Medimagazin logo

İşte ilaç pazarının parlayan yıldızı

IMS Health Türkiye Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, onkolojinin önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen tedavi alanı olacağını kaydetti. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilaç sektörünün zor bir dönemeçten geçtiğini dile getiren Akyıldız, son yıllarda sektördeki büyümenin birinci basamak tedaviden uzmanlık alanlarına kaydığını ifade etti.
Kaynak: MEDİMAGAZİN
İşte ilaç pazarının parlayan yıldızı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

IMS Health Türkiye Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız, “Onkoloji, önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen tedavi alanı olacak” dedi

 

Türkiye’nin 2014 yılında ilk 15 büyük ilaç pazarı içinde olacağı, onkolojinin önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen tedavi alanı olacağı bildirildi.

 

IMS Health Türkiye Genel Müdürü Dr. Ali Akyıldız’ın Türk Eczacıları Birliği (TEB)’nin yayını Mised’in Mart 2011 sayısında yayınlanan makalesinde, değişen dünya ve Türkiye ilaç pazarında dinamikler incelendi.

 

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ilaç sektörünün zor bir dönemeçten geçtiğini belirtilen Akyıldız, özellikle dünya ekonomik krizinin etkisiyle birlikte, ödeme yapan kuruluşlardan kaynaklanan kısıtlama politikalarının sonucunda sektörde büyük daralmalar yaşandığını dile getirdi. Buna karşın, Türkiye’nin de içinde bulunduğu 20’ye yakın ülkede ilaç sektöründe hızlı bir büyüme olduğunu anlatan Akyıldız, son yıllarda sektördeki büyümenin birinci basamak tedaviden uzmanlık alanlarına kaydığını, yüksek cirolu ürünlerin artık piyasada boy göstermediği bir döneme girildiğini söyledi.

 

Akyıldız, “Özellikle gelişmiş ülkelerde çok büyük cirolara ulaşmış ürünlerin patent süreleri önümüzdeki yıllarda tamamlanıyor ve piyasaya yeni girecek moleküllerin bu patent süreçlerinin dolmasından kaynaklanacak satış kayıplarını karşılayamayacağı şimdiden görülüyor. Tüm ülkelerde çeşitli uygulamalarla eş değer ürün kullanımı destekleniyor. Eş değer ürün üreten firmaların ağırlığı buna bağlı biçimde küresel olarak artıyor” dedi.

 

 

Pazar küçüldü ama, büyüyecek

İlaç sektörünün gelişiminde Türkiye’nin küresel gelişime uygun olarak ilerlediğine dikkat çeken Dr. Ali Akyıldız, sektördeki yapısal değişikliklerin etkisi, Hükümet’in uyguladığı sağlık politikası ile birleşince uzun yıllardan beri ilk kez 2010 yılının ikinci yarısında ilaç pazarının hacimsel olarak küçüldüğünü kaydetti. Akyıldız, tüm bunlara rağmen bunun kısa süreli bir daralma olduğunu tahmin ettiklerini, ekonominin büyümesine paralel olarak nüfusun yaşlanmaya başlaması, toplumun sağlık konusunda artan bilinçlenmesi, ilaç ve hekime ulaşımın artmasını destekleyen kararlarla da birlikte Türkiye’de ilaç sektörünün büyümeye devam edeceğini söyledi.

 

Dr. Akyıldız, şunları dile getirdi:

“Bu büyüme, gelişmekte olan diğer ülkelerin gerisinde kalsa da, 2014 yılında Türkiye ilk 15 büyük ilaç pazarı içindeki konumunu koruyacaktır. Onkoloji, önümüzdeki 5 yıl içinde en hızlı büyüyen tedavi alanı olacak. Yeni fiyat yönetmeliği ve yeniden yapılandırma politikası, geri ödemesi yapılan ilaç sayısının ve genel anlamda ilaç sektöründe kârlılığın azalmasına yol açıyor.

 

Kârlılık maliyeti düşürmek ve ilaç firmalarının sahra teşkilatlarını yeniden yapılandırarak daha uzman hastane ekiplerine doğru yönelmeleri gerekecek.”

 

 

Alternatif tanıtım yolları bulunur

Dr. Ali Akyıldız, Tam Gün Yasası’nın ve diğer kısıtlamaların etkisiyle hekime ulaşımın zorlaşmasının, firmaları alternatif tanıtım metotlarına yönlendireceğini ifade etti. Sektörde bir yandan eczanelerin genel ilaç pazarlama ağı içindeki konumlarının güçlendiğine, azalan kârlılıkla birlikte artan maliyetin eczane sayısını ve eczacılığı olumsuz etkileyeceğine dikkat çeken Akyıldız, “Aile hekimliği sistemine geçiş genel olarak ilaca ve doktora erişimi artırırken, İlaç Takip Sistami ve MEDULA uygulamaları ile geri ödemelerdeki ilaçların kontrollü yazılımı çok yakından takip edilip, tüketimde tasarruf geliştirilecek. 2010 yılını takip eden yıllarda ilaç bütçesinin aşımı durumunda yeni fiyat kısıtlamaları ile tüketimin kontrolü olası görülüyor. Bu arada, birçok yeni çok uluslu orijinal ve eş değer üreticisi ilaç firmasının Türkiye pazarına giriş konusunda ilgilerinin devam edeceğini görüyoruz” dedi.

ims verileri
ilaç
onkoloji
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir