve ihaleye katılmak için şartname alarak tüm hazırlıkları tamamlayan Esas Holding (Medline-MedAir), Başarı Holding ve Portekizli Heli Portugal ihale sürecinde şartname değiştiği için mevzuat gereği ihale tarihinin 20 gün ertelenmesi talebinde bulundu. Bu firmalar AKP hakkında kapatma davası açılması ve ortaya çıkan küresel ekonomik çalkantıların hesaplarını değiştirdiğini, şartname değişikliğinin de 20 günlük süre uzatımı için hukuki zemin oluşturduğunu belirttiler.
- Bu tartışma üzerine Sağlık Bakanı Recep Akdağ şirketleri toplantıya çağırdı. Bazı şirketler 20 günlük erteleme talebini yineledi. Koçoğlu İnşaat erteleme taleplerinin olmadığını ve tekliflerinin hazır olduğunu belirtti.
- Bunun üzerine bakanlık diğer şirketlerin erteleme taleplerini kabul etmedi ve ihalenin önceden belirlenen 2 Nisan tarihinde yapılacağını açıkladı. İhale, Koçoğlu konsorsiyumu ile Gökçen Havacılık’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
- Şartname gereği uçak ve helikopterler için ayrı ayrı teklif verilebilirken, araçların beş yaşından büyük olmaması gerekiyordu. Gökçen Havacılık beş yaşından büyük ve yalnızca 2 uçak kiralaması için teklif verdiğinden elendi.
- İhalenin tek geçerli teklifini getiren Koçoğlu İnşaat’ın 17 helikopter için verdiği 130 milyon euroluk teklif kabul edildi. 4 uçak için verdiği teklif ise yüksek bulunarak reddedildi.

Firmaların iddiası
- İhale öncesi süre uzatım talepleri kabul edilmeyen Başarı Holding ile Heli Portugal firmaları ihalenin iptali için Sağlık Bakanlığı’na başvurdu.
- Bakanlık talebi kabul etmedi ve Koçoğlu İnşaat ile 17 helikopterin 5 yıllığına kiralanmasını içeren 130 milyon euro’luk ihale için 1 Mayıs günü sözleşme imzaladı.
- İhaleye itiraz eden ve iptalini isteyen firmalar, rekabet şartlarının oluşmadığını, süre uzatımı talebinin İhale Kanunu’na dayandığını ve haklı olduğunu iddia ediyor. Bakanlığa ihalenin iptali için dilekçe veren firmalar KİK’ten çıkacak sonucu bekliyor.

Milliyet

hava
ambulansı
için
ihale
kavgası
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir