Medimagazin logo

Aile hekimlerinin nöbetlerine yürütmeyi durdurma kararı!

Aile hekimleri kendilerine semt polikliniklerinde nöbet tutturulmasına yönelik açtıkları davada, idare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Aile hekimlerinin nöbetlerine yürütmeyi durdurma kararı!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kocaeli Aile Hekimleri Derneği 
gündemdeki nöbetlerle ilgili Kocaeli Başiskele ve Kartepe Kaymakamlığına idare mahkemesinde dava açtı. 

 

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Avukatı Arda Işık tarafından açılan davada Aile Hekimleri Uygulama Yönetmeliğinin 10. Maddesi gereğince görevlendirme yapılamayacağı, aile hekimleri tarafından acil sağlık hizmetlerinin sunulmasının hukuken mümkün olmadığı, aile hekimlerinin acil servislerde görevlendirilebilmesi için hizmet öncesi eğitime tutulmaları gerektiği, uyuşmazlığa konu uygulamanın yaşam hakkını tehdit ettiği, kaymakamlı veya valiliğin semt polikliniklerinde acil sağlık hizmeti düzenlemesi yapma yetkisinin bulunmadığı, aile hekimlerine sözleşme uyarınca kayıtlı nüfus hakkında hekimlik ve birinci basamak sağlık hizmetlerinin takibi için ücret ödendiği ileri sürülerek iptali ve yürütmenin durdurulması istendi.

Karar veren Kocaeli 2. İdare Mahkemesi ise savunma alındıktan sonra yeniden karar verilmek üzere, idarenin savunması alınmaksızın da durdurabileceğini belirtti.

Mahkeme 657 sayılı kanun ve Aile Hekimleriyle ilgili mevzuat hükümlerinin birlikte değerledirilmesi sonucu; aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına entegre sağlık hizmeti sunulan merkezler dışında, kural olarak hastanelerde nöbet tutturulmamasının esas olmakla birlikte ihtiyaç ve zaruret hâsıl olduğunda 657 sayılı Kanunun ek 33.maddesinde sayma yolu ile belirtilmiş yataklı tedavi kurumları,seyyar hastaneler,ağız ve diş sağlığı merkezleri ve 112 acil sağlık hizmetlerinde haftalık çalışma süresi ve mesai saatleri dışında ücreti karşılığında aile hekimlerine ve aile sağlığı elemanlarına nöbet görevi verilebileceğe işaret etti.

Aile hekimlerinin mevzuatla belirlenmiş görevi kapsamı dışında aktif nöbet görevi verilmek suretiyle çalıştırılmasının, Anayasanın "Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18. Maddesine de aykırı olduğunu belirten İdare Mahkemesi ‘Açıklanan nedenlerle; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemin; uygulanması halinde telafisi güç zararlar doğabileceğinden 2577 Sayılı Kanunun 27.maddesi uyarınca teminat alınmaksızın yürütülmesinin durdurulmasına, kararın tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde Sakarya Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz yolu açık olmak üzere 28/04/2014 tarihinde oybirliğiyle karar verildi’ dedi.

Konuyla ilgili Medimagazin’e konuşan AHEF Genel Sekreteri Dr.Lütfi Tiyekli  ‘Yerel seçimler öncesi Kartepe ve Başiskele ilçelerimizde hiçbir mevzuatta yer almayan “semt polikliniklerinde” nöbet uygulaması için aile hekimlerine baskı yapılmaya başlandı. Bunun üzerine Kocaeli İdare Mahkemesinde her iki ilçemiz içindeki hukuksuzluk için dava açtık. Kocaeli 2. İdare Mahkemesi bu hukuksuzluğa dur dedi. Yapılan uygulamanın yürütmesini durdurma kararı verdi. Mahkeme Aile Hekimliği’nde nöbet uygulamasının Anayasamızın 18. maddesine aykırı olduğuna vurgu yaptı. AHEF olarak hukuk mücadelemiz devam edecektir’ dedi.

 İdarecilerin yaptıkları kanuna dayanmayan uygulamalardan şahsi olarak sorumlu olduğunu da hatırlatan Dr.Tiyekli ‘Bundan sonra kazanacağımız her davanın peşinden idareye ve imza sahiplerine tazminat davaları açacağız. Biz aile hekimleri Türkiye’nin sağlık göstergelerini yükseltmek için canla başla çalışmaktayız. Temel sağlık göstergelerinde Avrupa ülkelerini geçtik ise bu başarıda en büyük pay sahipleri aile hekimleridir. Buradan Bakanlığımıza sesleniyoruz. Bu kısır döngü artık bitmelidir. Biz artık hekimliğimizi yapmak istiyoruz. Aile hekimleri dava açmaktan kendi işlerini yapamaz hale gelmektedir. Lütfen bu duruma bir son verelim. Tüm gelişmiş ülkelerin olduğu gibi bizim ülkemiz de çağdaş bir yönetimi hak etmektedir. Ben karar verdim herkes buna uysun mantığı sona ermelidir. Çağdaş yönetimin bir parçası olan konunun tüm taraflarının çözüm sürecine katılması ülkemizde de uygulanmalıdır. Biz AHEF olarak tüm bilgi birikimimiz ile enerjimiz ile bu sürece katkı vermeye hazırız. Gelin bu yamalı bohça mevzuatı hep beraber düzeltelim. Sorunlar halı altına süpürülerek çözülemez’ diye konuştu.
 

aile
hekimlerinin
nöbetlerine
yürütmeyi
durdurma
kararı!
Yorum (29)
ölmüş
tek hekime genelge ile 7x24(x365) icap tutturmak da Anayasanın "Zorla çalıştırma yasağı" başlıklı 18. Maddesine aykırı değil midir??
0
Cevapla
surgeon
beklediğim bir sonuç..geçici çözümler ile acil nöbeti sorunu halledilemez..biz uzmanlar da gider paşa paşa nöbetimizi tutarız.TTB aile hekimleri nöbet tutamaz diyor ama icabı,polikliniği,ameliyatı ,viziti olan uzmanların nöbetleri hakkında en ufak bir söz söylemez..Aile hekimi arkadaşları dayanışmaları için kutluyorum..Hak verilmez alınır...
0
Cevapla
dr fatih
Acillerde çalışan doktorlara aile hekimi maaşının %50 fazlasını verin bakın sorun nasıl çözülür.Nobet tutmazuk diye kazan kaldiranlar acillerde çalışalım diye gönüllü olurlar...
0
Cevapla
KRAL
''Aramakla bulunmaz.Ama bulanlar hep arayanlardır''.Bu söz değerli bir insana ait.. Hakkını aramazsan bulamazsın.Emeği geçen herkese teşekkür ve takdirler.Sağolun...
0
Cevapla
sami kasacı
Bu karar sadece Kocaeli'nde çalışan aile hekimlerini bağlar, diğer iller ne olacak?
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir