Medimagazin logo

Günde 20 bin köylünün ilacı ayağına gidiyor

Mobil eczaneler, vatandaşın ilaç çilesini bitirdi. Türk Eczacılar Birliği ile yapılan anlaşma sonucu her gün yaklaşık 20 bin hastanın ilacı evine gönderiliyor. Aile hekimleri köyleri tek tek dolaşarak hastaları muayene ediyor. Aile Sağlık Merkezleri'ne döndüklerinde yazdıkları reçeteleri o ildeki eczaneye iletiyor. Eczaneden de ilaçlar hastanın kapısına kadar götürülüyor.
Kaynak: ZAMAN
Günde 20 bin köylünün ilacı ayağına gidiyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Geçmişte ilaca ulaşmak için gecenin üçünde kuyruklara giren sigortalı hastanın ilacı artık kapısına kadar gidiyor. Devlet, vatandaşın istediği eczaneden ilacını almasının önünü açarken kırsal bölgelerde imkân bulunmayan halkın ihtiyaç duyduğu ilaçları ayağına kadar götürüyor. Şubat 2011'de Türk Eczacılar Birliği ile 40 il için yapılan protokol sonucu her gün ortalama 20 bin vatandaş, mobil eczanelerle ilaca ulaşıyor. Diğer yandan dünyanın en pahalı ilaç satışlarının yaşandığı Türkiye'de yapılan indirimlerle hem vatandaş hem devlet kazandı. Türkiye'de 2002'den önceki 7 yılda ilaç kutusu yüzde 24 artarken, fiyat artış oranı yüzde 170 oldu. 2002'den bu zamana kadar ise ilaç kutusundaki artış yüzde 122 olurken, fiyat artışı sadece yüzde 21'de kaldı.

Geçtiğimiz yıl ilk kez Kütahya'da başlayan 'mobil eczane' uygulaması 2011 ile birlikte ülke geneline yayıldı. Uygulamayla aile hekimleri köyleri tek tek dolaşarak vatandaşları tedavi ediyor. Aile Sağlık Merkezleri'ne döndüklerinde ise yazdıkları reçeteleri o ildeki anlaşma gereği sırası gelen eczaneye iletiyor. Daha sonra vatandaşın ayağına götürülüyor.

Türkiye'de ilaç fiyatları 2004 yılı Mart ayına kadar maliyet artı kâr modeline göre belirleniyordu. Bu durum ilaç fiyatlarında yüksek kârlı satışların egemen olmasına neden oluyordu. Fakat Mart 2004'ten sonra referans fiyat uygulamasına geçildi. Yeni sisteme göre Türkiye'de ilaç fiyatları, AB üyesi 5 ülkedeki fiyatlar referans alınarak belirlenmeye başlandı. Bu süreçten günümüze kadar 200 kere toplu ilaç indirimi uygulandı. 2003 yılında 95 liraya pazarlanan kolesterol ilacı 'zocor fort', bugün 10 liraya satılıyor. Aynı şekilde 34 liraya satılan antibiyotik ilacı 'augmentinin' bugün 10 liradan vatandaşa gidiyor. Vatandaşın son yedi yılda ilaç ve tedavi giderlerini kendi karşılama oranı yüzde 32'den yüzde 15'lere düştü. Bunun yanında Türkiye, ilaç yolsuzluğunun önüne geçebilmek için İlaç Takip Sistemi'ni (İTS) devreye soktu. Bir ilaç, üretimden vatandaşa ulaşıncaya kadar yakın takibe alınıyor. Türkiye'de sağlık giderlerinin yaklaşık yüzde 42'si ilaç harcamalarına giderken, 2010'da 14,6 milyar lira olan ilaç bütçesi 2011 için global bütçe anlamında 15,6 milyar olarak belirlendi.

Mobil eczane ile 40 ilde 2 milyon hastaya ulaşıldı

Mobil eczane, hayata geçirildiği günden bu yana 40 ilde 2 milyon kişiye ulaştı. Günlük 20 bin kişiye ilaç ulaştırdıklarını söyleyen Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Aile Hekimliği Daire Başkanı Savaş Akbıyık, "Amacımız yıl sonuna kadar bu uygulamayı 81 ile yaymak ve eczaneye ulaşmakta sıkıntı yaşayan 5 milyon vatandaşımızı mobil eczane kapsamına almaktır. Vatandaşımızdan çok ciddi memnuniyet yönünde geri bildirimler alıyoruz. Memleketimizin doğusundan batısına ilaca ulaşmakta sıkıntı yaşayan herkesin bu sorununu çözdük. Vatandaşımız artık reçetesindeki ilaçları almak için dolmuşa otobüse binip evinden uzak yerlere gitmek zorunda kalmıyor." diye konuştu.

günde
20
bin
köylünün
ilacı
ayağına
gidiyor
Yorum (5)
bedrettin alyamaç
Aynı yerde 3-4 eczane varsa bu ilaç alım adaletini nasıl sağlayabiliyorsunuz..bakanlık hasta ilacını istediği eczaneden alır diyor... ne dersiniz merak ettim de.......
0
Cevapla
ali06
sevgili bedrettin abi, eczanesi olmayan kırsal yerleşim yerlerinde yazılan reçetelere ait ilaçlar bölge eczacı odası ve sağlık müdürlüğünün koordinasyonunda eczanelerden limitli olarak eşit tutarlarda alınıyor.sırada olmayan eczane verdiğinde sgk karşılamıyor.bunla alakalı bır protokol var.
0
Cevapla
UYGAR TANDOĞAN
adalet maalesef sağlanamıyor.çünkü sağlık müdürlüğü doktorlara gönderdiği yazıda ilacı istediği eczaneden almak isteyen hastanın reçetesine mobil kaşesi basmayın,normal reçete olarak düzenleyin deniyor.böylece hasta doktor hizmetini mobil alıyor ama ilacıkendisi alabiliyor.mobil sırasındaki eczane de reçete kaybına uğruyor.misal 3 kerede limitini dolduracakken 8 kerede dolduruyor.yani fazladan harcadığı benzin ve zaman zarar hanesine yazıyor.yani böyle olursa mobil hizmeti vermek isteyen eczacı cezalandırılıp,mobil hizmet vermek istemeyen eczacı da ödüllendiriliyor.madem hasta eczaneye gidebiliyor,o zaman mobil hizmete ne gerek var?
0
Cevapla
harun tezel
dünyanın hiçbir ülkesinde hiçbir ilaç böyle sorumsuzlukla şeker gibi yok mobil araçla,yok siparişle hastaya gönderilmez, amerikada çalıştım. sokakta fenalaşan hastaya yolda yürüyen doktor müdahale bile yapamıyor,yeterli ekipmana sahip olmadığı için önce zarar vermemek asıl olan.bizim ülkede ilaçlar hastanın ayağına gidiyor diye övünülüyor,zaten ilaç reçete ettirmek hastanın isteği ile,5 yıldır aynı ağrı kesiciyi kullanan ve böbrekleri çürüyecek diye ilacı yazmayan bilinçli akıllı doktora yumruk atan da bu ülkede yaşıyor.birde ilacı hastanın ayağına götürmekle övünen bir hekim kitlesi var.bu hasta bu ilacı kullanacaksa ve bu iş için bir araç görevlendirecek kadar çok ilaç varsa bundan utanmalıyız,birşeyler yanlış çünkü..bu ilaçları kim anlatacak,kaç günde kesilecek,ilaç kullanmak çok zararlı bunları kimse neden anlatmıyor.basın zehiri..bağaz enfeksiyonu için antibiyotik ver,sonra antibiyotiğe bağlı ishali kesmek için başka ilacı ver,sonraki ilacın yan etkisi mide ağrısı,onu kesmek için 3-4 mide ilacı yaz,mide ilacının yan etkisi ....derken şimdiden oldu 4-5 reçete ve herbiri 100tl olsa,oldu 500 tl işte sana ZARAR,HEM HASTAYA HEM DEVLET BÜTÇESİNE.YAZIK ÇOK YAZIK
0
Cevapla
harun tezel
peki çözüm nedir?hep eleştirmekle olmaz:hastalar ilaçlarını kendi paraları ile alacaklar.hertürlü tetkik imkanı,ambulans imkanı,dr muayene ücretsiz olacak,fakat sadece belli ilaçlar dışındaki(gerçekten hastalığı belli tetkiklerce ispatlanmış olan,kanser,şeker hastalığı,kalp yetmezliği...gibi heyet raporu ile ispatlanmış hastalıkları devlet karşılayacak,onlarıda sgk sık sık tetkikleri kontrol edecek )diğer tüm ilaçları yok başım ağrıdı,yok ishalim var,yok midem ağrıyor,yok ayağım ağrıyor gibi günlük şikayetleri karşılayan ilaçları devlet hiçbir şekilde karşılamayacak bakın o zaman gerçek hasta ve gerçek ilaç nasıl ortaya çıkacak.hem devletimiz büyük paralardan kurtulacak ve gerçekten hasta olanlara yönelecek,hem de hastalarımız bilmedikleri ilaç yan etkilerinden korunmuş olacak.1 tane ağrı kesici ile idare etmeyi öğrenecek,her boğaz ağrısına da antibiyotikle tedaviye gerek olmadığını görücek,saygılar
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir