Medimagazin logo

'Bitkisel ürün' diye satılan maddeler ölüme götürüyor

Uyuşturucu tacirleri esrar, eroin, kokain gibi geleneksel 'zehirler' yerine henüz yasaklanmamış maddeleri piyasaya sürerek gençleri zehirliyor.
Kaynak: ZAMAN
'Bitkisel ürün' diye satılan maddeler ölüme götürüyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

İnternette 'bitkisel ürün' adı altında satılan JWH-018, JWH-073, JWH-019, 2C-T-2, 2C-T, 2C-P isimli uyuşturucu maddeleri esrardan 4 kat daha etkili ve zararlı. İstanbul Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Akyan Canberk kısa sürede bağımlılık yapan bu uyuşturucu türlerinin kişiyi ölüme kadar götürdüğünü söylüyor.

Sanal ortamda gübre, bitki çayı ve baharat görünümünde paketi 50-60 Euro'ya satılan JWH-018, JWH-073 ile JWH-019 maddeleri sentetik yani yapay uyuşturucular. Bu ürünlerin içinde sentetik esrar ya sıkılarak ya da emdirilmiş şekilde bulunuyor. 2C-T-2, 2C-T, 2C-P maddeleri ise özellikle merkezî sinir sistemini etkileyen psikotrop maddeler. Prof. Dr. Akyan Canberk bu uyuşturucu türlerinin kullanıldıklarında vücutta gevşeme, rahatlama, enerji verme, olaylar karşısında vurdumduymazlık oluşturduğunu belirtiyor. Bu uyuşturucu maddelerinin aldatıcı bir keyif vererek insanın çevresinde hayalî bir dünya oluşturduğunu dile getiren Canberk, çok kısa bir sürede bağımlılık yaptığını ifade ediyor.

KISA SÜREDE ÖLÜME YOL AÇABİLİR

Canberk, "Bir tabletle başlayan kişi, günde 5-6 tablet almaya başlıyor ve dozunu artırıyor. Kullanılmadığında kramplar, titreme, mutsuzluk, halsizlik, çarpın­tı, uyuyamama, bilinç bozuklukları ortaya çıkıyor ve kişi kendini kontrol edemeyip kullanmaya devam ediyor. Bu maddeler beyin ve kalpte ağır hasarlara yol açıyor. Esrar ve diğer uyuşturucu türlerinden çok daha tehlikeliler. Madde alkolle birlikte alındığında kısa bir sürede kişiyi ölüme kadar götürebiliyor." diyor. Canberk, bu maddelerin merkezî sinir sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra felç, ani kalp krizlerine yol açtığını söylüyor. Bu uyuşturucu ürünlerini bırakmanın çok zor olduğunu belirten Canberk'e göre bazı davranışlar kişinin uyuşturucu maddesi kullandığına işaret ediyor. Sinirlilik, huzursuzluk, mutsuzluk, saldırganlık, para çalma gibi tutumlar sergileyen kişi, uyuşturucu ürünü kullanıyor olabilir. Ailelerin, çok dikkatli olmaları ve çocuklarını sürekli kontrol etmeleri gerekiyor.

'bitkisel
ürün'
diye
satılan
maddeler
ölüme
götürüyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir