Medimagazin logo

Suriyeli doktor 'ölüm aşısı'nı anlattı

Suriye'nin İdlib kentinde aşı yapılan çocukların hayatını kaybettiği "o an"ları, çocukları yaşama döndürmeye çalışan doktor anlattı.
Suriyeli doktor 'ölüm aşısı'nı anlattı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kentin Serakib ilçesindeki Şifa Hastanesinde görevli Doktor Süleyman Ebu Ahmed, AA muhabirine yaptığı açıklamada, köylerde aşı yapılan çocukların tamamının hastanelerde tedavi altına alındığını söyledi.

Çocuklara yapılan kızamık aşısında seyreltici olarak su yerine "atrakuryum" maddesinin kullanıldığı ifade eden Ebu Ahmed, faciaya sahne olan günü şu sözlerle anlattı: "Hastanemize aşı sonucu ölen bir çocuk getirildi. Daha sonra bazı köy ve yerleşim yerlerinden de bilincini kaybetmiş 50 kadar çocuk getirildi. Ailelerine çocukların durumun sorduk, aşı sonucu bu hale geldiklerini söylediler. Araştırmalarımız sonucu ilaca su yerine atrakuryum maddesi karıştırıldığını belirledik. Atrakuryum öldürücü maddedir. Hastanemizdeki tüm doktorlar çocukları kurtarmak için seferber oldu. Ancak hastaneye kaldırılan 15 çocuk hayatını kaybetti."

Ebu Ahmed, yüzlerce ailenin çocuklarına yapılan aşı sonrası hastaneye başvurduğunu, erken teşhis yapılan çocukların hayati tehlikeyi atlattığını dile getirdi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Suriye'nin İdlib kentinde kızamık aşısı yapılan 15 çocuğun ölümünün, atrakuryum isimli maddenin yanlışlıkla kullanılmasından kaynaklandığını açıklamıştı.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada, 16 Eylül'de meydana gelen olayla ilgili yapılan araştırma sonucunda, çocuk ölümlerinin, anestezilerde kas gevşetici olarak kullanılan atrakuryum adlı maddenin aşı sırasında yanlışlıkla seyreltici olarak kullanılmasından kaynaklandığı sonucuna varıldığı belirtilmiş, zehirlenmeden dolayı 15 çocuğun öldüğü İdlib'de, 50 çocuğun daha aşıdan etkilendiğini bildirmişti.  

Yerel yetkililer, çocukların ölmesinin ardından, DSÖ ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) öncülüğünde düzenlenen kampanyayı askıya almıştı.

suriyeli
doktor
'ölüm
aşısı'nı
anlattı
Yorum (2)
muzaffer gencer
biz hastane şartlarında bulamıyoruz atrakuryumu surıye köydeki aşılama çalışmalarında nasıl buluyor.muhtemelen aşı malzemelerini tedarik edenlerin kusurudur
0
Cevapla
Alişan Yıldıran
Gerçekden ilginç ötesi bir durum. Aşıyı sulandırmak için atrakuryum kullanılmış? Böyle gayr-i ciddi bir uygulama ve izahati kabul edelim mi? Amacını 'dünyanın sağlık meselelerinde liderlik, norm ve standartları belirleme, delile dayalı politika üretme, teknik alt yapı hazırlama ve eğilimlerin takibi' olarak açıklayan (http://www.who.int/about/en/) bir kurum enjeksiyon hazırlamayı bile beceremiyor?! Nedense bu tür olaylar sadece sahipsiz zavallı insanlar üzerinde oluşuyor, hiç bir zaman avrupalı, amerikalı WASP insanlarda olmuyor? Atrakuryumla enjeksiyon yapan kişilere karşı bu kurumun yaptırımı ne olacak acaba, neden bu konuda elle tutulur, vicdani bir açıklama yapmaya tenezzül buyrulmuyor? Adı geçen kurum o zavallı çocuklara bir damla su vermeyi düşünmüyor bile. Bu kerameti kendinden menkul kuruma bakılırsa 2000 yılında 562000, geçen yıl ise 122000 çocuk kızamıkdan ölüyormuş! Ancak bu rakamlar tahmini (avami tabirle atmasyon) rakamlar. Yıllardır konuyu takip ediyorum bu konuda yapılmış tek bir gerçek araştırma yok. Üstelik kızamıkdan öldüğü söylenen çocuklar iyi bir çocuk hekimi tarafından değerlendirilse görülecekdir ki bu çocuklar açlık ve susuzlukdan ölmüştür. Değerli halkımızı, yetkilileri ve hekimlerimizi bu kurumun açıklamalarına karşı dikkatli olmaya davet ediyorum.
6
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir