Medimagazin logo

Reçete suistimaline dikkat!

SGK’nın sigortalı hastalar için getirdiği en fazla 4 ilaç yazma uygulaması iptal edildi
Kaynak: VATAN
Reçete suistimaline dikkat!
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Sınırsız ilaca kapı aralayan iptal suistimal ihtimalini doğurdu. Eczacıların karara tepkisi milyonlarca ilacın gereksiz yere alınıp evdeki raflarda çürüyeceği yönünde oldu.

Danıştay 10. Dairesi’nin verdiği kararla SGK’nın ilaç harcamalarını kontrol etmek amacıyla Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) yer alan “İstisnai durumlar hariç bir reçetede en fazla 4 kalem ilaç yazılır ve her kalem ilaçtan bir kutunun bedeli ödenir” hükmü durduruldu. Danıştayın verdiği kararla vatandaşlar reçetelerinde dört adeti geçen ilaçlara da para ödemeyecek. 6 Nisan’dan itibaren uygulamaya konan kararla birlikte 4 ilaç biçiminde sınırlandırma değil, hekimlerin reçeteye yazdığı kadar ilaç alınabilecek. Eczacılar ise danıştayın “sınırsız ilaç” kararına tepki gösterdi. Bakırköy Güngör Eczanesi’nin sahibi Eliz Kuyumcu, Kendilerinin daha çok kazanacağını fakat bu geniş imkandan faydalanmak isteyen vatandaşların ihtiyacı olmamasına rağmen ilaç alıp ilaçları evlerin raflarında çürüyeceğini söyledi.

‘Suistimaller olabilir’

Ankara Eczacılar Odası Genel Koordinatörü Çağatay Tümer ise, sağlıklı ve sağlam bir tedavi için iyi bir uygulama olduğunu belirterek, “ Vatandaş için güzel bir uygulama. Bundan önce hastalar, dördüncü kutudan sonraki ilaçları cebinden ödüyordu, artık 4 ilaçla sınırlandırma kalktı, vatandaş ilacın yüzde 20 olan fark dışında ilacı cebinden ödemeyecek. İnsanımız ilaçlara biraz düşkündür, bu uygulama sonrasında her rahatsızlığına ilaç alırsa uygulama suistimale dönüşür. SGK’dan bu karara bir itiraz bekleniyor, danıştayın verdiği karar tam olarak değişmese de üzerinde değişikliklerin yapılacağını bekliyorum. İlaç alma sınırının kaldırılması devlete de büyük bir bütçe gerektirecek, ‘4 ilaç’ sınırının getirilmesinin sebebi de zaten insanların gereksiz yere ilaç almamaları içindi. Herkes ihtiyacı kadar ilaç alırsa Danıştay’ın bu kararı güzel bir şekilde uygulanacaktır.”

reçete
suistimaline
dikkat!
Yorum (14)
Önder
Ne demek "4 ilaç’ sınırının getirilmesinin sebebi de zaten insanların gereksiz yere ilaç almamaları içindi." Hekimlerin tıp bilimi değil de hastaların istekleri ile ilaç reçete ettiğini mi demek istiyor. Bence bu hekimlere yapılan bir hakarettir. Hekim hastanın ihtiyacı olarak 2 kalem ilaç reçete ettiği halde 3. ve 4. kalem ilacı hasta kendisine hak olarak görüyordu ve bunu da eczaneler hastalara empoze ediyordu. Açıklama belki iyi niyetle yapılmış ama maksatını aşmış malesef.
0
Cevapla
burçak güneş
hekimlerin uygulaması genelde soyledır: gercekten tedavi için gerekli ilaçları yazdıktan sonra dur sana bi de agrıkesici vs yazayım dıye receteyı dörde tamamlarlar..defalarca mıde rahatsızlığı için gittiğim aile hekimi bana aynı zamanda agrıkesiciler recete etti..hadi ticari çıkarları gectim mide problemiolan bi insana nsaii recete edilirmi gereksiz yere..?
0
Cevapla
M. Akyol
Eczacı hanım! Reçeteye baktığında 4. kalem ilacı göremeyince '' doktorunuz keşke bir de ağrı kesici ekleseydi'' diyen eczacıları unuttunuz mu?
0
Cevapla
h.u
Keşke reçeteyi 2 kalem ile sınırlasalar Kesinlikle çok sevinirim. Ne kadar az ilaç okadar az angarya. Hatta elimden reçete yazma yetkisini alsalar keşke. Sorumluluk falan da kalmaz. İki dua okuyup, hastaya tatlı tatlı sırıtırım. Allah onların iyiliğini versin emi..
0
Cevapla
SKa
Eczacı hanım üzülmeyin, artık daha fazla mal fazlası alıp o mal fazlalarını reçetelerdeki ilaçların yerine vererek sırtımızdan bol bol kazanırsınız. afiyetle.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir