Medimagazin logo

Her 100 bin kişiye 33 eczacı düşüyor

Türkiye'de 100 bin kişiye düşen eczacı sayısının 33.12 olduğu, nüfus başına düşen eczacı sayısında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre en alt sırada bulunulduğu bildirildi
Her 100 bin kişiye 33 eczacı düşüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
İZMİR (A.A) - Türkiye'de 100 bin kişiye düşen eczacı sayısının 33.12 olduğu, nüfus başına düşen eczacı sayısında Avrupa Birliği (AB) ülkelerine göre en alt sırada bulunulduğu bildirildi.

Ege Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, Türk Eczacılar Birliğinin 2006 yılı verileri ile Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Seçkin Özden'in değerlendirmesine yer verildi.
Buna göre, ülkede 2006 yılı itibariyle yaklaşık 27 bin eczacı bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Özden, bunların 22 bin kadarının serbest eczacı olarak çalıştığını, diğerlerinin ise başka işlerle uğraştığını veya emekli olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özden, eczacıların yüzde 82'sinin eczane açtığını, ancak eczanelerin yüzde 37'sinin üç büyük ilde toplandığını kaydetti. Finlandiya'da 158.22, Fransa'da 116.08, Malta'da 206.67, İtalya'da ise 118.31 olan 100 bin kişiye düşen eczacı sayısının Türkiye'de 33.12 olarak belirlendiğini ifade eden Prof. Dr. Özden, ''Türkiye'de nüfus başına düşen eczacı sayısı, AB ülkelerine göre en alt sıradadır'' dedi.

Gelişmiş ülkelerde eczacıların, ülkelerin ihtiyaçları ve iç dinamikleri doğrultusunda çalışma alanlarına yönlendirildiğini bildiren Prof. Dr.Özden, şunları kaydetti:

''Fransa'da yapılan bir çalışmaya göre, eczacıların yüzde 39'u eczane sahibi, yüzde 35'i ise bu eczanelerde yardımcı eczacı olarak çalışmaktadır. Yüzde 11'i biyolojik bilimlerde araştırmacıdır, yüzde 6'sı ise hastane eczacısı olarak çalışmaktadır. Sanayide çalışanların oranı ise yüzde 5'dir. Eczacıların yüzde 2'si ecza depolarında istihdam edilmiştir. Geri kalan yüzde 2 oranındakiler mesleklerini ülke dışında yürütmektedirler. Bu nedenle ülkemizde de eczacıların değişik çalışma alanlarında istihdamı özendirilmelidir.''

Gelişen teknoloji ve hizmet anlayışındaki farklılaşmaların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de eczacının rolünün değişmesine neden olduğunu belirten Prof. Dr. Özden, eczacılık hizmetlerinin artık ilaç ve sağlık ürünlerinin üretilmesi, topluma ulaştırılması gibi klasik hizmetlerden ibaret olmadığını ifade etti.
Prof. Dr. Özden, ''Özellikle son yıllarda doktor-hasta-eczacı üçgeninde yer alan eczacılara, ilaç ve hastalıklarla ilgili olası ve gerçek problemlerin tanımlanması, çözümü ve önlenmesi gibi konularda önemli sorumluluklar yüklendiğini'' kaydetti.
her
100
bin
kişiye
33
eczacı
düşüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir