Medimagazin logo

Ebola krizi: Liberya'daki salgın 'yavaşlıyor'

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Ebola virüsünün en fazla etkilediği ülke olan Liberya'da salgının "yavaşladığını" açıkladı.
Kaynak: BBC TÜRKÇE
Ebola krizi: Liberya'daki salgın 'yavaşlıyor'
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

WHO Genel Başkan Yardımıcısı Bruce Aylward, Ebola virüsüyle mücadelede başarı elde edilmekte olduğunu söyledi, ancak krizin hiçbir şekilde sona ermediğini vurguladı.

Örgütün son açıklamalarına göre, küresel düzeyde Ebola vakası sayısı, son rapordan bu yana 3000 daha arttı ve 13 bin 703'e ulaştı. Geçen Cumartesi ise, Ebola vakalarının sayısı 10 bin 141 olarak açıklanmıştı. Dr. Aylward, kısa bir sürede bu kadar büyük artışın, yeni vakaların duyurulmasından değil, verilerin, eski vakalarla güncellenmesinden kaynaklandığını belirtti.

Eboladan ölenlerin sayısı ise 4920 olarak verildi. Bu ölümlerin 10'u dışında hepsi Liberya, Sierra Leone ve Gine'de meydana geldi.

Liberya Kızılhaçı, geçen hafta 117 ceset toplandığını açıkladı. Eylül ayındaysa bir haftada toplanan ceset sayısı 315 olmuştu. Tedavi merkezlerinde de hasta yataklarının boşaldığı bildiriliyor.

Dr. Aylward, "Liberya'daki eğilimin doğru olduğu ve gerçekten de bir yavaşlama görüldüğü anlaşılıyor. Salgına karşı alınan önlemler sonuç veriyor mu? Evet, yeni vaka sayısında kesinlikle bir yavaşlama gözlüyoruz" dedi.

Hastalık hakkında halkın bilgilendirilmesi, tehlike yaratan alışkanlıkların değiştirilmesi için çok yoğun çaba harcandığını söyleyen Dr. Aylwar, ölülerin güvenli bir şekilde gömülmesi için de önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

Bununla birlikte kendilerine ulaşan bilgilerin hala incelendiğini söyleyen Dr. Aylward, "Birkaç gün içinde Ebola vakası sayısında ufak bir düşüş olması ile krizin tamamen sona ermesi arasında büyük fark var" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da Liberya'da kaydedilen ilerlemeyi övgüyle karşıladı ama "Bu hala ciddi ve büyük bir salgın. Daha yürünecek çok uzun bir yol var önümüzde" dedi. Hastalıkla, Batı Afrika'da, kaynağında savaşılması gerektiğini söyleyen Başkan Obama, "sorunu orada halletmezsek buraya gelecek" dedi.

Bu arada Güney Afrika'nın ilk siyah milyarderi Patrice Motsepe, Gine'deki Ebola ile mücadele çalışmalarına 1 milyon dolar bağışta bulundu. Maden kralı Motsepe, bu paranın, klinik çalışmalarına, sosyal seferberliğe ve ölümcül virüsün kontrol altına alınması için atılacak diğer adımlara destek olmasını umduğunu kaydetti.

ebola
krizi:
liberya'daki
salgın
'yavaşlıyor'
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir