Medimagazin logo

Boşuna mı para harcıyoruz?

ABD’de Sağlık Reformu Yasası’nın “da Vinci robotu” ve benzeri icatları desteklemeyeceği, koruyucu hekimlik uygulamalarına vurgu yaparak, gerçek tıbbi icatlara tam koruma sağlayacağı kaydedildi
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - Doç.Dr.Çağatay BARUT
Boşuna mı para harcıyoruz?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Tıpta kullanılan bazı teknolojik icatların, hastaların sağlık durumları üzerinde iyileştirici bir etkisi olmadan maliyetleri arttıran sahte icatlar olduğu ileri sürüldü. Gösterişli, dört kollu bir robot olan “da Vinci” prostat cerrahisi gibi ameliyatlar için bir teknolojik atılım olarak lanse edilmişti. Üreticileri, potansiyel olarak çok daha az ağrı çekme, daha kısa süre hastanede yatma ve günlük yaşama çok daha kısa sürede dönme gibi faydaları olacak kusursuz bir tedavi vaadinde bulunmuştu.

 

Sağlık Reformu Yasası’na muhalif olan kesim tarafından tam da etkileyici görünen bir icat olarak tanımlanan robotun, yeni cihaz ve ilaçların maliyet kontrolü ve etkinliği nedeniyle yeni yasa tarafından engelleneceği iddia edildi. Wisconsin Senatörü Ron Johnson, yeni yasanın yaratıcılığı özendirmek yerine baltaladığını iddia etti.

 

Bir milyon dolardan daha yüksek bir maliyeti olan “da Vinci robotu” gibi icatlar söz konusu olduğunda muhaliflerin haklı olduğuna dikkat çekilirken, söz konusu robotun prostat kanseri tedavisi sonuçları üzerine etkilerinin henüz herhangi bir randomize klinik çalışma ile gösterilmemiş olduğu ifade ediliyor. 2009 yılında yapılmış bir çalışmada, robotik cerrahi uygulanan hastaların hastanede kalış sürelerinin kısaldığı ve kan kaybı gibi cerrahi komplikasyonlarla daha az karşılaştıkları belirtilirken, bu hastalarda ilerleyen dönemlerde inkontinans ve erektil disfonksiyon gibi sorunların daha sık ortaya çıktığı saptandı. Robotik cerrahi uygulanan farklı türdeki kanser hastalarında da benzer sorunların meydana geldiği ifade edildi.

 

Yeni Sağlık Reformu Yasası’nın, buna benzer icatları desteklemeyeceği belirtildi. Ancak Yasa’nın hastanelere enfeksiyonları, tıbbi hataları ve yeniden başvuruları azaltmak için teşvikler sağlayacağı, doktorlara tıbbi icatların karşılaştırmalı etkinliğiyle ilgili daha fazla bilgi vererek ve koruyucu hekimlik uygulamalarına vurgu yaparak, gerçek tıbbi icatlara tam koruma sağlayacağı kaydedildi. Bunların çok gösterişli olmadığı, hatta hastaların bunların farkında dahi olmayabileceği, ancak sağlık hizmetlerine olumlu katkı yapacağı ve maliyetleri düşüreceği ifade edildi.

Kaynak: http://opinionator.blogs.nytimes.com

boşuna
para
harcıyoruz?
Yorum (2)
OP.DR CBÖ
Günaydın !!! Da Vinci, esasen ABD'nin ülke dışında savaşan askerlerinin sağlık sorunları düşünülerek (savaştıkları yerlerde yeterli cerrahların olmayabileceği ve güven sorunu nedeniyle) icat edilmiş bir teknolojik üründür. Elbetteki başta Türkiye gibi teknolojinin son hızla tüketildiği ülkeler varken adamlar neden bu cihaza piyasa yaratmasınlar ki? Bakın kendileri reform yasalarından dışlamışlar bile. Ülkemizde laparoskopi bu kadar ilerlemişken, aynı işi kat be kat pahalıya , hem de kıtalararası değil de yan odadan yapmak ne kadar rantabl bence bir kez daha düşünmek lazım !!!
0
Cevapla
Osman Tansel Darçın
Sorunun cevabı: EVET, BAZEN EVET. Arkadaşlara şunu söylemek isterim ki tıp ve özellikle de cerrahi alanda endüstri yoğun bir uğraşı içinde. Tabii buna paralel olarak geliştirdikleri ürünleri dünya'ya satmak için büyük çaba gösteriyorlar. Tabii bu yeni ürünlerin birçoğu aşırı pahalı. Ülkemiz açısından düşünürsek, büyük bir mali kaynak ve döviz harcaması. Tabii ki klinikteki bu endüstriyel gelişmeye karşı değilim. Bazı uygulamalar gerçekten insan hayatını uzatmada, cerrahi mortalite ve morbiditeyi azaltmada önemli katkılarda bulunuyorlar (Örn: Hibrid cerrahi ameliyathaneler). Bazıları ise bence masraf kapısından başka bir şey değil. Hiç yararı yok diyemeyiz belki. Ancak sağladığı yarar, yapılan masrafın yanında çok küçük kalıyor. Bunun en tipik örneklerinden birisi de bu robot olayı. Bence bu aşamada klinisyen ya da cerrah bir yandan hastasını düşünürken, bir yandan da milliyetçi olmalı. Yapılan masrafla, sağladığı yararı iyi tartmalı ve firmaların gazına gelmemeli. Değilse bu işlere harcanan her kuruşta yetimin hakkı var. Bunu aklından çıkarmamalı. Saygılarımla.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir