Medimagazin logo

ABD'li profesörün kanser tedavisi tartışma yarattı

ABD'li Ben Williams'ın ağrı kesiciler, sivilce hapları gibi basit ilaçları kullanarak beynindeki tümörü yok etmesi klasik kanser tedavilerini tartışmaya açtı. Uzmanlar kansere karşı alternatif ilaçların doktor denetimi şartıyla kullanılabileceğini söylüyor
Kaynak: STAR - ÖMER FARUK GÖRÇİN
ABD'li profesörün kanser tedavisi tartışma yarattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ABD'li psikoloji profesörü Ben Williams'ın sivilce hapı, tansiyon ilaçları,ağrı kesiciler ve basit mide ilaçlarını kullanarak 'ilaç kokteyli' adını verdiği yöntemle kanserden kurtulması klasik tedavi yöntemlerini tartışmaya açtı. Beyin tümörünü yok eden, 15 ay ömür biçildiği halde 20 yıldır yaşayan 70 yaşındaki Williams'ın tedavi yöntemi kimilerine göre ümit verici kimilerine göre isi oldukça tehlikeli. Uzmanlar "Bu yöntemin faydalı olabileceği durumlar olabilir" diyor. Buna da son dönemde söz konusu ilaçların kanser vakaları üzerinde olumlu etkiler yaptığını kanıtlayan küçük çaplı klinik deneyler gösteriliyor.

 

Ancak uzmanlar doktor denetimi olmazsa, 'ilaç kokteyli'nin ölümcül olduğu konusunda uyarı da bulunuyor. Williams'a göre tedavi yönteminin sırrı 'kemoterapiye destek olacak ilaçları' düzenli olarak kullanmakta yatıyor. ABD'li profesör kendisini eleştirenlere "Ulaşabildiğim ve vücuduma faydalı olabilecek her ilacı araştırdım ve kullandım. Ancak toksit madde etkisinden kaçınmak için kullandığım her ilacı doktorlara danışarak aldım ve klinik deneylerin sonuçlarına sadık kaldım" diyor.



SİHİRLİ MERMİ YÖNTEMİ
Öte yandan ABD'de kansere karşı tedavi yöntemlerini geliştirmek için 'yeni nesil' olarak nitelendirilen ilaçlar üretilmeye devam ediliyor. Bu yöntemlerin en başında 'sihirli mermi' tekniği geliyor. İngiltere'de yayım yapan Telegraph gazetesine AntiCancer Fonu'nda liderliğini yaptığı araştırmayı anlatan profesör Pan Pantziarka "Sihirli mermiler, keskin nişancı mermisi gibi hedefe kililtleniyor. Bu tür yeni nesil ilaçlar, kanser hücrelerinin büyüyüp yayılmasını sağlayan proteinleri durduruyor" ifadelerini kullandı. Büyük ilaç şirketlerinin bu tür ilaçlar üzerinde çalıştığını belirten Pantziarka, "Sihirli mermi yöntemiyle 'kronik myeloid lösemi'ye karşı önemli başarılar elde edildi" diyor.



ASPİRİNİN BİLE YARARI VAR AMA...
Reçetesiz kullanılan basit ilaçların kansere karşı fayda gösterebileceği ise hem laboratuar deneylerinde hem de bazı klinik çalışmalarda kanıtlanıyor. Bu tür ilaçların en bilineni Aspirin. İngiliz bilim insanlarının araştırmalarına göre, 50-65 yaş arası kişiler düzenli Aspirin kullanırsa; bağırsak, gırtlak ve mide kanserine yakalanma ihtimalleri azalıyor. Fakat bu bilgiyi aktaran uzmanlar Aspirin'in yan etkileri olduğunu hatırlatıyor ve ekliyor: Doktor denetimi olmaksızın Aspirin kullanımı vücutta zararlara yol açabilir.



KANSERE ÖZEL ÜRETİLMEYEN 70 İLAÇ VAR
Bir diğer araştırmada ise kemoterapinin yanısıra ilaç tedavisinde destekleyici iylevine dikkat çekiyor. Göğüs kanserine yakalanan 2 bin kadının yarısına kemoterapi tedavisini destekleyici olarak verilen Epirubicin adlı ilacın hastalığı yenme oranını, kullanmayanlara göre yüzde 31 oranında artırdığı ortaya çıktı. Onkolog Dr. Richard Sullivan "Göğüs kanseriyle mücadele eden kadınların hepsi, kemoterapinin yanısıra Epirubicin de kullanmalı" diyor. Repuposing Drugs in Oncology Project adlı uluslararası bir araştırma grubunun yayımladığı rapora göre ise, piyasada kanserle mücadele için ürtetilmeyen fakat kanserle savaşma özelliği taşıyan 70 ilaç var. Bunlar arasında şeker hastalığı tabletleri, kolesterol düşürücü statinler, mide rahatsızlıklarında kullanılan antiasitler, mantar önleyiciler ve parazit önleyici ilaçlar da bulunuyor.

BU YÖNTEMİ DENEYEN BİR MERKEZ VAR
İngiltere merkezli SEEK adlı biyoteknoloji kurumu günlük ilaçları kullanarak kanser tedavisine yardımcı olma yöntemini hayata geçirdi. 5 yıl boyunca hastalara statin (kolesterol düşürücü), metformin (diyabet ilacı), mebendazol (parazit önleyici) ve doksisilin (antibiyotik) ilaçları verilecek. 10 bin hastanın katıldığı deneysel tedavi projesi, hiçbir kâr amacı gütmüyor. Hastalardan ilk başta 400'er sterlin, sonra da her 3 ayda bir 200'er sterlin alınacak. Projeyi yürüten uzmanlar "Bu yaptığımız, kontrollü bir klinik deney değil. Binlerce kişiyi hayata tutundurma amacı güdüyoruz. Ancak tedavi sonuçlarını bilimsel verilere ışık tutması için kullanabiliriz" diyor.

KANSERLE MÜCADELEDE ETKİSİ ÖLÇÜLEN İLAÇLAR
Metformin: Tip 2 diyabet hastalarının şekerini düzeltmek için kullanılıyor. Araştırmalar, bu ilacı kullanan hastaların vücudundaki tümörlerin daha yavaş büyüdüğünü ortaya koydu. Prostat, göğüs, rektum ve rahim kanserini önleyici etkisi olabilir.


Statinler: Kolesterolü düşürmek için kullanılan bir ilaç. Bu tür ilaçların kullanımının çeşitli kanser türlerinin yayılmasını yavaşlatabileceğine dair deney sonuçları ortaya çıktı. Karaciğer kanseriyle mücadelede rol oynayabilir.


Mebendazol: Parazitlere karşı kullanılan bu ilacın da kanser hücrelerinin büyümesini önleyebileceği belirtiliyor. Fakat bu konuda henüz herhangi bir klinik deney tamamlanmadı.


Simetidin: Mide asidi üretimine karşı kullanılan bu ilacın da bazı kanser hücrelerinin çoğalmasını engellediğine dair kanıtlar elde edildi. Bu ilaç çeşitli kanser türlerine karşı bağışıklık da sağlayabilir.


Itrakonazol: Mantarlara karşı etki gösteren bir antibiyotik. Bu ilacın da prostat, küçük hücreli dışı akciğer kanseri ve deri kanserinin kimi tiplerine karşı etkili olabileceği belirtiliyor.


İzotretitinonin: Aslında bir sivilce ilacı. Ciltteki yağ bezelerinden salgılanan salgı miktarını azaltıp, cildin kendini daha hızlı yenilemesine yardımcı oluyor. Fakat bu ilaç deri kanserine ve beyin tümörlerine karşı mücadelede kullanılabiliyor.

abd'li
profesörün
kanser
tedavisi
tartışma
yarattı
Yorum (1)
ahmet kemal
epirübicin zaten bilinen bir kemoterapi ilacı ve yıllardır bir çok kanser türünde kullanılıyor. epirübicin + sisplatin + iofosfamid şeklinde meşhur kombinasyon vardır. hal böyle olunca gel de bu haberin güvenirliğine inan.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir