Medimagazin logo

Sezaryen bu ülkede yasaklanıyor

Bizde uzun süre tartışılan ve nihayetinde devlet hastanelerinde sınırlama getirilen “Sezaryen doğum” Brezilya’da yasaklanacak.
Kaynak: GÜNEŞ
Sezaryen bu ülkede yasaklanıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; dünya genelinde doğumların en fazla yüzde 15’inin sezaryen ile yapılmaması gerekiyor. 2011 yılında ülkemizde, “Sezaryenle doğum yasaklansın” şeklinde konuşmalar başladığında hatta hükümet bu konu hakkında genelge hazırladığında muhalif sesler çıkmıştı. Yine de bilindiği üzere devlet hastanelerinde sezaryen ile doğum yaptırılmasına kısıtlama getirildi.  Bu sayede devlet hastanesinde bir yılda yüzde 40’larda olan sezaryen oranı kısa sürede yüzde 20’lerin altına çekilmişti. Kanun özel hastaneleri kapsamadığı için orada oranda değişiklik olmamıştı.

RİSKLİ BİR AMELİYAT

Şimdi aynı tartışma Brezilya’da yaşanıyor. Ülkelerinde sezaryen ile doğum oranın yüzde 85’i bulduğunu söyleyen Brezilya Sağlık Bakanlığı, buna ‘dur’ demek istiyor. Brezilya’da sezaryenin fazla tercih edilmesinin nedeninin kadınların fiziğinin bozulmasını istemiyor olması olarak gösterildi. Bu duruma ateş püsküren Sağlık Bakanlığı, bu tür ameliyatın kadın açısında sağlıklı olmadığı gibi bebek açısından da büyük riskleri olduğunu dile getirdi. Çünkü sezaryenle dünyaya gelen bebekte solunum sıkıntısı olma riski daha fazladır.  Alerjik hastalıklara daha yatkındır ve en önemlisi obezite riski artar.

DOKTORLAR İSTEMİYOR

Uzmanlar, “Bebek için doğum sonrası komplikasyon riskleri, sezaryende daha fazladır. Akciğer yetmezliği, kat kat fazla görülür” diyor. Brezilya hükümeti sezaryenle doğuma hastane ve doktorların sıcak bakma nedenini maddi olarak nitelendiriyor. Çünkü normal doğum ortalama 6 saat sürerken sezaryen ile doğum sadece bir saat sürüyor. Yani hastanede aynı gün içerisinde çok daha fazla doğum yaptırılabiliniyor. Hiçbirşeyin insan sağlığından daha önemli olamayacağını söyleyen Brezilya hükümeti yakında sezaryenle doğumu zorunlu olmadıkça yapılmaması şeklinde yasaya bağlamayı planlıyor.  

sezaryen
bu
ülkede
yasaklanıyor
Yorum (7)
boran
Sağlık sistemini sağlık kartellerine devret, para babalarına peşkeşle, tazminat davaları uydur, sonra o niye böyle bu niye böyle. SEZARYENDE DAHİL TÜM TIBBİ İŞLEMLERDEN PARAYI DOKTORLAR DEĞİL SAĞLIK KARTELLERİ KAZANIR, BUNU ANLAYIN ARTIK. MUAYENEHANELERDE 500-1000 TL YE YAPILAN BU AMELİYAT ARTIK ÖZEL HASTANELERDE 4000-15000 ARASINDA YAPILIYOR.
0
Cevapla
dr cmyl
kendimize bir rol modeli belirlesek artık.her ülkeden işimize geleni örnek göstermektense. avrupa mı ,amerika mı ,brezilya mı yoksa değerli yorumcumuzun memleketi frankfurt mu bize uygun karar versek kanun çıktı mı herşey kolay olacaktır nasılsa
0
Cevapla
Umut Dilek
Artan sezaryen oranlarının hep sadece doktor kaynaklı olduğu mu düşünülüyor. Bir iş, hizmet talebi olduğunda o talebe uygun bir çözüm oluşturulur. Bu oranlar kanunla yönetmelikle düşürülemez. Türk toplumu 1970-80'lerin toplumu değil insanlar garantici ve sıfır sorun istiyorlar ve kendilerince de bilgisizliğin bir sonucu olarak sezaryen talebi ile size ulaşıyorlar. Bu oranları nasıl düşürürüz. Çok basit hasta ve ailesinin bilgilendirilmesi, ebe eğitimi, doğum kliniklerinin koşullarının insani hale getirilmesi, 24 saat çocuk hastalıkları uzmanına ulaşabilmek ve gebelere insanca doğum analjezisinin uygulanması. Görülüyor ki bunların % 70'i hizmeti sağlayan kurumun insan kaynakları ve alt yapısı ile ilgili. Kanuni bir düzenleme yapılacaksa ceza kanunu ve borçlar kanunda da yapılacak ayağı yere basan değişiklikler olmalı.
0
Cevapla
kazı kazancı
bu işi önlemenın yolları,normal doğuma fazla puan fazla para,ebelere daha çok destek ve eğitim,halkı bilinçlendirme,tüm doğumlar epiduralle olmalı ve ağrı skoru azaltılmalı,,,
0
Cevapla
Ayşe Turan
Sezaryen konusunda çok doğru yorumları okuyunca yazmak sorumluluğu hissettim. Tıp öğrencisi KD rotasyonumda bilgisiz ebelerin çok kötü davranışlarına şahit olmuştum. 25 doğum kendim kesi ile yaptım. Ebelerin daha ilk doğumunu yapan gencecik annelerin üzerine oturarak doğumu hızlandırmaya çalışmaları, kadınların hayat boyu yırtıklarla yaşamaları... dehşet verici .. yurt dışında 2 doğum epidural anestezi ve normal doğum kendim yaşadım.Fevkalade birer tecrübe oldu. 3. Doğumda kendi ülkemde çok korktuğum için sezeryan oldum. Epidural ile eğitilmiş kaliteli personel, insanca medeni davranış, normal doğumu ülkemize kazandırır. Annelerimize insanca doğumu sağlayalım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir