Medimagazin logo

Tıp öğrencilerinin iç hastalıklarıyla ilgili görüşleri değişti

ABD’de dâhiliyede uzmanlık yapmak isteyen tıp öğrencisi sayısı azaldı. 1990’da dâhiliye alanında uzmanlık yapmak isteyen öğrenci oranı yüzde 9 iken, 2007’de bu oran yüzde 2’ye düştü
Kaynak: MEDİMAGAZİN DIŞ HABERLER - Doç. Dr. Çağatay BARUT
Tıp öğrencilerinin iç hastalıklarıyla ilgili görüşleri değişti
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

“Archives of Internal Medicine” dergisinin 25 Nisan 2011’de yayınlanan sayısında yer alan bir makaleye göre, 1990 yılıyla karşılaştırıldığında 2007 yılında tıp öğrencileri dâhiliye kariyerini potansiyel olarak daha anlamlı görüyor ancak öğrencilerin büyük bölümü başka dallara yöneliyor.

Söz konusu çalışmada Amerika Birleşik Devletleri (ABD)’nin birinci basamak iş gücünü karşılamakla ilgili ciddi sorunları olduğu belirtilirken, artan yaşlı nüfusunun sağlık ihtiyaçlarını karşılamakla ilgili hazırlıklarının yetersiz olduğuna dikkat çekiliyor.

New York Üniversitesi Tıp Fakültesinde çalışan Dr. Mark D. Schwartz ve arkadaşları, son sınıftaki tıp öğrencilerinin öğrenci karakteristikleri, uzmanlık alanı tercihleri ve dâhiliye algılarının sorgulandığı ulusal çapta yapılan iki araştırmanın sonuçlarını değerlendirdi. 1990 yılında yapılan ankete 16 tıp fakültesinden bin 244 öğrenci, 2007 yılında yapılan ankete de 11 tıp fakültesinden bin 177 öğrenci katıldı.

Her iki ankete katılan öğrencilerin yaş, medeni durum ve ailevi durumları benzer çıkarken, 2007’deki ankete daha fazla sayıda kadın tıp öğrencisinin katıldığı ve öğrenimleriyle ilgili borç durumları sorgulandığında 1990’da kişi başına 63 bin dolar civarında bir borcun söz konusu olduğu, bu rakamın 2007’de 101 bin dolar düzeyine çıktığı gözlendi.

Dâhili branşlara (bütün yan dallar ve pediatri de dâhil olmak üzere) yönelmek isteyen öğrencilerin oranı her iki araştırmada da benzer bulundu. Bu oran 1990’da yüzde 24 olurken, 2007’de yüzde 23 olarak belirlendi. Bununla birlikte genel dâhiliyede uzmanlık yapmak isteyen öğrencilerin oranı 1990’da yüzde 9 iken, bu oranın 2007’de yüzde 2’ye gerilediği görüldü.

Bunlara ek olarak birinci basamakta çalışma isteği 1990’da yüzde 57 düzeyinde iken, 2007’de bu isteğin yüzde 33’e gerilemesi dikkati çekti.

Çalışmanın yazarları, genel dâhiliye iş gücünün yeniden yapılandırılması için öğrencilerin dâhiliye ile ilgili deneyimlerinin artmasına yönelik çalışmaların okullarda yetersiz olduğunu belirtirken, bu alana yönelik bir reform ile alanı seçeceklere eğitimin cazip hale getirilmesinin önemli olduğunu, ayrıca ücretlerin iyileştirilmesinin de gerekli olduğunu ifade ettiler.

tıp
öğrencilerinin
hastalıklarıyla
ilgili
görüşleri
değişti
Yorum (3)
cengiz
bu abd lilerin kafası hiç çalışmıyor.çağırsınlar bizim sağlık bakanını 2 günde halleder.tabi 2 gün demokrasi ve insan haklarında tatil yapmaları gerekiyor.
0
Cevapla
erkan cüre
bu performans sistemi dahiliyeyi bitirdi. Dahiliye uzmanı hastanenin en çok çalışan en ağır hastalarına bakan en az dönerini alan gece acile mekik dokuyan kişisidir. İsteyen varsa hala yazsın dahiliyeyi. Biz de pişman olduk ama vakit geçti
0
Cevapla
Uzm
Bir hocamız "dahiliye fil mezarlığıdır" derdi bir şey anlamazdım. Bir gün belgeselde "fil öleceği zamanı bilir ve gider fil mezarlığına yatar" deyince anladım.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir