Medimagazin logo

Danıştay: O hekimlere nöbet yazılmayacak!

AHEF İle Sağlık Bakanlığı arasındaki hukuk savaşında aile hekimleri yeni bir dava daha kazandı.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
Danıştay: O hekimlere nöbet yazılmayacak!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol


Bilindiği üzere Türkiye’de 173 Entegre Hastanede çalışan 540 civarında aile hekimliği birimi bulunmaktadır. Entegre sağlık hizmeti sunulan bu aile hekimliği birimlerinde aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına kendi ek işlerine ilaveten nöbet de tutturulmaktadır. Nöbet tutan çalışanlara ertesi gün nöbet izni de verilmemektedir.

Aile sağlığı çalışanları kesintisiz 32 saat çalışmak zorunda bırakılmaktadır. Aile hekimleri yıllardır bunun hukuksuz olduğunu, bu şartlarda sağlık hizmeti verilemeyeceğini iddia etmekte idi.

Bursa da yerel idari mahkemenin reddettiği davanın temyiz edilmesi üzerine Danıştay 5. Dairesi bu konuda son noktayı koydu: Aile hekimlerine görev tanımı dışında görev verilemez; hastanelerde nöbet listelerine dahil edilemez, nöbet tutturuldu ise izin verilmek zorundadır.

 


Konu hakkında Medimagazin'e bilgi veren AHEF Genel sekreteri Dr. Lütfi TİYEKLİ’nin açıklamaları şu şekilde:
Sağlık Bakanlığı Entegre Devlet Hastanesi bünyesinde çalışan arkadaşlarımıza deyim yerinde ise “Köle” muamelesi yapmakta idi. “Sizlere az nüfus veriyoruz ama 7/24 çalışacaksınız “ diye baskı yapılıyordu.
Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği’nde yapılan kırsal sağlık hizmetlerine büyük darbe vuran değişiklikler kapsamında, entegre hastanelerde  çalışan meslektaşlarımızın ücretlerinde düşüşlerde olmuştu.
AHEF olarak bu tip uygulamaları hep yargıya taşıdık.
Bursa ilinde AHEF Hukuk Müşavirliği desteği ile bir aile hekimi adına dava açtık. Bursa 3. İdare Mahkemesi davamızı reddetti. Biz yılmadık. Davamızı Danıştay’a taşıdık. Danıştay yine bizim haklı olduğumuza karar verdi.
Son zamanlardaki kazandığımız tüm davalarda olduğu gibi Danıştay yine aile hekiminin görev tanımına atıf yapmıştır.
Artık aile hekimlerini kimse 7/24 çalışmaya zorlayamayacaktır.
AHEF olarak ısrarla aile hekimlerinin bu ülke için çok hassas, önemli görevlerinin olduğunu ve bu görevlerin zaten yeteri kadar is gücü olusturdugunu belirtmiştik. Görev tanımı dışında iş verilemeyeceğini söylemekteyiz.
Hukuk, bizim söylemlerimizi doğrulayarak, Sağlık Bakanlığı’nın tüm tezlerini boşa çıkarmaktadır.

danıştay:
o
hekimlere
nöbet
yazılmayacak!
Yorum (12)
hekimbey
Aile hekimleri olarak ayda sadece 8 saate itiraz edenler inşallah ASM TSM ler kapanip 3000 tl maasla eskisi gibi saglik ocaginda rpt yapinca görursunuz. Burasi Turkiye her an her şey değişiyor, uzmanlik dahi yapmadan size ömür boyu 8-10 bin tl mi verecekler
0
Cevapla
ahmet yıldız
asıstanlar 15 nöbet tutuyor yemek yok ayak işi cok nöbet ertesi yok tabib odası buyuk başların peşinden doc prof lara çalışma asistanların hakkını savun.asıstanlarda burdan uzaylı deyil..............
0
Cevapla
Nihan Gencturk
gercekten cok güzel bi haber.. Ustelik bu ay onbes nöbet tutturulmaya çalışılirken... Giresun civarinda yardimci olabilecek bir avukat tavsiye edebilir misiniz
1
Cevapla
serhat
Sayın hekimbey. Zamanında muayenehane.. neyse söylenecek çok şey varda gerek yok.Biz birlik olup özlük haklarımızla uğraşmadık ve bu durumlara geldik.Birbirimize sataşmaya gerek yok.Aşağılamayada gerek yok.Hepimiz tıp fak bitirdik.Bir kısmımız Harvarda okumadı.Bakın hiçbir sorumluluğu ve yetkilerinde sınır olmayan bir hakimin maaşı 10 bin tl yakındır.Polis kadar maaşımız ve özlük hakkkımız yok.Birbirimizle didişmeyi kesin örgütlenin.
0
Cevapla
kral
Sağlık bakanlığı sadece şunu yapsın yeter.Aile hekimlerinin tarafında ol demiyorım.ADALETİN TARAFINDA OL.Al sana işte mahkeme kararı..Adalet istiyorsan al sana adalet.Daha ne bekliyorsun.Uygulanan hakızlıktır diyor mahkeme. Bir sözümüzde aile hekimi düşmanlarına.Atalarım ne güzel demiş.HAİN OĞMAZ , KARNI DOYMAZ.Bak bu söz size tam uydu.Yine açsınız yine mutsuz sunuz.Çözüm insan olmanızda ama bunu anlamak için o ruh sizde yok...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir