Medimagazin logo

Diyaliz merkezleri hakkında yönetmelikte değişiklik

Her hemodiyaliz merkezi, hastalarına programlı diyalizin başlangıcında ve daha sonra uzman hekimin denetiminde olmak üzere bir diyetisyenle danışmanlık hizmeti almak üzere sözleşme yapacak veya ücreti hasta adına merkez tarafından karşılanmak kaydıyla hizmet satın alınacak
Diyaliz merkezleri hakkında yönetmelikte değişiklik
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA- Diyaliz merkezlerinde bulunması gerekli sertifikalı asgari tabip sayısı, aktif hemodiyaliz cihazı sayısına göre belirlenecek; merkezde görev yapan uzman tabibin görevinden ayrılması veya merkez tarafından alınan uzman tabiplik hizmetine ilişkin sözleşmenin bitmesi durumunda müdürlüğe bildirimde bulunulacak ve bir aylık süre sonunda uzman tabip bulunmaması halinde diyaliz merkezinin valilikçe faaliyeti durdurularak en fazla altı aylık süre ile faaliyet izin belgesi askıya alınacak.
    

Diyaliz Merkezleri Hakkında Yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişiklik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
    

Yönetmeliğin Diyaliz Bilimsel Danışma Komisyonu ile ilgili maddesinde yapılan değişikliğe göre, komisyon en az dört üye ve başkanın katılımı ile toplanacak ve katılanların salt çoğunluğu ile karar alınacak. Oylarda eşitlik olması halinde, başkanın kullandığı oy yönünde çoğunluk sağlanmış sayılacak.
    

Merkezlerin personel durumu hakkındaki maddede değişikliğe gidilerek, merkezlerde bulunması gereken faaliyet iznine esas personel belirlendi. Buna göre, merkezin tıbbi, idari ve teknik hizmetleri tabip bir mesul müdür sorumluluğunda yürütülecek. Mesul müdür, hemodiyaliz sertifikası sahibi tabipse aynı zamanda merkezin hemodiyaliz sertifikalı tabiplik görevini, nefroloji uzmanı ya da sertifikalı uzman tabip olması halinde ise merkezin mesul müdürlüğü yanında uzmanlık hizmetini de yürütecek. Merkezde genel çalışma saatleri dışındaki zamanda ve kabul edilebilir mazeret hallerinde mesul müdürün yerine, mesul müdürün yazılı şekilde yetki devri yaptığı bir tabibin bulunması zorunlu tutulacak. Özel kanununa göre geçici olarak meslekten men edilenler, bu yasakları süresince merkezde mesul müdürlük yapamayacaklar. Hastane ve tıp merkezi bünyesinde faaliyet gösterecek merkezler için ayrı mesul müdür görevlendirmesi istenmeyecek.
    
     -Asgari bulunması gerekli sertifikalı tabip sayısı
    
     Merkezlerde asgari bulunması gerekli sertifikalı tabip sayısı, aktif hemodiyaliz cihazı sayısına göre belirlenecek. Merkez kadrolu uzman tabip bulunduruyorsa, uzman tabip sertifikalı tabip görevini de yürütebilecek. İlk 30 cihaza kadar 1; 31 ile 50 cihaz için 2 sertifikalı tabip bulunacak. 50'den fazla cihazı olan mevcut merkezler için her 30 cihaza 1 sertifikalı tabip bulunacak. Ancak, her tedavi seansı için, 30 hasta için 1; 31 ila 60ş hasta için 2 ve müteakip her 30 hasta için ilave 1 sertifikalı tabip olacak. Merkezde kadrolu çalışan sertifikalı tabip çalışma belgesinde belirtilen merkezdeki çalışma saatleri dışında kanuna uygun olmak kaydıyla başka bir özel sağlık kuruluşunda da çalışabilecek.
    

Hemodiyaliz tedavisi gören her hasta, en az ayda 1 kez tercihen nefroloji uzmanı veya sertifikalı uzman tabip tarafından muayene edilerek değerlendirilecek, her türlü ilaç ve diyaliz tedavisi düzenlenecek. Bir uzman tabip aylık en fazla 400 hemodiyaliz hastası değerlendirebilecek. Bu değerlendirme, merkezde kadrolu veya kısmi zamanlı görev yapan uzman tabipler tarafından yapılabileceği gibi ücreti hasta adına merkez tarafından karşılanmak kaydıyla özel hastane veya tıp merkezinden hizmet satın alma yolu ile yaptırılabilecek veya bu hizmetlerin kamuya ait hastanelerde yapılabilmesi için merkez gerekli tedbirleri alınacak. Merkezin bulunduğu ilde uzman tabip hizmeti sağlanamıyorsa aynı şartlarda diğer illerden bu hizmet alınacak. Merkezde tedavi gören 18 yaşından küçük diyaliz hastalarının sayısı 10'dan fazla ise, bu hastaların uzman değerlendirmesini çocuk nefroloji uzmanı veya sertifikalı çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı yapacak. Periton diyalizi tedavisinde uzman tabip değerlendirmesi, yalnızca nefroloji uzmanı tarafından yapılacak.
    

Merkezlerde diyaliz işlemini uygulayacak; hemodiyaliz uygulaması için üniversitelerin sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu diyaliz bölümlerinden mezun diyaliz teknikeri, sertifikalı hemşire ve sertifikalı acil tıp teknisyeni, periton diyalizi için ise periton diyalizi sertifikalı hemşireler tabip dışı sağlık personeli olarak görevlendirilecek. Bu branşların dışında tabip dışı sağlık personeli çalıştırılamayacak.
    
     -Diyetisyenle danışmanlık hizmeti-
    
     Her hemodiyaliz merkezi, hastalarına programlı diyalizin başlangıcında ve daha sonra uzman hekimin denetiminde olmak üzere bir diyetisyenle danışmanlık hizmeti almak üzere sözleşme yapacak veya ücreti hasta adına merkez tarafından karşılanmak kaydıyla hizmet satın alınacak.
    

Yeni açılan merkez, faaliyet izin belgesi tarihinden itibaren en fazla üç ay içerisinde diyetisyen ile sözleşme yapacak veya hizmet satın alacak. Diyaliz merkezleri, ihtiyaç duymaları halinde psikiyatri uzmanı, psikolog, sosyal hizmet uzmanı unvanına haiz personeli, mesleklerine uygun görevlerde istihdam edebilecek veya bunlardan hizmet satın alabilecek.
    
     -Merkezde görev yapan hekimin görevden ayrılması-
    
     Öte yandan, merkezde görev yapan uzman tabibin görevinden ayrılması veya merkez tarafından alınan uzman tabiplik hizmetine ilişkin sözleşmenin bitmesi durumunda derhal müdürlüğe bildirimde bulunulacak. Bir aylık süre sonunda merkez yeni uzman tabiple sözleşme yaparak uzman tabiplik hizmet sözleşmesini müdürlüğe bildirilecek. Bu bir aylık süre sonunda uzman tabip bulunmaması halinde diyaliz merkezinin valilikçe faaliyeti durdurularak en fazla altı aylık süre ile faaliyet izin belgesi askıya alınacak. Bu süre sonunda da eksikliğin giderilememesi durumunda merkezin ruhsat ve faaliyet izin belgesi iptal edilecek. Böyle bir durumda hastaların mağdur edilmemesi için müdürlükçe gerekli tedbirler alınacak.
    

Diyaliz merkezlerinde çalışan personel, işe başlarken ve daha sonra yılda bir kez rutin olarak HCV antikoru, HbsAg ve Hbs Ab, HIV 1+2 antikoru tayin testleri taramasından geçirilecek ve lazım gelen koruyucu tedbirler alınacak, gerektiğinde tedavileri yaptırılacak.
    

İç hastalıkları uzmanı, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı, tabip, hemşire ve acil tıp teknisyeni unvanına haiz kişiler başvurabilecek. Devlet hizmeti yükümlülüğü bulunan tabipler ve aile hekimliği yapan tabiplerin diyaliz eğitimine başvurması durumunda, öncelikle tabi oldukları mevzuat hükümleri geçerli olacak.
    

Diyaliz eğitim başvurusu yapan kamu personelinden ihtiyaç halinde Bakanlığın uygun göreceği diyaliz merkezlerinde başarılı olduğu sınav tarihinden itibaren iki yıl süre ile görev yapmayı kabul ettiklerine ilişkin taahhütname alınacak ve müdürlüğün uygun görüşü aranacak. Taahhüt süresinden önce kamudan istifa eden personelden eğitim süresi boyunca kendisine ödenen maaş, döner sermaye, harcırah gibi ödemeler geri alınacak.
    

Diyaliz sertifikalarının geçerlilik süresi, düzenlenme tarihinden itibaren 7 yıldır. Sertifika sahipleri, bu sürenin sonunda yeniden sertifikasyon değerlendirmesine tabi tutulacak.

diyaliz
merkezleri
hakkında
yönetmelikte
değişiklik
Yorum (4)
KPRENSİ
Sağlık Bakanlığı çok yerinde bir karar alarak hemşireler gibi ATT lere de sertifikalı olarak merkezlerde görev izni vermiştir.Bundan sonraki aşamada daha önce görev ve yetkileri Bakanlıkça net olarak tanımlanmış PARAMEDİKLERE sertifika eğitiminden sonra dializ sorumlu hekimi yerine görev izni vermektir.Böylece doktorlar da açığı bulunan acil servislerde,aile hekimliğinde ve ihtiyaç olan diğer sahalarda aktif görev yapabileceklerdir.
0
Cevapla
Frankie Bellevan
sayın karanlıklarprensi:son zamanlarda bigpara sizi pek açmıyor herhalde.
0
Cevapla
serkan
sayın kprensi, madem bir sonraki aşamada paramedikler doktor yerine çalışabilecek o zaman neden ihtiyaç olan acil servislerde doktor olarak çalışmak istemiyor? siz dünyanın neresinde doktor yerine aynı sorumluluklarla başka bir sağlık personelinin çalıştırıldığını gördünüzde böyle bir kanaate vardınız çok merak ediyorum.
0
Cevapla
KPRENSİ
Sayın Serkan(dr) bunun için uzağa gitmeyin;Paramediklere TEŞHİS VE TEDAVİ YETKİSİ verilmiştir yani EKG okuma, kanama tanısı koyma, TA değişikliği tespiti zehirlenme tanısı koyma vb gibi..Ve bunların ilk tedavileri..Defibfilatör kullanma,resusitasyon, sıvı tedavisine karar verme ,kanamayı durdurma gibi..Daha fazlasını görev ve yetkilerinde görebilirsiniz.Diyaliz yönetmeliğinin 21 ve 22. maddelerini inceleyin tedavi yetkisinin UZMAN HEKİMDE olduğu, sorumlu hekimin tedavi düzenleme yetkisinin olmadığı, ancak uzmanın talimatıyla müdahale edebileceği, olmadığı takdirde insiyatif kullanabileceği yazılıdır tıpkı acil vakalarda PARAMEDİKLERİN yetkisi gibi..Şimdi iki görevi örtüştüğü hakkında tereddütünüz kaldı mı..Saygılar.KPRENSİ
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir