Medimagazin logo

Doktor var ama muayene yasak!

Hükümet ve bakanlığın tam gün inadı tam bir kara mizaha dönüştü. Geçmişte doktorsuzluktan kırılan Türkiye bugün tıp fakültelerinde görev yapan ancak muayenesi olan doktorlara hasta muayene ve tedavi etme yasağı getirdi. Olan yine vatandaşa oldu! İşte 21.yüzyıldan yeni bir Türkiye manzarası....
Kaynak: GAZETEPORT - HATİCE NAZLI AYDOĞAN
Doktor var ama muayene yasak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İSTANBUL-26 Ağustos'ta Adalet Bakanlığı tarafından yayınlanan kanun hükümünde kararname ile tıp fakültelerinde muayenesi olan öğretim üyelerine getirilen muayene ve tedavi yasağı tıp fakültesi hastanelerini felç etti.

Kararnamenin ardından tıp fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri peşpeşe istifa ederken hastanelerde görev yapan öğretim üyelerine konan hasta muayene ve tedavi yasağı nedeniyle vatandaş doktora ulaşmakta zorluk çekiyor, muayeneler yapılmadığı gibi planlanan ameliyatlarda yapılamıyor.

 

Uygulamanın mağduru ise yine vatandaş oldu. Tıp fakülteleri hastanelerine giden vatandaşlar karşılarında doktor bulamıyor, acil ameliyatlar için bile gün verilemiyor.

 

HASTA VE HASTA YAKINLARI KARARA TEPKİLİ
Tam gün yasası nedeniyle istifa ederek kamudan ayrılan öğretim üyelerinin yarattığı eksiklik doldurulmadan KHK ile kamudaki doktorlara hizmet yasağı getirilmesi vatandaşın doktorlarşı bağlantısını tamamen kopardı. Bazı hastanelerde aylardır ameliyat için sıra bekleyen hastaların olduğu gibi yeni hastalara tedavi için tarih verilemiyor.
 

Hastanede doktor olmasına rağmen sağlık hizmeti alamayan hasta ve hasta yakınları şaşkın ve çaresiz. Sorunun ne zaman çözüme ise bilinmiyor.

 

Tıp fakültelerinde uygulanan muayene ve tedavi yasağı nedeniyle hizmet almakta zorlanan vatandaş devlet hastanelerine akın ediyor.

 

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Sema Umut, istifa eden öğretim üyelerinin sayısı ile ilgili bir tespitleri olmadığını ve hastanenin hemen hemen tüm branşlarında vatandaşa hizmet veremediklerini vurguladı.

 

 DOKTOR VAR AMA MUAYENE YASAK!
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı konu ile ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınırken hazı hastane yetkilileri hastanenin pek çok ana bilim dalında görev yapan  öğretim üyesinin uygulamayı protesto ederek kurumdan istifa ettikleri kalan öğretim üyelerinin hastanede bulunmasına rağmen ise yasak nedeniyle vatandaşa hizmet veremediği dile getirildi.

 

YÖK VE BAKANLIK SESSİZ
Tıp fakültelerinin bağlı olduğu YÖK ise her zaman olduğu gibi sessizliğini koruyor.Gelişmeler hakkında görüşlerine başvurduğumuz YÖK ve bakanlık yetkilileri görüş bildirmekten kaçınıyor.


OLAY BİR SKANDAL!
Olayı hukuk skandalı olarak niteleyerek tıp fakültelerinde yaşana krizi Gazeteport'a değerlendiren  Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Üyesi Dr. Osman Öztürk, hükümetin ve bakanlığın tam gün konusundaki inadı nedeniyle tıp fakültelerinde ciddi bir sıkıntı yaşandığıını ve milyonlarca hastanın hizmet almasının engellendiğini söyledi.


BAKANLIĞIN İNADI VATANDAŞI MAĞDUR EDİYOR
Öztürk şunları söyledi:"Bakanlığın anlamsız tam gün inadını maalesef konuyu buralara kadar taşıdı. Şu an tıp fakültelerinde yaşanan tablo akut bir tablo.Kararname akıl alacak gibi değil. Bir doktor hastanede çalışacak ama hastaya el süremeyecek. Sadece bilimsel çalışma ve faaliyetlere katılacak. Sorunun nasıl çözüleceğini bizde bilmiyoruz.Kabul edilebilir ve sürdürülebilir bir durum değil"


Özellikle Anadolu'da bulunan tıp fakültelerinde durumun daha vahim olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Anadolu'daki bazı tıp fakültelerinde bazı bölümlerde sadece 3 hoca var. Bunların üçü de tam zamanlı değil çalışan öğretim üyesi değil. Bunlarda hasta bakamayacak. Peki vatandaş ne yapacak? Doktor var hastanede ama yasak nedeniyle hasta bakamayacak.Bu anlaşılabilir bir durum değil. Bakanlık tam gün konusunda dediği noktaya gelebilmek için sınırları zorluyor ve karar alıyor. Kararın nelere malolacağını düşünmüyor" dedi.


Tam Gün yasası sonrası doktorların yüzde 90'ının muayanehanesini kapattığını ve kamuda çalışmayı sürdürdüğünde altını çizen Osman Öztürk, muayenehanesi olmayan doktorlarında bakanlığın dayattığı performans uygulamasından tepkili olduğunu söyledi.

 

ÖZEL HASTANELER DOKTOR MAAŞLARINI DÜŞÜRÜYOR
Asıl meselenin baştan bu yana doktor emeğinin ucuzlatılması olduğunu ifade eden TTB Birliği Merkez Konsey Üyesi Öztürk, şu değerlendirmelerde bulundu:"Tam Gün yasası,ithal doktor kararı ve bu kararname doktorların emeğini ucuzlatmaktır. Özel hastanelerde şimdi doktora ödedikleri ücreti düşürmeye başladılar".

 

KHK NE DİYOR?
Danıştay'ın durduğu Tam Gün Yasası'nı kanun hükmünde kararname ile uygulamaya koyan hükümet, Adalet Bakanlığı'nın çıkardığı kanun hükmünde kararname kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışması yasaklandı.Kararnamede şöyle dendi:

 

1- 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na bağlı olarak kamu sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin mesai dışında muayenehane açarak ya da bir kuruluşta çalışarak meslek icra etmeleri yasaklanmıştır.

 

 - Çalışma yasaklarının istisnaları ise özel olarak izin verilen durumlardır. Bunlar;

 

- Kurum tabiplikleri ile mahalli idarelerde çalışan hekimler 1219 Sayılı Yasanın 12. Maddesindeki özel düzenleme nedeniyle işyeri hekimliği yapmaya devam edebilecektir.

 

-Üniversitelerde öğretim üyesi olanlar, üniversitede yalnızca eğitim ve araştırma faaliyetlerinde bulunmak, döner sermaye faaliyetleri kapsamında gelir elde edilen faaliyetlerde bulunmamak ve hiçbir biçimde ek ödeme almamak kaydı ile mesai sonrası sağlık kuruluşlarında ya da muayenehanelerinde çalışabilecektir.

 

- GATA öğretim üyeleri de diğer öğretim üyeleri gibi hasta muayenesi ve tedavisi yapmamak ve ilgili yasalar uyarınca ödenen tazminat ve ek ödemelerden yararlanmamak kaydı ile mesai sonrası meslek icra edebilecektir. GATA dışında çalışan TSK personeli hekimler hiçbir biçimde mesai sonrası mesleklerini serbest olarak icra edemeyecektir."

doktor
var
ama
muayene
yasak!
Yorum (6)
enough is enough
Atatürk demiş ki "beni türk hekimlerine emanet edin". peki türk hekimlerini kime emanet edeceğiz. bu mesleğin yapılabilir olmaktan çıkması an meselesi artık.. ok yaydan çıktı çıkacak. 2-3 bin liraya gece acil ameliyata, anjiyoya gelecek doktoru n..h bulur özel hastaneler.. hiç heveslenmesinler kimse enayi değil. afro-asya doktorları ile idare ederler artık.. bir söz de bakanlığa.. polisini koruyan içişleri kadar olamıyorsunuz. Bu meslek sadece sadece tatminkar bir parası olduğu için yapılacak, ömründen ömür götüren bir meslek. hekimler umudunu kaybederse herkes bırakır gider. kimse sabrımızı denemesin.
0
Cevapla
Dr Hakan
Biz bu şartlarda çalışmayız boş dururuz deyince, hocaların zaten bişey yaptıkları yok muayenehanesi olanlar muayenehaneye gelmeden hiçbişeye el sürmüyor demişlerdi. Görsünler işte el sürüyormuymuşuz, sürmüyormuymuşuz? Bu arada kendini hastanenin sahibi sanan asistan kardeşlerim ne oldu? Hani her işi siz yapıyordunuz? Muayenehanesi olanlar çekip gitsin deniliyordu, çekip gidiyoruz işte hadi size kolay gele, az kazanmaya da alışırsınız artık...
0
Cevapla
mali
Market,kafe,lokanta çalıştırsan daha çok para kazanılıyor artık...
0
Cevapla
Tip doktoru
Çok iyi oldu, artık hükumete oy verenler düşünsün, sn saglik bakanına gitsinler tedavi için.
0
Cevapla
ece
Sn dr Hakan bey asistanlar zaten az kazanıyor şimdi bizi hiçe sayan değerli hocalarımız da az kazanacak. Asistanlık gönüllülüktür para için ağlamayın diyen hocalarımada ben şimdi öğretim üyeliğide gönüllülük işidir diyorum. Asli görevinin uzman doktor yetiştirmek olduğunu unutup ameliyathaneyi özel vakalarına tahsis edip asistanı stres topu gibi kullanan hocaların üniversitelerden temizlenmesi dileğiyle. Saygılarımla....
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir