Medimagazin logo

YTÜ, ağrı kesiciden 200 kat daha etkili ilaç üzerinde çalışıyor

Yıldız Teknik Üniversitesi'nden iki araştırmacı, Ekvator bölgesinde yaşayan bir kurbağanın derisinden elde edilen iki molekülü sentezleyerek, parkinson, alzheimer ve şizofreni hastalığına yüzde yüz etkili olabilecek bir ilaç üzerinde çalışıyor
Kaynak: Sabah
YTÜ, ağrı kesiciden 200 kat daha etkili ilaç üzerinde çalışıyor
Abone Ol:
Medimagazin google abone ol

Yıldız Teknik Üniversitesi Organik Kimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nüket Öcal ile Doç. Dr. Çiğdem Yolaçan, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİ- TAK) desteğiyle, bugüne kadar çaresi bulunamayan alzheimer, parkinson ve şizofreni hastalıklarını yüzde yüz tedavi edebilecek ilaç sentezleri üzerinde araştırma yürütüyor. Doktora öğrencisi İrem Kulu ile yüksek lisans öğrencisi Aslı Köprüceli'nin de yer aldığı projede, 18 yıl önce Ekvator bölgesindeki "Ecuadorian" denilen kurbağa cinsinin derisinde saptanan maddenin, ağrı kesicilerden 200 kat etkili bir ilaç haline getirilmesi hedefleniyor. Bu amaçla, zehiri nedeniyle yararlanılamayan "Epibatidin" maddesi yerine, "Epiboksidin" ve "Tandospiron" adlı, daha etkin iki molekülün türevlerinden ilaç üretilmesine çalışılıyor.

'DÜNYADA İLK OLACAK'

Hastalık üzerinde daha etkili ve içeriğinde zehir bulunmayan yeni türevler keşfetmek için deneyler yapan araştırma ekibi, bu yılın dünyada "kimya yılı" olarak kutlanması nedeniyle çalışmalarını hızlandırdı. 2012'de tamamlanacak projenin fikir babası Prof. Dr. Öcal'a göre, bir yılda ciddi ilerlemeler kaydedildi. Kurbağanın üzerinden izole edilen molekül yapısı temel alınarak, dünya literatürüne girecek yeni biyoaktif moleküller bulduklarını belirten Öcal, "Şu ana kadar elde ettiğimiz sentezlerin önemi, toksik (zehirli) olmamaları. Elde ettiğimiz zehirsiz türevler, dünyada ilk olacak" dedi.

TÜBERKÜLOZA ETKİLİ OLDU

Öcal,sonuçları test için Amerika'da bir firmaya gönderdiklerini belirterek, "Türevlerin zehirli olmadıkları anlaşılınca firma ücretsiz olarak tüberküloz üzerinde etkili olup olmadığını test etti. Sonuç pozitif çıktı. Sentezlerimizin tüberküloza karşı yüzde yüz etkili olduğu denenmiş oldu" diye konuştu. Bundan sonra bulunan sentezin sinir sistemi üzerindeki etkilerine yoğunlaşacaklarını belirten Prof. Dr. Öcal, "Bunun için eczacı ve tıp doktorlarından oluşan bir grubun desteğini arıyoruz. Çalışmamızın dünya literatürüne ilaç olarak girmesini istiyoruz. Bulacağımız maddelerin etkin olacağına inanıyoruz" dedi. Dünyada 26 milyon alzheimer, 6 milyon parkinson hastası bulunuyor. Türkiye'de ise 345 bin alzheimer, 120 bin parkinson, 600 bin civarında şizofreni hastası var.

'LİTERATÜRE GİRECEĞİZ'

Prof Dr. Nüket Öcal ve Doç Dr. Çiğdem Yolaçan başkanlığındaki ekip buluşla dünya literatürüne girmeyi hedefliyor.

200 KAT ETKİLİ

"Ecuadorian" kurbağanın derisinden elde edilen maddenin, normal ağrı kesicilerden 200 kat etkili olacağı öngörülüyor.

ağrı
kesiciden
200
kat
daha
etkili
ilaç
üzerinde
çalışıyor
Bu habere ilk yorumu siz yapabilirsiniz...
Yorum Yaz
0/300

Bu haberler de ilginizi çekebilir