Medimagazin logo

Aspirinle ilgili ezber bozan rapor

Doktorlara, kalp rahatsızlıklarıyla bağlantılı inme vakalarında aspirin vermeleri tavsiye ediliyordu. Ancak yeni araştırma aspirinin sanıldığı kadar etkili olmadığını gösterdi. Doktorlara inme riskini artıran kalp rahatsızlıkları için hastalarına düzenli olarak aspirin vermemeleri söylendi.
Kaynak: ntvmsnbc
Aspirinle ilgili ezber bozan rapor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İngiltere'de Institute of Health and Care Excellence (NICE) bu ay sonunda yürürlüğe girecek ve doktorlara tavsiye niteliğinde bir rapor hazırladı.

Rapor, kalp hastalıklarına bağlı ritim bozukluğu olarak bilinen atrium kasılması hastaları için ‘’Warfarin’’ ve benzer kan seyreltici ilaçların verilmesini tavsiye etti.

İngiliz Kalp Vakfı'na göre, tavsiye şimdiden birçok doktor tarafından uygulanmaya başlandı.

Atrium kasılması, kalbin normal fonksiyonlarında çalışmasını engelleyip kan pıhtılaşmasına ve sonrasında inme riskinin artmasına neden olan, çok sık rastlanan bir kalp rahatsızlığı.

Bu hastalığın yarattığı inme riskini azaltmak için aspirin yıllardır doktorlar tarafından öneriliyordu. Fakat aspirinin diğer ilaçlara kıyasla etkisinin çok daha az olduğu ortaya çıktı.

NICE’ın İngiltere için hazırladığı rapora göre, günlük olarak alınan aspirinler bazı hastalar için faydalı ancak hastaların büyük çoğunluğu için bu geçerli değil ve alternatif ilaçlar verilmeli.

NICE’ın aspirine karşı tavsiye ettiği ilaçlar ise Warfarin ve yeni bir tip oral antikoagülan oldu.

İngiliz Kalp Vakfı Tıbbi Direktörü Profesör Peter Weissberg, eğer erken teşhis edilmeyip kan pıhtılaşmasını önleyecek ilaçlar verilmezse atrium kasılmasının inmelerin oluşmasında yüksek bir rol oynacağını söyledi.

Weissberg NICE tarafından önerilen Warfarin ve yeni tip oral antikoagülan ilaçlarının inmeleri önlemekte aspirinden daha etkili olduğunu da öne sürdü.

Weissberg aspirinin yine de önemli bir ilaç olarak değerini koruduğunu belirterek, "Aspirin kullanmaya devam eden hastalar, ilacı bırakmak veya değiştirmek konusunda doktorlarına başvurmalı" dedi.

Cardiff Üniversitesi Profesörü Peter Elwood da, aspirin kullanımının doktorlara danışılmadan bir anda bırakılmasının sakıncalı olabileceğini söyledi.

aspirinle
ilgili
ezber
bozan
rapor
Yorum (3)
Hekimsel
Kendi de çevirisi de antika haber. Zira atrium kasılması dediği atrial fibrilasyon olmalıydı; aspirin de artık ne yüksek ne düşük riskli hastalara önerilmiyor. Ya warfarin/ yeni antikoagülan vereceksin ya da hiçbirşey. İngiliz antikalığı işte.. Bilineni kendileri bulmuş gibi reklamını yapıyorlar
1
Cevapla
İBRAHİM MUMCUOĞLU
"KES/KOPYALA MAGAZİNCİLİĞİ" BU MEDİMAGAZİNİ HAZIRLAYANLARIN "MEDİ"Sİ DÜŞMÜŞ MAGAZİNE BAŞLAMIŞLAR VEYA ARALARINDA HEKİM YOK HER HALDE. AF'DE ASA KULLANAN DÜNYADA NÖROLOG VEYA KARDİYOLOG VAR MIYMIŞ Kİ "NICE" BÖYLE UYARIDA BULUNMUŞ. BİZ BİLMİYORUZ İNGİLİZLER AF'DE ASA KULLANIYORLARMIŞ!. BİRDE DALGA GEÇMİŞ: KULLANAN VARSA DA BIRAKMASI DİYE.
0
Cevapla
hasan ekim
Malesef ülkemizde de aspirin bolca reçete ediliyor. İngilizler haklı. Ancak, Rivaroksaban gibi yeni çıkmış henüz yeterli verinin olmadığı ilaçları tavsite etmesi ise garip. Bence en iyisi Coumadin tedavisine devam edilmesidir. Yapay kalp kapaklarında da warfarin yani coumadin düzenli kullanıldığından uzman kalp damar hekimi değerlendirmeden bu tip ilaçlar ezbere kullanılmamalı. Düzenli laboratuvar takibi yapılmalıdır. Medimagazin'i hekimler gibi hastalar ve toplumun büyük bir kesimi de okuduğundan bence AF yerine atriyum kasılması denmesi uygun olmuş. Toplumu aydınlattığı içinde yararlı. Malesef aspirin herkes tarafından bolca kullanılıyor, halbuki ciddi yan etkileri olabilecek bir ilaç olarak değerlendirilmelidir.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir