Medimagazin logo

Veteriner hekimler Alkan'la devam dedi

Bu yıl 44’üncüsü düzenlenen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Büyük Kongresi’nde mesleğin bugünkü durumu, faaliyet raporları ve yapılması gerekenler değerlendirilirken; kongrenin ikinci gününde gerçekleştirilen seçimde Mehmet Alkan güven tazeledi
Veteriner hekimler Alkan'la devam dedi
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

ANKARA-Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nin 44. Büyük Kongresi, 27-28 Kasım 2010 tarihleri arasında Ankara Barcelo Altınel Otelinde yapıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ana muhalefet partisi lideri Kemal Kılıçtaroğlu’nun tebrik mesajları ile destek verdikleri kongrenin ilk gününde 43. dönem faaliyet raporu üzerine konuşulurken; ikinci günde yeni yönetimi belirleyen seçim maratonu gerçekleştirildi. Yapılan seçimin ardından Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Mehmet Alkan güven tazeleyerek yeniden başkan seçildi.

 

Yaklaşımımız farklı

Kongrenin ilk günü 43. Dönem Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Mehmet Alkan’ın konuşması ile başladı. Sözlerine mesleki açıdan zor bir dönemden geçtiklerini söyleyerek başlayan Alkan, konuşmasının büyük kısmında geçmiş dönemde yürütülen faaliyetleri özetledi.

Mehmet Alkan konuşmasının devamında, Mesleki geleceği etkileyecek önemdeki “Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı” ile “Gıda ve Tarım Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun Tasarısına” değinerek; içinde bulundukları kaotik ortamda Birlik olarak farklı bir tutum içerisinde olduklarını anlattı ve “Biri yasalaşan biri de yasalaşma aşamasında olan bu 2 temel yasa ve hayvancılıkta yapılan ithalat politikaları üzerinde elbette bizim de ciddi eleştirilerimiz var. Fakat bizim farkımız diğer meslek grupları gibi sübjektif bir yaklaşımla her 2 kanunun ruhunu bilerek veya bilmeyerek anlamazlıktan gelip, sadece birer istihdam olanağı olarak değerlendirmekten öte, Dünya gerçekleri, ülke gerçekleri ve bilimsel temellere dayanmaktadır” ifadelerini kullandı.

 

Yönetmeliklerdeki eksiklikler giderilmeli

Yönetmeliklerdeki eksikliklerin farkında olduklarını ve eksiklikleri tamamlamak amacıyla çalışmalar yürüttüklerini anlatan Alkan, “Et ve et ürünleri işleyen işyerleri, Su ürünleri işleyen iş yerleri, Süt ve süt ürünleri işleyen iş yerleri, Yumurta işleyen, depolayan veya ambalajlayan işyerleri,  Bal, polen, arı sütü, temel petek üreten iş yerlerinin denetim ekibinde mutlaka veteriner hekim bulunmasını sağlayacak düzenleme yapılmalıdır. Kanunda bulduğumuz diğer bir önemli yanlışlık da ilaç satışları bölümünde bulunmaktadır. 5996 sayılı Kanunun 13. Maddesi Birinci fıkrası; süs kuşları, akvaryum ve egzotik süs hayvanları satan yerlere de sadece bu hayvanlarda kullanılan veteriner tıbbi ürünlerin satışına izin verilmektedir. Bu iznin reçeteye tabi tıbbi ürünleri de kapsaması halinde hayvan sağlığı ve halk sağlığı açısından önemli problemlere neden olacaktır. Bu nedenle Yönetmelikte bu satış izninin vitamin ve yem katkı maddeleri gibi reçeteye tabi olmayan tıbbi ürünleri kapsaması sağlanmalıdır” açıklamasında bulundu.

Mehmet Alkan’ın konuşmasında yer verdiği bir diğer konu da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yapısını değiştirecek olan “Gıda ve Tarım Bakanlığı Yasa Tasarısı” oldu. yeni Gıda ve Tarım Bakanlığının yapısını çok önemsediklerini anlatan Alkan, Veteriner ve Gıda Hizmetlerinin bir Genel Müdürlük bünyesinde taşra teşkilatları ile birlikte örgütlenmesinin hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizdi.

 

Sorunların sebebi yanlış politikalar

Ülke olarak tercihlerde birtakım yanlışlar yapıldığını; ülke hayvancılığının gelmiş olduğu noktanın, gıda güvenliğindeki zaafların, yurttaşların yanlış ve yetersiz beslenmesinin ve veteriner hizmetlerinin ciddiye alınmamasının hep bu yanlışların sonucu olarak ortaya çıktığını belirten Mehmet Alkan, “Et ve kasaplık hayvan ithalatı konusundaki yanlışlıklar ile ilgili yapmış olduğumuz uyarıların bugün ne kadar geçerli olduğunu hep birlikle görüyoruz. Çünkü; Yıllardır dile getirdiğimiz hayvancılığımızın sorunları ve çözüm önerilerinin dikkate alınmaması ve yanlış uygulanan hayvancılık politikaları sonucu hayvan sayılarımızın özellikle koyun ve keçide çok büyük oranda azalmasına neden olunmuştur. Tüm bu gelişmelere karşın biz Türk Veteriner Hekimleri doğruları söylemekten bir an geri durmayacağız. Burada sevindirici olan şudur, memnuniyetle görüyoruz ki hemen hemen tüm meslektaşlarımız bu sorunları ve çözüm yollarını biliyor. Dolayısıyla bu tarihi süreçte bize büyük görevler düşüyor. Elbette ki donanımımızla, ülke severliğimizle, giderek artan dayanışma ruhumuz ve meslek bilincimizle bu misyonumuzu yerine getireceğiz” diye konuştu.

 

Eğitimde gerileme oldu

Gerçekleştirilen 44. Büyük Kongre’nin açılışında konuşan Mehmet Alkan, mesleki eğitim konusuna da değindi. 1969 yılına kadar tek veterinerlik fakültesi varken bugün Türkiye’de 18’i eğitim veren 21 fakülte bulunduğunu; bu rakam Almanya’da 5, İngiltere’de 6, Fransa’da 4, İspanya’da 10 ve İtalya’da 12 olduğuna dikkat çeken Alkan, “Burada üzücü olan 1993 yılında veteriner fakültesini kazanan öğrencilerin ülke genelinde ÖSS sonuçlarına göre yüzdelik dilimi yüzde 13–22 arasında değişirken fakülte sayısı arttıkça veteriner fakültelerinin yüzdelik dilimdeki yeri bir hayli gerilemiştir. 2006 yılı itibariyle ÖSS sonuçlarına göre veteriner fakültelerinin yüzdelik dilimleri yüzde 30–65 arasında yer almaktadır. Bugün var olan ve gelecek 30 yıldaki muhtemel gelişmelere projeksiyonlar yaparak hem sektörü hem de Veteriner Hekimliği mesleğini yeniden yapılandırmamız kanaatimce gereklidir. Veteriner Hekimlik eğitimi konusunda EAVEA’nın bünyesinde Avrupa’da Standardize olmuş bir değerlendirme sistemi bulunmaktadır. Her yıl yeni fakülteler bu değerlendirme sürecine başvurmakta ve değerlendirme sonucunda Akredite olmaktadır. 2 fakültemizin akredite olması elbette sevindiricidir. Ayrıca Dünya Veterinerler Birliği tüm Dünya genelinde eğitim ve fakülteler için küresel bir akreditasyon sistemi oluşturulması amacıyla çalışmalar yapmaktadır” açıklamasında bulundu.

 

Meslek örgütlerinin gücü, Türkiye’nin gücü

Meslek örgütleri, mesleki ihtisas dernekleri ve fakültelerin çok sayıda faaliyet yürüttüklerine de değinen Mehmet Alkan konuşmasının sonunda şunları söyledi:

“Bugün memnuniyetle görülüyor ki Veteriner bölge odalarımızın önemli bir kısmı çok yoğun ve fedakârca çalışıyorlar. Daha önce sadece İstanbul, Adana ve İzmir gibi birkaç odamız hizmet binasına sahipken, bugün 25 odamız kendi sahip oldukları binalarda hizmet veriyor ve 10’a yakın odamız ise kendi yerlerine sahip olabilecekleri ekonomik güce sahiptirler. Biz TVHB olarak bu odalarımıza elimizden geldiği katkıyı veriyoruz ve bundan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Benim kesin ve değişmeyen inancım şu ki, bizim bölge odalarımız ne kadar güçlü olursa biz o kadar güçlü oluruz. Fakültelerimiz, diğer meslek örgütlerimiz ve mesleki ihtisas derneklerimiz ne kadar güçlü olursa biz ülke ve meslek olarak o kadar çok mesafe kat edebiliriz. Evet, zayıf yönlerimizi ben de biliyorum. Basınla ilişkilerimiz yeterli değil, politik ve bürokratik lobimiz yok, halkımızı mesleğimizin önemi konusunda yeteri kadar bilgilendiremedik. Fakat hep birlikte bunları aşabileceğimize inancım tamdır.”

veteriner
hekimler
alkan'la
devam
dedi
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir