Medimagazin logo

Protezin ömrü 15 yıl

İlerleyen protez biyomekanikleri ve gelişen cerrahi teknikler sayesinde günümüzde özellikle kalça ve diz protez operasyonları artık çok sık yapılıyor.
Protezin ömrü 15 yıl
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Meydan Gazetesi'nde yer alan habere göre; kalça ve diz protezlerinin başarı oranları yüksek. Fakat daha seyrek yapılan omuz protezi operasyonlarında sonuçlar kalça ve dizdeki kadar başarılı değil. Bu nedenle fizik tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr.Cengiz Bahadır protez ameliyatları öncesi ve sonrası fizik tedavinin önemine dikkat çekiyor.

Fizik tedavi neden gerekli?

“Kalça ya da diz protezi düşünülen hastalarda eklemler ağrı nedeniyle az kullanıldığından o eklemi çalıştıran kaslar zayıflamıştır. Eklem hareketleri de genelde gelişen ikincil yumuşak doku problemleri nedeniyle kısıtlanmıştır” diyen Bahadır şöyle devam ediyor: “Eğer hasta bu halde fizik tedavi rehabilitasyon programına alınmadan operasyona giderse yapılan protez sadece ağrılarını giderir ve takılan protez eklemi etkili ve verimli bir şekilde kullanamayabilir. Halbuki operasyon öncesi uygulanan 15 seanslık bir fizik tedavi rehabilitasyon programı ile sertleşmiş dokular gevşetilir, eklem hareketleri mümkün olduğunca açılır ve kaslar kuvvetlendirilir. Bu özellikle normale yakın hareket açıklığı beklenen kalça protezi operasyonlarında daha da önemlidir.”

Protez operasyonları ne zaman yapılmalı?

Protez operasyonunun zamanı kişiye ve hastalığın derecesine göre değişebiliyor. Hastanın bozulan eklemi dolayısıyla yaşam kalitesi çok etkilenmemişse genellikle 65 yaşından önce operasyon önermediklerini belirten Bahadır, “Yaş ilerledikçe kalp, tansiyon gibi diğer sistem hastalıkları ortaya çıkabileceğinden ya da var olanlar ilerleyebileceğinden ameliyatın komplikasyon oranı artar ve başarı oranı düşer” diyor.

Gençlerde daha çabuk yıpranabilir

Başarılı bir kalça-diz protezi operasyonu geçiren kişilerin protezlerini aktivite derecesine göre 15-25 yıl kullanabileceklerini ifade eden Bahadır, “Özellikle genç hastalarda yapılan protezler bu kişilerde aktivite oranının yüksek olmasına bağlı olarak daha kısa sürede gevşeyebilir” diyor.

protez
protez ömü
protez operasyonu
fizik tedavi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir