Medimagazin logo

“Kanser tanısı kesinleşmeden mastektomi yapılmaz”

Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan, genel cerrahların, patoloji raporuyla kanser tanısı kesinleşmeden meme ameliyatı olarak belirtilen mastektomi (memenin alınması) girişiminden kaçındıklarını ve bu konuda son derece duyarlı ve dikkatli davrandıklarını bildirdi
“Kanser tanısı kesinleşmeden mastektomi yapılmaz”
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol
Ankara (A.A) - Türk Cerrahi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Semih Baskan, genel cerrahların, patoloji raporuyla kanser tanısı kesinleşmeden meme ameliyatı olarak belirtilen mastektomi (memenin alınması) girişiminden kaçındıklarını ve bu konuda son derece duyarlı ve dikkatli davrandıklarını bildirdi.

Baskan, yaptığı yazılı açıklamada, bazı basın organlarında yer alan, ''Türkiye'de birçok meme gereksiz yere alınıyor'' başlıklı haberlerin bu işle uğraşan genel cerrahları töhmet altında bıraktığını savundu.

Söz konusu haberin genel cerrahi camiasında ''büyük üzüntüyle karşılandığını'' ifade eden Baskan, ''Türk Cerrahi Derneği, yurdun dört bir yanında kısıtlı olanaklarla hastalarımıza hizmet vermek için yoğun çaba harcayan tüm genel cerrahi meslektaşlarımızın patoloji raporuyla kanser tanısı kesinleşmeden meme ameliyatı olarak belirtilen mastektomi (memenin alınması) girişiminden kaçındıklarını ve bu konuda son derece duyarlı ve dikkatli davrandıklarını kamuoyunun görüşlerine sunmayı bir görev bilmektedir'' dedi.

Bu görüşlerin öncelikle bilimsel platformlarda tartışılması gereğine işaret eden Baskan, ''Kaldı ki 5-9 Eylül 2007 tarihlerinde Ankara'da gerçekleştirilen 9. Ulusal Meme Hastalıkları Kongresi'nde bu konu gündeme gelmemiş ve tartışılmamıştır'' dedi.
Baskan, bu konuda kamuoyuna verilecek mesajlarda daha duyarlı ve dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.



Baskan’ın açıklamasına konu olan haber şöyle:

İki göğsü alınan kadının meme kanseri olmadığı ortaya çıktı


ABD’de bir kadının iki göğsü alındıktan sonra meme kanseri olmadığı anlaşıldı.

Ameliyatı yapan doktorun yok yere iki göğsünü de aldığını söyleyen 35 yaşındaki Darrie Eason, ABC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Bana meme kanseri değilsiniz, bu hastalığa hiç yakalanmamışsınız dedi" diye konuştu.

Amerikan basını, hataya laboratuvar teknisyeninin neden olduğunu, doktorların Eason’a ait olmayan biyopsi sonuçlarını inceleyerek ameliyata karar verdiğini bildirdi.

Milliyet
&#8220
kanser
tanısı
kesinleşmeden
mastektomi
yapılmaz&#8221
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir