Medimagazin logo

Türkiye’de ağız diş sağlığı harcaması 15 dolar

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, “Kişi başı ağız diş sağlığı harcaması Avrupa Birliği Ülkelerinde yaklaşık 220 Dolar iken ülkemizde 15 Dolar civarındadır” dedi
Türkiye’de ağız diş sağlığı harcaması 15 dolar
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Kişi başı ağız diş sağlığı harcamasının Avrupa Birliği ülkelerinde yaklaşık 220 Dolar iken ülkemizde 15 Dolar civarında olduğu bildirildi.

Malatya Sağlık Müdürü Hacı Bayram Zengin, 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, ağız ve diş sağlığının önemini dile getirerek, "Ağız diş sağlığı hizmetleri başta diş hekimleri olmak üzere, ülkemizdeki yaklaşık 7 bin diş protez teknisyeni, diş protez laboratuarları, diğer sağlık çalışanları ve dental firmaların da dahil olduğu 1 milyar dolarlık gayrı safi hasılası ile dev bir sektördür. Ancak kişi başı ağız diş sağlığı harcaması Avrupa Birliği Ülkelerinde yaklaşık 220 Dolar iken ülkemizde 15 Dolar civarındadır. Bunun yanı sıra, Avrupa Ülkelerinde diş hekimlerine yıllık başvuru sayısı 5 iken Türkiye'de bu sayı sadece 0.7'dir. Buradan anlıyoruz ki, ülkemizde ağız diş sağlığı hizmetlerine olan ihtiyaç çok yüksek olmasına rağmen, bu hizmetlere olan talep o oranda düşüktür"ifadelerini kullandı.


"Diş sağlığımız için bol bol peynir, süt ve yoğurt tüketmeli, şekerli yiyecekleri tükürük akışının en yoğun olduğu ana öğünler sırasında yenmelidir. Sağlıklı ve güzel diş ve dişetleri için öğün aralarında da abur-cuburlar değil elma, havuç gibi iyi yıkanmış, taze meyve ve sebze ile beslenmeliyiz.

Kötü ağız hijyeninin yol açtığı diş çürükleri ve dişeti hastalıklarından korunmada öncelikle kişiler kendi sağlıklarının bilincinde olmalı ve bireylere düzenli fırçalama alışkanlığı, beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi ve düzenli olarak diş hekimine gitme alışkanlığının kazandırılması gerekmektedir.


Diş çürüklerini engellemenin başka bir yolu da dişlerin çürüğe karşı direncini artırmaktır. Diş yüzeylerine diş hekimi tarafından fluor uygulanması suretiyle dişler daha dirençli hale getirilir. Fluor birçok besinde doğal olarak bulunan bir elementtir. Fluor elementinin uygun dozda ve sürekli olarak ağız ortamında bulunması diş çürüğü oluşumunu engeller. Özellikle başlangıç halindeki çürüklerde diş minesinden kaybolan minerallerin tekrar kazanılmasını ve hasar görmüş diş dokusunun güçlenmesini sağlar. Bu kapsamda İlköğretim 1.Sınıf öğrencilerine Florjel uygulaması ve İl genelinde İlköğretim Okullarında ağız ve diş taraması yapılarak öğrencilere diş macunu, diş fırçası dağıtılarak Umudumuz olan çocuklarımızın daha sağlıklı dişlere sahip olması için "Gülümseyen Malatya " projesini başlattık"diyen Zengin, daha sonra şunları belirtti:

" 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası vesilesiyle bütün ebeveynlerimizi, öğretmenlerimizi, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarını, medya kuruluşlarını ve toplumumuzun tüm üyelerini ağız diş sağlığı konusunda duyarlı olmaya ve yetkileri olmadığı halde Diş hekimliği mesleğini icra ederek tehlike saçan kişilere karşı dikkatli olmaya davet ediyor ve Ağız diş sağlığı hizmetlerinin en iyi şekilde özveri ile yürüten başta Diş hekimlerimiz olmak üzere, diş protez teknisyeni, diş protez laboratuarları çalışanlarının ve diğer sağlık çalışanlarımızın 21-27 Kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftasını kutluyoruz."

türkiye’de
ağız
diş
sağlığı
harcaması
15
dolar
Yorum (1)
dişhekimi dentist
komik bir rakam bizdeki.tabi sağlık bakanı hariçten istediği kadar gazel okusun.ağız ve diş sağlığı hizmetleri bu ülkede sağlık sorunu olarak algınmıyor.
0
Cevapla
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir