Medimagazin logo

Bir dişhekimi bu kadar işlemi bir günde nasıl yapar?

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkanı Taner Yücel, daha iyi bir genel sağlık için ağız sağlığının geliştirilmesinin şart olduğunu belirterek, "Ülkemizde, insanımızın yüzde 90'nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur" görüşünü savundu.
Bir dişhekimi bu kadar işlemi bir günde nasıl yapar?
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Yücel, Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda alınan kararla böbrek, ağız ve göz hastalıklarının bulaşıcı olmayan hastalıklarla ortak risk faktörlerine sahip oldukları ve bu anlamda ortak mücadele edilmesi gerektiğinin vurgulandığını anımsattı.

Yücel, "Daha iyi bir genel sağlık için, ağız sağlığının geliştirilmesi şarttır. TDB ve odaları olarak 2013 yılından itibaren bu konuyu, meslektaşlarımızla genel tıp uzmanlarıyla ve yetkililerle birlikte ele alıp, topluma kazandırmayı hedeflerimizin en önemlisi olarak seçtik" ifadesini kullandı.

Çalışmaların sonuçlarını gelecek yılki 20. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi'nde açıklayacaklarını bildiren Yücel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizde, insanımızın yüzde 90'nın üzerinde tedaviye muhtaç diş eti hastalıkları, diş çürükleri ve diş eksikliği mevcuttur. 65 yaş üstü insanımızdaki dişsizlik oranıyüzde 67'dir. 0-11 yaş grubunda DMFT (Çürük, kayıp, dolgulu diş) oranı 5,7'dir. Yani her çocukta 6'ya yakın tedavi edilmesi gereken  dişeti sorunu, diş çürüğü ve eksik diş vardır. Dünya Dişhekimleri Birliği, bu oranın 1.0 olmasını istemektedir. Bizdeki bu oranın düşürülebilmesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere dişhekimlerinin ve toplumun duyarlılığına ihtiyaç vardır."

-Koruyucu tedavi

Sağlık Bakanlığı Ağız Diş Sağlığı Merkezlerindeki (ADSM) 7 bin 200, fakültelerdeki 3 bin 200 diş hekimiyle ağız diş sağlığı sorunlarının çözülmeye çalışıldığını ifade eden Yücel, bu merkezlerdeki poliklinik sayısının her yıl 3 milyon arttığını belirtti.

Bir diş hekiminin günde ortalama 4 krona, 0,7 bölümlü veya tam protez, 1,3 kanal tedavisi, 8 diş temizliği, 4 diş çekimi, 1,5 çocuk diş çekimine, 8 dolgu, 0.65 çocuk diş dolgusu işlemi yaptığına işaret eden Yücel, "Bilimsel verilerle değerlendirdiğimizde bir diş hekiminin bu kadar işlemi ancak 15,7 saatte yapabileceği ortaya çıkmaktadır. Kaldı ki günlük çalışma süresi gerçeği ile uyuşmamaktadır" görüşünü savundu.

15,7 saatlik çalışma içerisinde çocuklara harcanması gereken koruyucu tedavi oranının 1,8 gibi çok düşük rakamda kaldığına dikkati çeken Yücel, "Buradan da devletin koruyucu ağız diş sağlığına ne kadar az önem verdiğini, daha doğrusu önemsemediğini görüyoruz" ifadesini kullandı.

Kamunun ağız diş sağlığı hizmetleri için 2011 yılında toplam 1 milyon 337 bin lira harcadığını kaydeden Yücel, bilimsel verilerle hesaplandığında bu parayla sayılan tüm işlemlerin nitelikli yapılamayacağını ileri sürdü.

Yücel, ağız diş sağlığı hizmetlerinin daha iyi yürütülmesi için şu önerileri dile getirdi:

-Atıl durumda bırakılan 15 bin serbest çalışan dişhekimi ülkenin ağız diş sağlığı hizmetlerine dahil edilmelidir.

-Sağlık Bakanlığına bağlı kurumlar ağırlıklı olarak koruyucu ağız diş sağlığı hizmetleri  vermelidir.

-Dişhekimliği fakültelerinin altyapı ve öğretim üyesi ve akademisyen sorunu çözülmeden hızla artışı durdurulmalı ve fakülteler performans kıskacından kurtarılarak, gerçek görevi olan bilimsel araştırma ve eğitim çalışmalarına yönlendirilmelidir.

bir
dişhekimi
bu
kadar
işlemi
bir
günde
nasıl
yapar?
Yorum (16)
Frankie Bellevan
çok yakında diş hekimliğini de bitirecekler. ülkemizde sağlıkla ilgili hiçbir bölüm ne yazık ki önem taşımıyor ve değeri yok. acil servisler geceyarıları diş ağrısı çeken hastalarla kaynıyor. diş tedavisine yeterli zaman ayrılamadığı için yapılan tedaviler de kaliteli olmuyor ve sorun tam çözülemiyor. ağrıdan kurtulmak için hastalar tedavi edilebilecek dişlerini çektiriyorlar.
0
Cevapla
ercan saka
yani sayın baskanımız söyleye söyleye dilinde tüy bitti..boşa çırpınıyor...kimsenin umrunda değil.. aslında halk için sağlık için hükümetin oy kazanımı acısından diş hekimi muayenehanelerinden hizmet alımı çok akılcı bir yatırımdır.ama neden böyle bir sey yapılmıyor ilginc???
0
Cevapla
meriç tuna
bizden hiçbir sey olmaz,eczacıların bile sgk anlaşması var bizim yok. diş hekimleri olarak bizler en saf sağlıkçı grubuyuz
0
Cevapla
şahin öztürk
Bunu performansı çıkaranlara sormak lazım..Bana sorarsanız bu sistemde daha fazla para almak için yapılır....Biraz daha sıkın bakın türk hekiminden daha neler çıkar.....!!!!
0
Cevapla
murat 41
eczacıların bile var derken?kendinizi üst düzey falan mı sanıyosunuz?mesleki üstünlüğünüz falan mı var eczacılardan?..herkes yerini bilsin size dil uzattığımız yok siz de bize bu şekilde hitap etmekten vazgeçin..örnek verirken de bu şekilde örnek vermeyin!
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir