Medimagazin logo

‘İlik nakli beklerken insanlar ölmesin’

ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Arslan, Türkiye'de her yıl ilik (kök hücre) nakli gerektiren lösemi ve lenfoma gibi hastalıkları taşıyan 7- 8 bin kişinin ameliyat sırası beklediğini söyledi.
‘İlik nakli beklerken insanlar ölmesin’
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
ANKARA Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Arslan, Türkiye'de her yıl ilik (kök hücre) nakli gerektiren lösemi ve lenfoma gibi hastalıkları taşıyan 7- 8 bin kişinin ameliyat sırası beklediğini söyledi.

Prof. Dr. Arslan, bu hastaların ancak 10'da 1'inin ameliyat edilebildiğini kaydederek, “Bazı hastalar ilik nakli kavramından bile habersiz. Çoğu hasta da ilik nakli sırası beklerken ölüyor” dedi. Arslan, devletin bu alanda yatırım yapması halinde, çok sayıda kişinin yaşamının kurtulabileceğine dikkat çekti.

Türkiye'de biri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, diğeri ise İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde olmak üzere iki ilik bankası bulunduğunu belirten Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Önder Arslan, bu bankalarda en fazla 10 bin gönüllü bağışçıdan (donör) temin edilmiş kök hücre bulunduğunu kaydetti. Prof. Dr. Arslan, buna karşılık her yıl ilik nakli gerektiren lösemi ve lenfoma gibi hastalıkları taşıyan 7- 8 bin kişinin ameliyat sırası beklediğini hatırlatarak, “Bu hastaların ancak 10'da 1'i ameliyat edilebiliyor. Bazı hastalar ilik nakli kavramından bile habersiz. Çoğu hasta da ilik nakli sırası beklerken ölüyor” dedi. Nakil gerektiren hastanın yakınlarından ve Türkiye'deki iki kemik iliği bankasından kök hücre temin edilemediği hallerde yurtdışına yöneldiklerini söyleyen Prof. Dr. Arslan şöyle devam etti:

“Uygun donör bulunması halinde 1 kişi için 30- 40 bin dolar ödenerek kök hücre getirtiliyor. Akraba dışı nakil dediğimiz bu uygulamadan Türkiye'de yılda yaklaşık 20 kişiye yapılıyor. Böylece 600 ile 800 bin dolar yurtdışına gidiyor. Oysa Türk donör sağlamak için yapılan bir testin bedeli sadece 400- 500 YTL.”

“DEVLET BU KONUDA YATIRIM YAPMALI’

Prof. Dr. Önder Arslan Türkiye'nin artık kendi donör sistemini kurması gerektiğini, bunun için de devletin yatırım yapmasının şart olduğunu savunarak, “Transplant (nakil) yapılan merkezlerin kapasitelerinin artırılması lazım. Kayıtlı çok merkez var ama esas faaliyette olan 4- 5 merkez. Ankara ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki ilik bankalarının büyütülmesi için de devlet desteği gerekiyor. Ama asıl önemlisi, gönüllü donörlerin testlerini ücretsiz yapacak kaynağımız yok” dedi.

Türk halkının organ, kan ve kök hücre bağışı konusunda çok bilinçlendiğini belirten Prof. Dr. Arslan, ilik bankalarının stoklarının oluşması için başta hasta yakınları olmak üzere binlerce kişinin bağış yapmak için hazır beklediğini de söyledi.

Hürriyet

Yeşim ERSOY/ANTALYA, (DHA)
&#8216
i̇lik
nakli
beklerken
insanlar
ölmesin&#8217
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir