Medimagazin logo

Hekimlerin cerrahi branşlara ilgisi azalıyor

İlkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonuçlarına göre, Türkiye'de hekimler daha çok dermatoloji, göz ve radyoloji gibi cerrahi gerektirmeyen bölümlere yöneldi.
Hekimlerin cerrahi branşlara ilgisi azalıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ÖSYM'nin 2015 ilkbahar dönemi Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) sonucu 3 bin 854 aday 2 bin 859 kontenjan için tercih yapma hakkı kazandı. Bu adaylardan 2 bin 690'ı aldıkları puanlara göre en uygun tercihlerine yerleştirildi, 169 kontenjan ise boş kaldı.

TUS'da ilk 100'e giren adaylardan 23'ü dermatoloji, 18'i göz hastalıkları, 16'sı radyoloji, 12'si fiziksel tıp ve rehabilitasyon bilim dallarını tercih etti.

Başarılı öğrencilerin tercihlerinde cerrahi gerektiren bilim dallarına yer vermemesi nedeniyle bu branşlardaki yerleştirme puanları da düştü.

Türk Cerrahi Derneği Genel Başkanı ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Erbil, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cerrahi branşların zor ve riskli olduğunu söyledi.

Türkiye'de normal komplikasyonların bile basın aracılığıyla kamuoyuna "hekim hatası" olarak yansıtıldığını öne süren Erbil, "Tabii biz 'hekim hata yapsın' demiyoruz, yapmasın. Ancak cerrahi ağır bir ihtisas. Hekime karşı da son yıllarda artan şiddet var. Özellikle bu cerrahi branşlarda yaygın. Ölen arkadaşlarımız bile oldu. Bu nedenle hekimler 'Ben niye başımı derde sokayım, riski olmayan branşı seçerim' diyor" ifadelerini kullandı.

- "Tıbbi davalar için ihtisas mahkemeleri kurulmalı"

Tıbbi davalar için özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerektiğini vurgulayan Erbil, "Türkiye'de bu tür davalara ceza mahkemeleri bakıyor. Ancak her vaka kendi içinde özeldir. Bu tür davalara bakacak özel ihtisas mahkemeleri kurulması gerekir" diye konuştu.

Türk Nöroşirürji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Suat Öktem ise hekimlerin ortalama 24 yaşına kadar süren öğrencilik dönemlerinde bütün branşlarda eğitim aldıklarını ve bunların zorluklarını yakından gördüklerini kaydetti.

Cerrahinin zor olmasının yanında riskli de bir branş olduğunu ifade eden Öktem, çeşitli nedenlerle cerrahi branşlara ilginin azaldığını belirterek, "Eskisi kadar cerrahi branşlara ilgi gösterilmiyor. Bizim çocukluğumuzda çok ciddi kalp, beyin ve genel cerrahi ameliyatları yurtdışında yapılırdı. Şu anda Türkiye'de yapılmayan ameliyat yok. Burada dünyanın en iyi cerrahları var, çok tecrübeliler" dedi.

Hem tıp hem de hukuk fakültesi mezunu meslektaşları bulunduğunu kaydeden Öktem, hekimlere yönelik açılan davalara bu kişilerin de içinde olduğu özel mahkemelerin bakması gerektiğini savundu.

hekimlerin
cerrahi
branşlara
ilgisi
azalıyor
Yorum (13)
ali muslu
Yakın Gelecekte(10 yıl) Genel Cerrahi ve Kadın Doğum Uzmanını mumla arayacaklar.Hatta yalvaracaklar.Ama iş işten geçmiş olacak.Müstehaktır, müstehaklara.Anlayana...
0
Cevapla
RKTR
Şikayetler için mahkeme öncesi ön değerlendirmenin bir faydası da şu olacaktır: Hastanın ölümünde veya gördüğü zararda DİREKT YAKINLARININ DA SORUMLULUĞU OLABİLİR. Hastanın bizzat kendisinin de ciddi ihmalleri bulunabilir. Ve ÇOĞU ZAMAN BÖYLEDİR, inanın. Bunların tesbit edilmesi, ve eğer bir dava olur ise yargısal makamlara bildirilmesi şarttır. Dolayısıyla; para almak için doktora saldıranlar ölümden veya zarardan bizatihi mesul iseler, bu resmi olarak dökümante edilmeli, Yargı kararını verirken bunu da dikkate almalıdır. Tabii bunlar Batı’da olan şeyler. Gerçekte bir 5. Dünya ülkesi olan Türkiye’ye kaç dekad sonra gelir, Allah bilir.
0
Cevapla
tıp doktoru
aslında bu trend 10 senedir var. ben sınava girdiğimde de (2005) dermatoloji, göz hastalıkları, radyoloji, fizik tedavi ciddi yükselişteydi. kısacası Türkiye'de değil riskli branş doktorluk yapmak dahi akıl karı değil, bizim millet öfkesini kontrol edemiyor, sıranızı bekleyin dediğiniz birisi size küfredebilir, hatta bıçakla saldırabilir.
0
Cevapla
bigmücahid2002
Ali Muslu bey, devlet kadro açtıkça cerrahi ve kadın doğumu yazan hep olacaktır ama 50 puanın altı alır ancak. Bu da idealist olmayan kadroların bu kıymetli yerleri doldurmalarına neden olacak haliyle. Bu da çok önemli değil bu Cerrahlar hastaya dokunmaya korkacak , risk almaya korkacak , herkes topu birbirine atacak ; olan vatandaşa olacak ; bir de malpraktis yasasından nasibini alan şanssızlara. Ben anlamıyorum , lise talebelerinin elinin altında artık internet var ; bu siteleri bulup bunları ogrenmiyorlar mı? Ben lisede iken bu siteyi okusam hayatta tıp yazmazdım. Ama her sene birinciler tıp yazıyor. Benim zamanımda bile Birinciler tıp yazmazdı, hayret. Şimdi geldiğimiz şu ortamda bir genç tıp yazıyor ise üstüne de cerrah oluyor ise hiç ağlamaya hakkı yok !
0
Cevapla
metin kurşunoğlu
cerrah olmak=25 sene okumak + ömür boyu gece gündüz ameliyat cerrah ortalama geliri=5-10 bin ortalama basında geçen tazminat miktarları=500.000-1.500.000 zorunlu mesleki sigortanın ödediği oda yılda sadece tek davada ki yılda tek ameliyat yapan cerrah var mı? maksimum değer=400-450.000 şimdi bu şartlar altında cerrah olmak isteyenler el kaldırsın
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir