Medimagazin logo

ABD ilaç devinin 80 ülkedeki pazarı Faik Somer'e emanet

Muhtar Kent'in Coca Cola'nın CEO'luğuna getirilmesinin yankıları sürerken bir başka büyük başarı öyküsü de Faik Somer'den geldi. Somer, ABD ilaç devi Merck Sharp & Dohme'nin 80 ülkeyi kapsayan Ortadoğu, Avrupa ve Afrika Başkanlığı'na atandı. Somer'in ifadesiyle Türkiye'nin olumsuz ekonomik koşulları dünya çapında yöneticiler yetiştiriyor
ABD ilaç devinin 80 ülkedeki pazarı Faik Somer'e emanet
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Muhtar Kent'in Coca Cola'nın CEO'luğuna getirilmesinin yankıları sürerken bir başka büyük başarı öyküsü de Faik Somer'den geldi. Somer, ABD ilaç devi Merck Sharp & Dohme'nin 80 ülkeyi kapsayan Ortadoğu, Avrupa ve Afrika Başkanlığı'na atandı. Somer'in ifadesiyle Türkiye'nin olumsuz ekonomik koşulları dünya çapında yöneticiler yetiştiriyor.



Amerikan ilaç firması Merck Sharp&Dohme'nin en güçlü olduğu pazarlar artık bir Türke emanet. Merck Sharp&Dohme'nin Ortadoğu, Avrupa ve Afrika bölgelerinin başkanlığına getirilen Faik Somer, Türkiye'yle beraber 80 ülkenin ilaç pazarını yönetecek. İlaç sektörünün Muhtar Kent'i (Coca Cola'nın CEO'su) olarak tanınan Somer, sorumlu olduğu bölge içinde en çok Rusya ve Türkiye'nin ümit vaat ettiğini belirtiyor. 3200 kişinin kendisine bağlı olarak çalışacağı Somer, şirketin 5 milyar dolarlık ciro elde ettiği en geniş coğrafi bölgeyi yönetecek. 45 yaşındaki Faik Somer, aynı şirkette daha önce Avrupa Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.

Dünyanın büyük firmalarında üst düzey göreve getirilen Türk yöneticilerin arasına katılan Faik Somer, kariyerindeki bu yükselişi Türkiye’de yetişmiş olmasına bağlıyor. Somer’e göre Türkiye’nin dalgalı ekonomik yapısı ve krizlere aşinalığı uluslararası yöneticilerin yetişmesi için ideal bir zemin oluşturuyor. “Gelişmiş Avrupa’ya bakacak olursak son 15 senedir hiçbir dalgalanma yok, çok sabit bir ortam var. Dolayısıyla yöneticilerde de rahatlık var. Oysa Türkiye’nin 15 yıllık geçmişinde fırsatları değerlendiren, hızlı karar veren, hızlı uygulamaya geçen ve risk alan yöneticiler yetişti” diyen Somer, ülkedeki negatif durumun yöneticilere pozitif özellikler kazandırdığını söylüyor.



Türkiye tercih edilen bir kaynak

Somer, özellikle gelişmekte olan pazarlarda bu tip yöneticilere ihtiyaç olduğunu vurgularken “Avrupa’da yetişmiş rahat yöneticiler bu gibi pazarların altından kalkamayabilir” diyor. Somer, bu doğrultuda Merck’in de son 4 sene içinde 5 yöneticisini Türkiye’de stratejik ve ülke yönetimine yönelik görevlere getirdiğini ifade ediyor. “Türkiye çok dinamik bir pazar ve buradaki yöneticilerin çoğu kriz yönetmiş ve başarıya ulaşmış. Gelişmekte olan pazarlara atamalarda da Türkiye tercih edilen bir kaynak olmaya başladı” diyen Somer, Türkiye’nin giderek tüm sektörler için önem kazandığına işaret ediyor.



Hedef ciroyu ikiye katlamak

Merck Sharp&Dohme'nin en büyük bölgesini yönetecek olan Somer'e göre coğrafyanın en önemli özelliği gelişmekte olan pazarları kapsaması. Merck’in 2006 finansal sonuçlarına göre Somer’in sorumlu olduğu bölgenin cirosu yaklaşık 5 milyar dolar. Somer'in hedefi ise şirket cirosunun yüzde 22'sini oluşturan bu rakamı beş yıl içinde 11 milyar dolara çıkartmak. "Önümüzdeki 5 yıl içinde Türkiye, Rusya ve Romanya pazarları en az ikiye katlanacak. Merck gelirlerinin yüzde 50’sini oluşturacak bu bölgede Türkiye çok önemli bir konuma sahip olmaya başladı" diyen Somer, başta Türkiye olmak üzere bölgenin şirket açısından da önem taşıdığını vurguluyor. Kendisinin bölgenin başında olmasının da etkisiyle Merck'in Türkiye'ye odaklandığını ifade eden Somer, "Avrupa’nın ekonomik olarak daralması üzerine tüm uluslararası şirketler rotalarını özellikle Rusya, Brezilya, Türkiye, Çin ve Hindistan'a çevirdi. Bu pazarlardaki gelişim potansiyeli herkesi kendine çekiyor" diye konuşuyor.

Türkiye’nin bölgede özel bir konumu olduğunu belirten Faik Somer, Türkiye’nin devletin belirleyeceği sağlık hedefleri doğrultusunda en büyük pazarlar arasına gireceğini söylüyor. Somer, Türkiye’nin kanser ve diyabet gibi hastalıklar doğrultusunda bir strateji belirlemesi gerektiğine dikkat çekerek Merck’in de üretimde bu alanlara ağırlık vereceğine işaret ediyor.

Referans

abd
ilaç
devinin
80
ülkedeki
pazarı
faik
somer'e
emanet
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir