Medimagazin logo

Prof. Dr. Canan Karatay'dan kadın doğumculara cevap: Kadın doğumculardan çok daha iyi bilirim

Pierre Dukan, Karatay diyeti için ‘Yağla zayıflamak mümkün değil’ yorumunu yaptı. ‘Karatay zaten bir diyet değil beslenme şeklidir’ diyen Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay, yağın değil şekerin vücuda zararlı olduğunun altını çizdi.
Kaynak: MİLLİYET - Esengül Demirbaş
Prof. Dr. Canan Karatay'dan kadın doğumculara cevap: Kadın doğumculardan çok daha iyi bilirim
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Karatay Diyet önerisinin sahibi iç hastalıkları ve kardiyoloji uzmanı Prof. Dr. Canan Efendigil karatay, Dukan’ın diyetinin sahibi Dr. Pierre Dukan’ın “Karatay’ın yağlara izin veren diyet önerisi beni rahatsız etti. Yağla nasıl zayıflanabilir ki, mümkün değil” şeklindeki eleştirisine cevap verdi. Karatay, “Dukan diyeti ilk devrede yalnız protein öneriyor. Yalnız protein yediğin zaman vücut birden bire çöküyor. Karatay zaten diyet değil sağlıklı beslenme biçimi. Dukan fındık, fıstık hiç vermiyor. Onlar kalp hastalığını, şeker hastalığını, damar sertliğini önlüyor. Bilmiyor da ondan konuşuyor” dedi.

Yağ ve protein gerekli’
Son yapılan araştırmalardan Dukan’ın haberdar olmadığını düşündüğünü belirten Karatay, “İnsan vücudunda hücre yapısı yüzde 60 sudur, yüzde 20 proteindir, yüzde 19’dan fazlası da yağdır. Yüzde 1’den aşağısı ise karbonhidrattır. Sağlık için protein ve yağ oranı belirli bir oranda vücuda girmesi lazım.
Dukan diyetini 4 evreye bölmüş ilk devrede yalnız protein öneriyor. Yalnız protein yediğin zaman vücut birden bire çöküyor. Kilo veriyorsunuz ama vücudun metabolizması alt üst oluyor. Çünkü bu kilo almak demek, yağların birikmesi demek. Karatay zaten diyet değil sağlıklı beslenme biçimi. Dukan fındık, fıstık hiç vermiyor. Onlar kalp hastalığını, şeker hastalığını, damar sertliğini önlüyor. Bilmiyor da ondan konuşuyor” dedi.

‘Gelişmeleri bilmiyor’
Sağlıklı yağların, doğal köy tereyağı, sızma zeytin yağı ve doğal balık yağı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Karatay, hastalıkların sebebinin Omega 6 dediğimiz çok çabuk bozulan bitkisel yağların fazlalığından olduğuna dikkat çekti. Dukan’ın hiç yağ önermediğini fakat bunun da “Yağ yersen yağlanırsın” görüşünden çıktığını vurgulayan Karatay, “Böyle bir görüş yanlış. Artık gösterildi ki yalnız trans yağ dediğimiz bozuk yağlar tehlikeli.


Geçen sene İsveç Sağlık Bakanlığı artık az yağlı diyet uygulaması önerisini reddettiğini belirtti. Çünkü hastalıkların sebebi yağlar değil, şekerlerdir. İnsülin şekeri yağ olarak depo edilir. Yağ, yağ olarak depo edilmez. O zaman Dukan’ın bu çalışmalardan haberi yok, beni ilgilendirmez. Kolestrol yağ değildir, tehlikeli de değildir. İyi ve kötü kolestrol diye birşey yoktur. Her zaman iyidir ve hayatidir. Düşük kolestrol ölüm sebebi. Kolestrol ve hayvansal yağ kalp hastalıklarını önler” diye konuştu.

‘Doğum yaptırabilirim’
Hamilelerde şeker yüklemesi yapılmasını doğru bulmadığı için kimi televizyon kanallarında kendini eleştirenlere de Karatay şu şekilde yanıt verdi:

“Hamilelerde normalde gebelik hormonları olduğu için, plasante dediğimiz çocuk eşiğinden de hormonlar salgılanır. Vücut gebeliğe ve vücut gelişimine hazırlanır. Bu hormonlar genelde insülin direnci yapan hormonlardır. İnsülin gebelerde yavaş yavaş ay ilerledikçe yükselmeye başlar.

Kadın doğumcular bana ‘Çizmeden yukarı çıktı’ diyorlar. Ben dahiliye, iç hastalıkları ve kalp hastalıkları uzmanıyım. Gebelikte meydana gelen insülin ve metabolik bozukluklarını da iç hastalıkları uzmanının konusudur.


Ben bir kadın hekim olarak, doğum yapmış bir ana olarak hamileliğin ne demek olduğunu, hamilelikte yaşanan sıkıntıların ne olduğunu erkek olan kadın doğum hekimlerinden çok daha iyi bilirim. Nasreddin Hoca damdan düştükten sonra ‘Siz bana bir tane damdan düşeni bulun’ demiş. Ben mecbur kaldığım zaman zorunlu şartlarda doğum dahi yaptırabilirim.


Doğum fizyolojik bir olaydır. Cerrah olmadığım için kürtaj ve sezeryan ameliyatı yapamam. Bu nedenle hamilelerin 24 haftadan sonra yükselen kan değerleri insülini mutlaka olur. Vücuttaki hormonal değişiklikliğin sonucudur.


Kadın doğum meslektaşımın söylediği gibi hamilelerde insülin eksikliği yoktur. Bilakis insülin fazlalığı vardır. Yani pankreas insülin üretemez değildir. Pankreas fazlasıyla insülin üretmektedir.

Bu nedenle hamilelere şeker yüklemesi yapmak 50-75 gram saf şeker yüklemek ağızdan vermek tehlikeli ve zararlıdır. Anne karnında 2,5 gram bir bebeğin pankreası ve kalbi daha gelişmektedir.

Durum böyleyken 2,5 kilo bir bebeğe 50-75 gram toksit gram şeker veremezsiniz. Şeker yüklemesi yapılan yüzde 80’ini fenalaşıyor.


Bu nedenle gerek İsviçre de gerek Fransa’da anne çocuk zarar görmesin diye şeker yüklemesi yapılmaz. Ben tetkik yapılmasın demiyorum. Anneyi ve çocuğun zarar görmeden yapılan tetkikler yapılsın istiyorum. Bu tetkiklerin en önemlisi kanda insülin hormonunun bakılmasıdır.”

prof.
dr.
canan
karatay'dan
kadın
doğumculara
cevap:
kadın
doğumculardan
çok
daha
iyi
bilirim
Yorum (11)
aydin sinal
Gercekten anlamiyorum;Profosör Karatay neyi ispat etmek istiyor,kendinimi?,savundugu fikirlerimi?diger prof.lerin bilgisizligimi? Eger kendini ispat etmek istiyorsa zaten 50 bin dolari torbayla cöpe biraktiginda ispat etmisti.Savundugu fikirlerimi?:bu fikirleri Almanyada 80 cente satilan haftalik TV.programi mecmualarin en arka sayfalarinda yemek ve diyet tarifleri olarak vardir,yeni degildir her hafta yüzlerce basilir ama okunurmu? bilmem.Diger profosörlerin bilgisizligini ispat etmek istemesine gelince;Türkiyede ilmi veya mantik cercevesinde tartisma kurallari olmadigi icin kedinin kendi kuyrugunu kovaladigi gibi fasit daire icinde dönülür sadece suclama,inkar,polemik yapilir.sonunda kavga cikar,haaa tv reyting alir reyting reklam para demektir derseniz O baska.selamlar
0
Cevapla
Tam Gum
Türkiye gibi ülkelerde kanunlar yetersiz olduğundan kamu sağlığı hakkında saçmalayan kişiler hakkında yeterli yaptırım bulunmamaktadır. Buna ilave olarak akademisyen veya uzman ünvanı alan kişiler için periyodik yeterlilik sınavları da olmadığından durumun dramatikliği artmaktadır. Bilgisizlik ve belki de üzerine eklenen demansif tablo bu prof ünvanlı kişinin utanç verici beyanatları yapabilmesini olanaklı kılmaktadır.
0
Cevapla
alikus
Ülkemizde herşeyi bilenlerin sayısı ne kadar arttı.!! Okumamış veya az okumuş olupta herşeyi bilenlere acıyorum da okuyupta herkesin herşeyi bilemeyeceğini anlamayanlara ne yapmak lazım bilemiyorum.. Eğer birkaç kitap okuyarak bir konunun uzmanı olunabiliyorsa, o zaman fakülteleri kapatalım uzmanlık diplamalarını rafa kaldıralım, birkaç makale veya kitap okuyarak tv lerde ahkam kesmenin, halkın kafasını karıştırmanın cezası olmalı.....
2
Cevapla
y.yılmaz
çocuk doktorlarıda bebek ve çocuktan olmalıdır Karatay a göre onlar daha iyi anlar
0
Cevapla
hasan ekim
Tüm bunlar normal bir insanın beslenmesi içindir. Ama hastalık olunca işin boyutu değişir. Aşırı yükselen biyokimyasal parametreleri normale getirmek gerekir. Çünkü beden denilen fabrikanın işlemesini düzeltmek gerekir. Bugün için tedavi kanıta, uzman görüşüne vs bilimsel bilgi birikimlerine bağlıdır. Har olgunun ayrı değerlendirilmesi gerekir. Trigliserid seviyesi aşırı artmış neredeyse pankreatit gelişecek bir hastaya yağ yüklenilmez. Zannedersem hoca normal insanların beslenmesini anlatmış. Bir arada ünlü bir farmakoloğumuz psikiyatrik ilaçları neredeyse yasaklayacaktı, Allahtan Doksat hoca bilimsel verilerle karşı çıkarak hekimleri aydınlattı. Kısacası hekimlik ince ayrıntılar gerektirir, herkesinde herşeyi bilmesi hem imkansız hem de gereksizdir. Paralarımızı canımızı çöpe bırakmamak dileğiyle sözümü bitiriyorum.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir