Medimagazin logo

Bosnalı doktorlardan çağrı

Son yılların en büyük sel felaketinin yaşandığı Bosna Hersek'te doktorlar ilaç sıkıntısı çektiklerini belirterek bölgeye ilaç ulaştırılması konusunda çağrıda bulundu
Bosnalı doktorlardan çağrı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

SARAYBOSNA-Bosna Hersek'te son 120 yılın en etkili yağışlarıyla birlikte nehirlerin taşması sonucu meydana gelen seller nedeniyle tarım arazileri ve çok sayıda ev sular altında kaldı. Bosna Hersek'in uluslararası yardım çağrısına olumlu yanıt vererek ülkelerden Hırvatistan'ın gönderdiği Savunma Bakanlığı'na ait helikopter, merhum Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu kent olan Bosanski Şamac'ta selde mahsur kalan vatandaşları kurtarma çalışmalarına katıldı. AA ekibi de Hırvatistan Savunma Bakanlığı'na ait helikoptere binerek, hem bölgeyi havadan görüntüledi hem de kurtarma çalışmalarına tanıklık etti.

Bosanski Şamac kentinde yaşayan vatandaşların sel felekatinden dolayı evleri, tarım arazileri ve diğer varlıkları zarar görürken, TİKA'nın bir süre önce restore ettiği ve müze olarak kullanılmaya başlanan Aliya İzzetbegoviç'in doğduğu evin de sular altında kaldığı görüldü. AA fotomuhabirinin çektiği fotoğraflarda, Bosanski Şamac'ta sadece evlerin üzerindeki kiremitlerin kırmızı rengi görülüyor. Helikopterlerle, evlerin çatılaran çıkan vatandaşlardan çoğunluğu kadın, çocuk ve hasta olan vatandaşların tahliye edilme çalışmaları ise halen devam ediyor.

Bosna Hersek'in kuzeydoğusunda bulunan Brçko kenti yakınlarındaki Tinya Nehri'nin taşması sonucu da Krepşiçi köyü yakınlarında bir köprü çöktü. Brçko Belediyesi Başkan Yardımcısı Esed Kadriç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede Tinya Nehri'nin su seviyesinin yükselmesi ve iki yol arasında bağlantı olan köprünün yıkılmasının ciddi bir ulaşım sorununa yol açtığını söyledi.

Ülke genelinde önceki gün tamamen sular altında kalan kentlerde ise sular çekilmeye başlandı. Suların çekilmeye başlamasıyla birlikte Doboy, Maglay, Olovo gibi çok sayıda kentte selin bıraktığı çöp yığınları dikkati çekiyor. Bütün caddelerin, çamurlarla ve sellerin getirdiği atıklarla kaplı kent merkezlerinin temizlenmesi için belediye ekipleri çalışma yürütüyor. Yetkililer, ilerleyen günlerde hava sıcaklıklarında artış olacağını, söz konusu çöplerin kısa sürede kaldırılmaması halinde salgın hastalıklar olabileceğini kaydetti. Selin vurduğu kentlerde en büyük sorunlardan biri ise içme suyu ve elektrik sıkıntısı. Geceleri elektrik olmadığı için karanlık içinde kalan kentlerde, içme suyu olmaması nedeniyle de vatandaşlar ciddi sıkıntı yşıyor. Vatandaşların, içme suyu ve gıda ihtiyaçları insani yardım kuruluşları ve kriz merkezlerince giderilmeye çalışılıyor.

Selin vurduğu bir başka şehir olan Sırbistan sınırındaki Biyelyina kentinde ise yaklaşık 6 bin vatandaş tahliye edildi. Vatandaşlar, kent merkezindeki okullara ve spor salonlarına yerlerştirildi.

Sel sırasında neredeyse tamamı su altında kalan Maglay kentinde de doktorlar, kentte ilaç yokluğunun mevcut olduğunu, bölgeye ilaç ulaştırılması konusunda çağrıda bulundu. Maglay'daki sağlık görevlilerinden Emina Drnda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sel felaketi sırasında su altında kalan sağlık ocağının hala açılmadığını, acil ilaç ihtiyacı olduğunu söyledi.

bosnalı
doktorlardan
çağrı
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir