Medimagazin logo

Lazer ve IPL uygulamaları hekimler tarafından yapılmalı

Son yıllarda cilt sağlının korunması, estetik ve kozmetik tedavilerde dermatoloji alanında uygulanan son teknolojiler, dünya ülkeleri ile eş zamanlı olarak Türkiye’de de başarı ile uygulanıyor. Bu yenilikler arasında yer alan uygulamalardan biri de birçok deri hastalığının tedavisinde ve yanı sıra estetik amaçla da kullanılan lazer ve fotoepilasyon (IPL) cihazları.
Lazer ve IPL uygulamaları hekimler tarafından yapılmalı
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Lazer ve IPL cihazları, özellikle epilasyon, cilt gençleştirme, damarsal lezyonların tedavilerinde, cilt lekeleri, çil, siğil, yara izleri, cilt çatlakları, akne, gül hastalığı, mavi-yeşil dövmelerin çıkarılması, vitiligo, sedef, atopik dermatit gibi hastalıkların tedavisinde uygulanıyor. Ancak hekim kontrolünde yapılmayan lazer uygulamaları, özellikle ciltte ileri dereceye kadar ulaşabilen yanık, kalıcı iz ve lekelenmelere yol açabiliyor.


Bu uygulamalar, vücutta bulunan benlerin üzerine yapıldığında "deri kanseri oluşumu" gibi geri dönüşü olmayan yan etkiler oluşturabilir. Bu nedenle, lazer ve IPL’in derinin özellikleri konusunda tıbbi eğitimi olmayan kişiler tarafından tek başına, kontrolsüz şekilde yapılmaması önem taşıyor. Hekim kontrolünde yapılmayan uygulamalar, yan etkilerin oluşma olasılığını artırıyor.


Uludağ Dermatokozmetoloji Günlerinde Türk Dermatoloji Derneği Genel Sekreteri Doç.Dr.Emel Erdal Çalıkoğlu 'Doğru ve güvenilir bir tedavi programı ve uygulanacak cihazın tipine, Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi veya dermatoloji uzmanlarının karar vermesi gerektiğini’ belirtti.

Hekimin, ilk uygulamada uygulanacak enerji dozunun hastada yarattığı reaksiyonu gözleyerek, buna uygun olarak her hastaya özel cihaz, enerji dozu, uygulama sıklığı ve yöntem seçimi gibi kararlar verdiğini belirten Doç.Dr.Çalıkoğlu  ‘Tedavi planlaması ve cihazın ayarları yapıldıktan sonra, uygulama hekim veya onun gözetiminde güzellik uzmanı/estetisyen tarafından yapılabilir’ dedi.

Avrupa’da Lazer Uygulamaları Hekimlere Emanet

Doç.Dr.Emel Erdal Çalıkoğlu şöyle konuştu:
‘Tedavi sonrasında hastanın takibi, dermatoloji veya plastik rekonstrüktif ve estetik cerrahi uzmanı bir hekim tarafından yapılmalıdır. Nitekim, Avrupa ülkelerinde de yasal olarak tüy dökmek için kullanılan lazer epilasyonunun dahi estetisyenler değil, yalnızca yetkili doktorlar tarafından uygulanmasına karar verilmiştir.
Lazer epilasyonunun estetisyenler tarafından kullanımı Fransa ve İsviçre'den sonra Lüksemburg'da da yasaklanmıştır. Bu yasağın tüm Avrupa ülkelerini kapsaması için çalışmalar devam etmektedir. Düzenlemeyle birlikte artık kırışıklık ve istenmeyen tüylerin azaltılmasında kullanılan lazerler yalnızca yetkili hekimler tarafından yapılabilecektir. Bakım merkezleri ve estetisyenler, artık lazer operasyonu işlemi yapamayacaktır’

Türkiye’de de uygulama hekimlerin kontrolüne bırakıldı
Türkiye’de de istenmeyen tüylerin yok edilmesinde yaygın olarak kullanılan IPL ve lazer tedavilerinin yasal olarak sadece doktor diploması olan kişilerin ya da bu kişilerin gözetiminde çalışan eğitilmiş personelin yapabileceğini belirten Doç.Dr.Emel Erdal Çalıkoğlu şöyle devam etti:

Öte yandan mevcut yasalara göre güzellik salonları tıbbi işletme değil ve içlerinde herhangi bir tıbbi işlem yapılamaz. Ancak yapılan tüm bu yasal düzenlemelere rağmen, güzellik salonlarında hekim kontrolü gereken bu tip uygulamalar yapılıyor. Yasaya göre, güzellik salonlarında botoks, dolgu, PRP, iple yüz germe uygulaması gibi tıbbi estetik ve kozmetik işlemleri sadece tıp doktorları tarafından ve yine tıbbi tedaviler olan lazer ve IPL tedavileri ise doktorların gözetiminde olmak üzere sağlık işletmesi olarak tanımlanan poliklinik, tıp merkezi, özel hastane ve muayenehanelerde uygulanabiliyor. Biz Türk Dermatoloji Derneği olarak belediyeler tarafından yapılan bu denetimlerin daha sıkı yapılmasını ve Sağlık Bakanlığının bu konuya el atmasını istiyoruz.'

lazer
ve
ipl
uygulamaları
hekimler
tarafından
yapılmalı
Yorum (2)
Adnan Öbek
Ülkemizde inşaat projesini mühendis değil de teknisyen çizebilir mi ? HAYIR.. Maliye ye Muhasebeci denetimi ve onayı olmadan Gelir Verg.Beyannamesi verebilir misiniz ? HAYIR.. Pilotluk için yeterli eğitim almadan size uçak kullandırırlar mı HAYIR.. Örnekler çoğaltılabilir. Sn. Sağlık Bakanı, Lütfen sağlık işlemleri hakkında Bakanlıkta çalışan bilgisiz yetersiz karar vericileri denetleyiniz. Dermatoloji ve Plastik Cerrahi Uzmanlarının yapması gereken işlemleri 2 aylık sathi kurslarla , kerameti kendinden menkul belgeyle yapmaya kalkanlara müsaade etmeyecek düzenlemeleri hemen yapmaları talimatını vermelisiniz. Her gün çok sayıda lazer yanıkları, peeling lekeleri, vs. ile gelen hastalarımız olmaktadır. Sorumlusu sn Bakanlık yetkilileridir.
0
Cevapla
Füsun Töre
Son zamanlarda güzellik salonu, güzellik-estetik tabelalı ne olduğu belirsiz mekanlardan ve merdiven altı kaçak işletmelerden epilasyon komplikasyonlarına, çok sayıda dövme silme işlem sonrası skarlar ve keloidler de eklendi. Denetimlere uzman bilirkişiler de katılmalı. Sağlık müdürlüklerine de bu salonlarla ilgili denetim yetkisi ve sorumluluk verilmeli. Polikliniklerin bir kısmı güzellik merkezinden dönüştürme ve ruhsat için genellikle emekli bir pratisyen hekim diploması kullanılmış ama hekim lazerle ilgili pek bilgiye sahip değil. Komplikasyonlu hastalardan öğrendiğimize göre, estetisyenleri dövme silme tedavisi (!) yapıyor...
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir