Ana sayfa
  Künye
  Hakkımızda
  Türkiye Klinikleri
  İletişim
 

 

04-07-2008  

 MEDİANKET
Reçeteye ilaç yazarken en çok önem verdiğiniz hangisi?
Fiyatı
Firması
Tecrübelerim
İlaçla ilgili mümessil çalışması
İlaçla ilgili bilimsel yayınlar
Hastanın sosyal güvencesi
Anket Sonuçları

 KÖŞE YAZILARI
Prof. Dr.  Nesrin   AŞTİ
Demans ve Polifarmasi
Prof. Dr. Nesrin AŞTİ
Prof. Dr.  İsmail Hakkı   AYDIN
Yunus’ta Estetik ve Mikrosanat – 2
Prof. Dr. İsmail Hakkı AYDIN
Prof.Dr.  Nurettin   BAŞARAN
İnsan Olmanın Farkı Nedir?
Prof.Dr. Nurettin BAŞARAN
Prof Dr.  Ayşegül   DEMİRHAN ERDEMİR
Hekimlikte Şarlatanlık Var Mı? – II
Prof Dr. Ayşegül DEMİRHAN ERDEMİR
Prof.Dr.  Erbil   DURSUN
Eşitsizlikler, Yabancılar ve Şarlatanlar
Prof.Dr. Erbil DURSUN
Dr.  İbrahim   ERSOY
Tam gün tatili!
Dr. İbrahim ERSOY
 ETKİNLİKLER
  • XII. Internatioanal Congresses of Bacteriology-Applied Microbiology and Mycology
  • 04-08-2008 / 08-08-2008
  • XIV. International Congress of Virology
  • 11-08-2008 / 15-08-2008
  • 25. ULUSAL TÜBERKÜLOZ VE GÖĞÜS HASTALIKLARI KONGRESİ
  • 18-09-2008 / 20-09-2008
     ÜYE GİRİŞİ
      Kullanıcı Adı  
      Şifre  
        Beni Hatırla  
         
      Şifremi Unuttum  
      Üye Olmak İstiyorum  
     
     HABER
    30-05-2007
    Akdağ: 32 bin personel alınacak, Kadrolaşma iddiaları saçma

    <b>Akdağ: 32 bin personel alınacak, Kadrolaşma iddiaları saçma</b>

    ANKARA (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni alınacak 32 bin personel ile birlikte son 4.5 yılda sağlık alanında yaklaşık 100 bin personel istihdamı gerçekleştirdiklerini belirterek, kadrolaşma ve seçim yatırımı iddialarını 'komik ve saçma' bulduğunu söyledi. Bakan Akdağ, gelecekte Türkiye'yi çok ciddi bir sağlık personeli açığının beklediği belirterek, tıp fakültelerine öğrenci almayan YÖK'ü yanlış politikalarla kafasını kuma gömmekle suçladı.

    Bakanlık 30 bin personel alıyor, başvurular 4 Haziranda

    Bakan Akdağ, Bakanlık toplantı salonunda 32 bin sağlık personelinin alımı ile ilgili bir basın toplantısı düzenledi. AK Parti hükümeti döneminde başlatılan sağlıkta dönüşüm programı çerçevesinde herkese eşit ve hakkaniyetli bir sağlık hizmeti sunulmasını amaçladıklarını belirten Bakan Akdağ, kendilerinden önceki dönemde 39 bin 185 kişi sağlık alanında istihdam edilirken, son 4.5 yıl içinde yeni alınacaklarla birlikte 98 bin 607 personel istihdam edildiğini kaydetti. Bu yıl içinde alınacak hekim sayısı ile birlikte bu rakamın 100 binin üzerine çıkacağını ifade eden Bakan Akdağ, "Bu kamu açısından gerekliydi. Sonuçta uzman hekim sayısı Türkiye'de çok düşük. Biz göreve başlamadan önce iller arasındaki hekim farkı 1/14 iken, bizim dönemimizde bu rakam 1/4'e kadar indi. Türkiye'de uzman hekim dağılımı büyük bir dengeye kavuştu. Ağrı'da 24 bin kişiye bir uzman hekim düşerken bugün her 4 bin kişiye bir uzman hekim düşüyor. Yine aynı ilde pratisyen hekim 7 bin 500 kişiye bir tane düşerken bugün 2 bin 700 kişiye bir pratisyen hekim düşüyor. Bu kolay olmadı. Yeni kanunlar yaptık ve çok kararlı bir politika izledik" diye konuştu. Daha önce kamuda personel atama ve tayinlerini "Anadolu'daki tabiri ile kevgire' benzeten Bakan Akdağ, Türkiye'nin ihtiyacı olan sağlık personeli istihdamı ile sağlıkta dönüşüm programını gerçekleştirdiklerini söyledi.

    Bakan Akdağ, istihdam edileceğini açıkladıkları 32 bin 500 kadro ilanına yeterli başvuruyu bulamama kaygısı yaşadıklarını ifade ederek, Türkiye'de artık sağlık personeli sayısının yetersiz olduğunu kaydetti. Türkiye'de doktor başta olmak üzere hemşire, diş hekimi, diyetisyene çok sayıda ihtiyaç olduğunu dile getiren Akdağ, bu açığın kapatılmasıyla ilgili kurumun ise Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) olduğuna dikkat çekti. Tıp fakültelerinde son 20 yılda öğretim üyesi sayısı hızla artarken öğrenci sayısının düştüğünü vurgulayan Bakan Akdağ, "Yanlış yüksek öğretim politikaları sonucunda Türkiye, Avrupa'da 100 bin kişiye 140 hekim düşen iki ülkeden biri durumuna geldi. Lafı sağa sola eğip bükmenin, rakamlarla oynayarak Türkiye'de hekim sayısının yeterli olduğunu söyleyenler başlarını kumdan çıkarmalıdır. Gerçeği gizleyerek ortadan kaldıramazsınız. Önümüzdeki 10-20 yıl içinde Türkiye'de sağlık hizmetlerinin yeterli olmasını istiyorsanız mutlaka hekim açığını kapatmalısınız. Aksi takdirde işimiz zor olacak. Nüfusumuz yaşlandıkça, bilinçlendikçe sağlık hizmeti ihtiyaçları artacaktır" şeklinde konuştu. Bakan Akdağ, hükümet olarak sağlık hizmetlerine verdikleri önemi 32 bin personeli istihdam ederek de bir kez daha gösterdiğini kaydetti.

    Gazetecilerin sorularını cevaplayan Akdağ, AK Parti iktidarının sağlıkta kadrolaştığı iddialarını 'komik ve saçma' olarak değerlendirdi. Personelin, KPSS sınavı sonucu ÖSYM tarafından yerleştirildiğini belirten Akdağ, istihdam edilen personele ilişkin hükümetin ya da bakanlığın hiçbir tasarrufunun bulunmadığını söyledi. Yeni alınacağı açıklanan 32 bin personelin 'seçim yatırımı' olarak iddia edildiğinin hatırlatılması üzerine ise Akdağ, bu kadroların hazırlığının 2006 Ekim ayında başladığını ancak personel alımlarının uzun bir süreç aldığı için bu döneme denk geldiğini açıklayarak, "İstesek de seçim kararından sonra istihdam sürecini gerçekleştiremezdik" dedi. Akdağ, yeni istihdam edilecek 32 bin personelin bin 350'sinin diş hekimi, 199'unun eczacı, 9 bin 324'ünün hemşire, 3 bin 874'ünün ebe, 17 binin erkek hemşireler de dahil sağlık memuru olduğunu kaydetti. Bakan Akdağ, başvuruların 4-10 Haziran 2007 tarihinde ÖSYM internet sitesi aracılığıyla yapılacağını, diş hekimi ve eczacıların ise kura yöntemiyle 4-13 Haziran 2007 tarihinde Bakanlık tarafından internet ortamında başvuracaklarını bildirdi. Bir gazetecinin, sağlık personeli ihtiyacıyla ilgili YÖK Başkanı ile görüşüp görüşmediği sorusuna Bakan Akdağ, görüşemediğini niye görüşemediğinin ise YÖK Başkanı'na sorulması gerektiğini söyledi.

    Bakan Akdağ, yeni yapılan düzenlemeyle Bağ-Kur ve SSK'lı vatandaşların üniversite hastanelerinden tüm hizmetleri alabileceklerini belirterek, bununla ilgili anlaşmaların yapıldığını anlattı. Yeşil kart sahipleri için de bir yönetmelik değişikliğine ihtiyaç olduğunu ifade eden Akdağ, bunun için gerekli girişimleri yaptıklarını bildirdi. 657'ye tabii kadro yerine sözleşmeli personel alımıyla ilgili eleştirilerin hatırlatılması üzerine Bakan Akdağ, kendileri için önemli olanın vatandaşın hizmet alması olduğuna işaret ederek, 4-B kadrosu ile çalışanların kendi tercih ettikleri ilde çalışma zorunluluğu getirdiklerini, böylelikle iller arasındaki istihdam dengesizliğini ortadan kaldırdıklarını kaydetti.

    Bakan Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı ile ilgili olarak ise 2006 Mayıs ayında 94 vakadan 7'si hayatını kaybederken, 2007 Mayıs ayı itibariyle 77 vakadan 5'inin hayatını kaybettiğini belirterek, hastalıkla mücadele ve kırsal kesimde eğitimlere devam ettiklerini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü'nün hastalıktan korunmak için yayınladığı 'Pantolon paçalarını çorabın içine sokun' tavsiyesinin Türkiye'de bazı köşe yazarları tarafından alay konusu yapıldığını hatırlatan Bakan Akdağ, "Bunu da onların cahilliğine veriyorum. 2001 yılında hastalığın ne olduğu bile bilinmezken biz tespit ettik ve bugün mücadele yollarını geliştiriyoruz" diye konuştu.


    .................................................

    ANKARA (A.A) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Haziran ayında 32 bin 449 yeni sağlık personeli alınacağını belirterek, ''Bu yerleştirmelerde hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bizim bir tasarrufumuz, yönlendirmemiz kesinlikle söz konusu değildir. Dolayısıyla kadrolaşma iddiaları tamamen saçma iddialardır'' dedi.

    Akdağ, bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, sağlıkta dönüşüm programının insan kaynaklarının ülke genelinde eşit dağılımını öngördüğünü söyledi.

    Kendilerinden önceki hükümet döneminde atanan sağlık personeli sayısının 39 bin 185, kendi dönemlerinde ise 66 bin 168 olduğunu anlatan Akdağ, Haziranda atanacak 32 bin 449 personel ile birlikte bu sayının 98 bin 617'ye ulaşacağını bildirdi.

    Yeni atanacak doktorlarla birlikte hükümetleri döneminde atanan sağlık personeli sayısının 100 binin üzerine çıkacağını ifade eden Akdağ, ''Bu atamaları yaparken özellikle personel eksiği olan yerlere öncelik verdik'' dedi.

    Bunların sonucunda uzman hekim başına düşen nüfus sayısı en düşük ve en yüksek iller arasındaki 1'e 14 olan farkın 1'e 4'ün altına indiğini belirten Akdağ, bu farkın da bürokratların yoğun olarak yaşadığı Ankara'dan kaynaklandığını belirtti. Akdağ, Türkiye'de uzman hekim dağılımı büyük bir dengeye kavuştuğunu kaydetti.

    Bakanlığınca hazırlanan grafik üzerinde Ağrı ilinden örnek veren Akdağ, göreve geldiklerinde bu ilde 24 bin kişiye bir uzman hekim düşerken, bugün 4 bin kişiye bir uzman hekim; daha önce 7 bin 500 kişiye bir pratisyen hekim düşerken, bugün 2 bin 500 kişiye bir pratisyen hekim düştüğünü söyledi.

    Daha önceki atama politikalarını ''kevgir''e benzeten Akdağ, ''O kadar yan yol, kaçış yolu vardı ki üstte bir şey kalmıyordu'' diye konuştu.

    Hekimin yanı sıra hemşire, diyetisyen gibi yetişmiş insan gücüne ihtiyaç bulunduğunu anlatan Akdağ, bunların yetişmesi için gerekli tedbirleri YÖK'ün alması gerektiğine işaret etti.

    ''ARTIK BAŞLARINI KUMDAN ÇIKARMALILAR''

    Son yıllarda tıp fakültelerindeki öğretim üyesi sayıları artarken öğrenci sayısının azaldığını, ülkedeki hekim sayısının yetersiz olduğunu vurgulayan Akdağ, şöyle konuştu:

    ''Maalesef her 100 bin kişi başına düşen hekim sayısı 140'ın altında olan iki ülke var. Türkiye Cumhuriyeti ve Arnavutluk. Bu gerçekler karşısında lafı sağa sola eğip bükerek, rakamlarla oynayarak Türkiye'de hekim sayısının yeterli olduğunu söyleyenler artık başlarını kumdan çıkarmalıdır. Hiç kimse başını kuma gömerek gerçekleri gizleyemez.''

    Akdağ, sağlık hizmetlerindeki gelişme ve hizmete erişimin gelişmesi için hekim, hemşire ve diğer sağlık personeli sayısının artırılması gerektiğini bildirdi.

    ''KADROLAŞMA İDDİALARI SAÇMA''

    Daha sonra soruları yanıtlayan Akdağ, ''Yeni yapılacak atamalarla sağlıkta kadrolaşma iddialarının dile getirildiği'' hatırlatılarak, ''Seçim öncesinde 32 bin kişi alınması etik mi?'' sorusu üzerine, şunları söyledi:

    ''Komik bir iddia. Çünkü biz bu personeli kendimiz seçmiyoruz. Diş hekimleri ve eczacılar noter huzurunda yapılan kurayla istihdam ediliyor. Diğer sağlık personeli açısından da Kamu Personeli Seçme Sınavı'na giren personelimiz, açılan istihdam noktalarına ÖSYM'nin yerleştirmesiyle giriyorlar. Bu yerleştirmelerde hükümet ve Sağlık Bakanlığı olarak bizim bir tasarrufumuz, yönlendirmemiz kesinlikle söz konusu değildir. Dolayısıyla kadrolaşma iddiaları tamamen saçma iddialardır.''

    Bu kadroların 2006 yılının bütçesi ele alınırken konuşulduğunu anlatan Akdağ, geçen yılın Ekim-Kasım aylarında başlayan bu çalışmaların ancak sonuçlandığını belirtti.

    Akdağ, bir başka soru üzerine, alınacak 32 bin 449 sağlık personelinin, bin 350'sinin diş tabibi, 199'unun eczacı, 9 bin 234'ünün hemşire, 3 bin 874'ünün ebe ve 17 bin 792'sinin ise çeşitli alanlarda sağlık memuru olacağını, bunların içinde erkek hemşirelerin de bulunduğunu bildirdi.

    Kamu personeli sınavına göre alınacakların müracaatlarının 4-10 Haziran tarihleri arasında ÖSYM tarafından internet ortamında, kurayla alınacak diş tabibi ve eczacıların ise Bakanlığının personel bilgi sistemi üzerinden yine internet ortamında 4-13 Haziran tarihleri arasında kabul edileceğini belirten Akdağ, Sağlık Bakanlığında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu veya diğer mevzuata göre çalışanların da bu ilan edilen kadrolara müracaat edebileceklerini söyledi.

    ''YÖK Başkanı ile görüşüp görüşemediği'' sorusu üzerine Akdağ, görüşemediğini, bunun nedeninin YÖK Başkanı'na sorulması gerektiğini kaydetti.

    SSK VE BAĞ-KUR'LULARIN DURUMU

    Bağ-Kur ve SSK'lıların üniversite ve özel hastanelerden yararlanmasıyla ilgili bir soruya karşılık da Akdağ, Bağ-Kur'luların önceki uygulamaya göre üniversite hastanelerine başvurduklarında ödemelerini kendilerinin yaptığını, yeni düzenlemeye göre bunun ortadan kaldırıldığını söyledi.

    Faturayla ilgili hususların artık Bağ-Kur ile üniversiteler arasında çözümleneceğini bildiren Akdağ, ancak Bağ-Kur'un üniversitelerle sözleşme imzalaması için süreye ihtiyaç olduğunu belirtti.

    Ayrıca SSK'lı, Bağ-Kur'lu, emekli ve memurların üniversite hastanelerine doğrudan başvurularının önünü de açtıklarını kaydeden Akdağ, bu vatandaşların özel hastanelerin yanı sıra özel tıp merkezlerine de başvurabileceklerini söyledi.

    Bir başka soru üzerine Akdağ, ''Yeşil Kartlı'' hastaların özel hastanelerden yararlanması için gereken yönetmelik değişikliğiyle ilgili çalışmanın da başladığını bildirdi.

    Akdağ, yeni alınacak personelin sözleşme imzalamadan becayiş yapabileceklerini söyledi.

    ''Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığıyla ilgili son durumun ne olduğu?'' sorusu üzerine Sağlık bakanı Recep Akdağ, geçen yılın Mayıs sonuna kadar 94 vaka görüldüğünü 7 kişinin hayatını kaybettiğini, bu yılın aynı döneminde ise 77 vaka görüldüğünü 5 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi.
     
     GÜNCEL HABERLER
  • “Kamunun maliyeti özelden fazla”
  • Manisa'da son tutuklanan doktor ve eczacılar serbest bırakıldı
  • Yeni açılan tıp fakültesi öğrenci alacak ve devlet hastanesini kullanacak
  • Özel hastaneler “özel devlet hastanesi” olma yolunda
  • Mersin'de aile hekimliği uygulaması yıl sonunda başlıyor
  • Sağlık turizminde gözler Türkiye'ye çevrildi
  • Sağlık çetesi iddianamesi tamamlandı
  • Bakan Çelik hastanelerdeki abartılı faturaları örnekleriyle anlattı
  • Sağlık ocağında muayene ücretleri 2 YTL oldu
  • Hastanenin perdeleri çalındı, Savcılık devrede!
  • "Akciğer nakli için hazırız"
  • Türk hekimleri kene ile mücadelede çok başarılı
  • Kocaeli'nde tüyler ürpertici organ mafyası olayı
  • Türkiye'de bir ilk
  • Muayene değil eziyet
  • Mediturc sağlık turizminde Asya’ya açıldı 10 milyar doları hedefledi
  • Yüzde 30'u beğenmeyen özel hastaneler dava açacak
  • İskontodan kurtulan eczacılar, şimdi de ilaç firmalarına stok çalımı atıyor
  • Hastanelere yüzde 30 sınırı sektörü böldü
  • Doktor hastanın ölümünü izledi Video
  • Dr.İbrahim Ersoy: Eczacılar isteklerini alıyor ya hekimler!
  • Yeni TTB yönetimi ilk talebini açıkladı
  • A’dan Z’ye üniversite hastanelerin ekonomik sorunları Konya’da tartışıldı: Tam gün yasasında mali kaynakların nasıl sağlanacağı açık değil
  • En iyi intern seçildi!
  • TAM GÜN YASA TASLAĞINA YÖNELİK TÜM SORU VE CEVAPLAR



  •  RÖPORTAJ
    Prof. Dr. Atıf Akdaş
    Akademisyenlerimizi tanıttığımız köşemizin bu haftaki konuğu Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yöneticiliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Atıf Akdaş
     HAFTANIN KLİNİĞİ
    Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği
    Kliniklerimizi tanıttığımız sayfamızın bu haftaki konuğu Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği Şefi Doç. Dr. Yaşar Nazlıgül
     ÖZEL DOSYALAR
    Mecburi Hizmet dosyası
    Hükümet, mecburi hizmeti, devlet hizmeti adıyla yeniden uygulamaya hazırlanıyor... Mecburi hizmet ile ilgili hem Medimagazin'de hem de ulusal basında çıkan haberleri bulabileceğiniz bir dosya...

    MediBilgi
    Sağlık personeline yönelik başta mevzuat olmak üzere tüm bilgilere buradan ulaşabilirsiniz.

    SORU-CEVAP
    Mecburi hizmet, atama ve nakiller, eş durumu gibi konularda sizden gelen sorular ve cevapları

    Tam gün yasası
    Tam gün uygulamasıyla ilgili tüm haberler

    TUS Dosyası
    1987 yılından bu yana yapılan Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ile ilgili istatistikleri ve ropörtajları bu dosyada bulacaksınız.

    Akademisyenlerimiz
    Medimagazin - Akademisyenlerimiz bölümünde yer alan akademisyenlerimiz hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz

    Derneklerimiz
    Medimagazin - Derneklerimiz bölümünde yer alan dernekler hakkındaki bilgileri bu bölümde bulabilirsiniz.

    Tabip Odalarımız
    Medimagazin - Tabip Odalarımız bölümünde yer alan tabip odaları hakkında bilgi edinebilirsiniz

    Türkiye'de Tıbbi Yayıncılık
    Türkiye'deki tıbbi yayınlarla ilgili mevcut durumu ve çözüm önerilerini dergi editörlerine sorduk

    Tıpta Uzmanlık Eğitimi Dosyası
    Uzmanlık eğitimi veren üniversiteler ve SB eğitim hastaneleri arasındaki benzerlikler ve farklar neler?

    Performans Dosyası
    Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı performansa göre döner sermaye uygulaması ile ilgili bugüne kadar Medimagazin ve diğer basın organlarında yayımlanan haberler bu dosyada

    Tıp Eğitimi Dosyası
    Tıp fakültelerinin altyapı ve eğitimle ilgili sorunlarıyla ilgili fakültele yöneticileriyle yapılan ropörtajları içeriyor.

    Tıp Kongreleri
    Türkiye'de düzenlenen tıp kongreleri hakkında sayısal verilerin yanısıra dernek başkanları ve turizm firmalarının görüşlerini yansıtan, kongrelerle bir çok bilgiyi bulabileceğiniz bir dosya...

    Medimagazin ® sitesi içerisinde yeralan tüm metin, resim ve diğer içeriğin hakları Ortadoğu Reklam Tanıtım ve Yayıncılık A.Ş'ye aittir. Hiçbir şekilde basılı veya herhangi diğer bir elektronik ortamda (CD, Internet vs.) izinsiz kullanılamaz.©
    Bu sitede yer alan haber, fotoğraf, yazı, ilan ve reklam içerikleri sağlık profesyonellerinin kullanımına yöneliktir. Sağlık çalışanlarının dışında site kullanımından doğabilecek her türlü sorumluluk kullanıcıya aittir.

    Powered By F1max Bilişim Hizmetleri